Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
11.33

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Jens Stoltenberg Makedonija Nato

Sreda, 6. 2. 2019, 11.33

5 let, 2 meseca

Članice zveze Nato podpisale protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Makedonija, Skopje | Slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin je nedavno ocenil, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020. | Foto Reuters

Slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin je nedavno ocenil, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020.

Foto: Reuters

Veleposlaniki 29 članic zveze Nato so danes v Bruslju ob navzočnosti makedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova podpisali protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu. To je zgodovinski dogodek, je poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. S tem se začne ratifikacijski proces, ki naj bi trajal približno leto dni.

Premierja Grčije in Makedonije, Aleksis Cipras in Zoran Zaev, sta z dogovorom o imenu Makedonije izkazala veliko strateško vizijo in pogum. To je ključen prispevek k varnosti in stabilnosti regije, je izpostavil Stoltenberg.

Prav tako današnji dogodek potrjuje, da Natova vrata ostajajo odprta, je še poudaril generalni sekretar ter ob tem izrazil pričakovanje, da bo Makedonija nadaljevala reforme.

Makedonski zunanji minister, ki mu je Stoltenberg v spomin na zgodovinski dogodek podaril pisalo, s katerim so zaveznice podpisale protokol, pa je poudaril, da je to zanj izjemno čustven trenutek, ter zaveznicam zatrdil, da bodo nadaljevali reforme.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Novice Generalni sekretar Nata Stoltenberg prihaja v Slovenijo

Od danes na ključnih zasedanjih kot opazovalka

Od danes bo Makedonija kot opazovalka sodelovala na ključnih zasedanjih zaveznic. "Danes res spreminjamo naš odnos," je pomen današnjega dogodka ponazoril generalni sekretar.

S podpisom pristopnega protokola se začne proces ratifikacije. Ko bodo protokol ratificirale vse zaveznice, bo lahko Makedonija pristopila k Severnoatlantski pogodbi in tako postala 30. članica zavezništva.

Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče točno napovedati, saj so ratifikacijski postopki v zaveznicah različni. Prvi naj bi protokol ratificiral grški parlament, ki je to simbolično gesto napovedal za petek.

Luka Koper
Novice Vlada zanikala načrtovanje logistične točke Nata v Luki Koper

Makedonska zastava pred Natom morda še pred koncem tega leta

Slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin je nedavno ocenil, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020.

Makedonija tako po več kot desetletju zastoja na poti v Nato zaradi spora z Grčijo glede svojega imena sedaj le vidi članstvo na obzorju. Premik je omogočil prespanski sporazum Skopja in Aten, po katerem se bo država preimenovala v Severno Makedonijo.

Ukrajina, Rusija, meja
Novice Nato napovedal podporo ukrajinski mornarici

Preimenovanje Makedonije v Severno Makedonijo je le še vprašanje dni, je danes v Bruslju poudaril Dimitrov ter izpostavil, da je to rezultat dela številnih generacij in dolžnost te generacije.

Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene.

Afganistan zastava
Novice Samomorilski napadalci v Afganistanu ubili tri vojake Nata

Voditelji članic Nata bodo 70-letnico zveze obeležili decembra v Londonu

Voditelji 29 držav zveze Nato se bodo decembra v Londonu sešli na slovesnosti, na kateri bodo obeležili 70-letnico severnoatlantskega zavezništva, je danes v Bruslju napovedal Stoltenberg.

Britanska prestolnica je "kot prvi sedež Nata v letu 1949 idealno mesto za obeležitev 70. obletnice čezatlantskega vojaškega sodelovanja," je tvitnil Stoltenberg.

Srečanje v Londonu bo priložnost za voditelje držav in vlad članic zavezništva, da se spopadejo z varnostnimi izzivi, s katerimi se soočamo zdaj in se bomo v prihodnosti, ter zagotovimo, da se bo Nato še naprej prilagajal z namenom, da bi ohranil varnost skoraj milijarde prebivalcev držav članic, je ob tem poudaril Stoltenberg.

James Foggo in Andrej Logar
Novice Visoki predstavnik Nata pohvalil slovenski prispevek zavezništvu

Prvi sedež Nata je bil med letoma 1949 in 1952 v Londonu. Velika Britanija je bila ena od dvanajstih ustanovnih članic zveze ter še naprej igra eno ključnih vlog v povezavi, je v sporočilu za javnost poudaril Stoltenberg.

Nato so 4. aprila 1949 v Washingtonu ustanovile ZDA, Francija, Velika Britanija in devet drugih zahodnih držav. Ob obletnici bo v ameriški prestolnici srečanje zunanjih ministrov članic Nata. Slovenija je postala članica Nata leta 2004.

Vladimir Putin
Novice "Če bosta ti dve državi postali članici Nata, se bomo odzvali izredno negativno"

Slovenija pozdravila današnji ključni korak k članstvu Makedonije v Natu

Slovenija je današnji podpis protokola o pristopu Makedonije k zavezništvu pozdravila kot ključni korak k polnopravnemu članstvu Makedonije v zavezništvu.

V sporočilu za javnost je ministrstvo izpostavilo, da je Slovenija tradicionalna podpornica Natove politike odprtih vrat in širitve zavezništva na Zahodni Balkan ter tako še naprej ostaja odločna zagovornica nadaljnje evroatlantske integracije držav Zahodnega Balkana. Ta je ključna za varnost in blaginjo celotne regije ter širše, poudarjajo.

Ob tem Slovenija svojo aktivno podporo makedonskemu članstvu v zavezništvu izraža tudi z vodenjem Natove povezovalne pisarne v Skopju, na čelu katere je polkovnik Slovenske vojske Zoran Jankovič, ter z opravljanjem nalog Natovega kontaktnega veleposlaništva, ki ga je za obdobje 2019-2020 s 1. januarjem prevzelo slovensko veleposlaništvo v Skopju.

Ministrstvo ob tem spominja, da so zaveznice na lanskem vrhu Nata v Bruslju 11. julija Makedonijo povabile k pristopnim pogovorom za članstvo v zavezništvu, potem ko sta Makedonija in Grčija 17. junija lani podpisali prespanski sporazum. Polnopravna članica bo postala, ko bodo danes podpisani pristopni protokol ratificirale vse države zaveznice in bo tako pristopila k Severnoatlantski pogodbi.

Novice Junckerja na vrhu Nata močno zanašalo. Pomagali so mu svetovni voditelji. #video
Vrh Nata
Novice Vrh Nata nogometno razpoložen, danes o resnejših temah #video
Donald Tusk
Novice Tusk pred vrhom Nata Trumpa pozval, naj ceni svoje zaveznike
Ne spreglejte