Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2018,
21.25

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Natisni članek

Nato Ukrajina Rusija

Četrtek, 13. 12. 2018, 21.25

5 let, 4 mesece

Nato napovedal podporo ukrajinski mornarici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

6

Ukrajina, Rusija, meja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zveza Nato je ob današnjem obisku ukrajinskega predsednika Petra Porošenka v Bruslju napovedala podporo ukrajinski mornarici, potem ko je ruska vojska v Azovskem morju zasegla tri ukrajinske vojaške ladje in njihove posadke. Ukrajinski vojski pa bodo zagotovili tudi opremo za varno komuniciranje. Porošenko je pozdravil podporo.

"Ukrajino podpiramo pri izboljšanju pomorskih zmogljivosti, logistike in kibernetske zaščite," je po srečanju s Porošenkom povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

Do konca leta pa bodo ukrajinski vojski dostavili tudi opremo za varno komuniciranje, ki bo Kijevu pomagala v boju proti poskusom destabilizacije s strani Rusije, je dodal Stoltenberg.

Moskvo je znova pozval k izpustitvi treh ukrajinskih vojaških ladij in 24 vojakov, ki jih je ruska vojska zajela 25. novembra v Azovskem morju. Zavzel se je za svobodno plovbo čez Kerško ožino, vključno s prostim dostopom do ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju. "To je del ruskega obnašanja, ki destabilizira razmere," je poudaril.

Ukrajinski predsednik je pozdravil podporo Nata, ki se mu želi njegova država pridružiti. Zajete ukrajinske vojake je označil za "vojne ujetnike". "Rusija nima pristojnosti nad 24 ukrajinskimi vojaki. To potrjuje ženevska konvencija," je poudaril.

Vrh EU za podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji

Voditelji članic EU so danes v Bruslju soglasno podprli še šestmesečno podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji, uvedenih leta 2014 zaradi nezakonite priključitve Krima. Sankcije, ki se sicer iztečejo konec januarja, so vezane na spoštovanje mirovnih dogovorov iz Minska, ki se ne izvajata, zato je bila odločitev pričakovana.

"EU soglasno podaljšuje gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi ničelnega napredka pri izvajanju dogovorov iz Minska," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Izvajanje mirovnih dogovorov iz Minska spremljata Francija in Nemčija, saj sta bila izpogajana v okviru normandijske četverice, ki vključuje še Rusijo in Ukrajino.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes voditeljem poročala o izvajanju dogovorov. Ker to ni zadovoljivo, je bilo podaljšanje pričakovano.

Sankcije, ki se nanašajo na finančni, energetski in obrambni sektor, je unija uvedla konec julija 2014 in jih nato septembra 2014 še okrepila.

Marca 2015 je unija trajanje sankcij povezala z uresničevanjem mirovnih dogovorov iz Minska.

Ne spreglejte