SiolNET. Novice Slovenija
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada zanikala načrtovanje logistične točke Nata v Luki Koper

0,07

termometer

Luka Koper
Foto: Klemen Korenjak

Vlada je danes v odgovoru na proteste proti domnevni logistični točki zveze Nato v Luki Koper zatrdila, da zavezništvo tu ne načrtuje nobene logistične točke, ampak da so bili pogovori med predstavniki ameriške vojske in Luke Koper zgolj poslovne narave.

Na ministrstvu za obrambo so v odgovoru podpisnikom protestne peticije pojasnili, so nekateri mediji pri poročanju o tej temi pomešali dve različni področji - poslovne dogovore med naročnikom in ponudnikom določenih storitev ter podporo države gostiteljice, s katero države identificirajo možnosti podpore premikov zavezniških sil preko nacionalnega ozemlja v primeru potrebe.

Primož Dolenc, guverner Posel danes Guvernerske igre: Pahorjev kandidat (še) brez podpore. Snuje se koalicija za novega.

Šlo naj bi za poslovne pogovore 

Pojasnili so, da je šlo za poslovne pogovore med predstavniki ameriške vojske in Luke Koper glede komercialne uporabe pristaniških storitev - za potrebe določenih transportov ameriške vojske preko tega pristanišča. Obe strani bi morali sicer o tem najprej skleniti dogovor, do katerega pa po informacijah ministrstva ni prišlo.

Z ministrstva so še sporočili, da je bil na omenjenih pogovorih prisoten tudi njihov predstavnik, saj bi v primeru dogovora sodelovali pri logistični podpori in varovanju transportov preko slovenskega ozemlja. Ti so sicer "stalnica in rutinski dogodek", so še zapisali.

vinograd Posel danes Vinarji in sadjarji ne najdejo delavcev. Vpoklicali so celo upokojence. #video

Dodali so, da prepoznavajo vzajemne pozitivne učinke transporta prek Luke Koper, in poudarili, da je uporaba logističnih in drugih zmogljivosti Slovenije v te namene skladna z nacionalnimi načrti podpore države gostiteljice. To je poleg tega tudi priložnost za vpogled v potrebe po morebitni prilagoditvi nacionalne prometne infrastrukture, kar je neposredno povezano s cilji po izboljšanju vojaške mobilnosti tudi v Evropski uniji.

Oprah Winfrey Digisvet Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?

Odgovor vlade gibanja Fema ni zadovoljil

Z morebitnim poslovnim dogovorom med Luko Koper in ameriško vojsko se za Luko in mesto Koper ne bi nič spremenilo, so še poudarili na ministrstvu.

Odgovor vlade sicer gibanja Fema, ki je začelo proteste proti domnevni logistični točki Nata v Luki Koper, ni zadovoljil. Še vedno menijo, da ni jasno, ali "gre ali ne gre za logistično sodelovanje" in s tem po njihovem mnenju za logistično točko zveze Nato.

TV Slovenija je v začetku meseca poročala o tem, da bi lahko koprsko pristanišče postalo "pomembna Natova logistična točka". Po objavi novic se je v petek pojavila prva protestna pobuda, s katero želijo protestniki to povezavo preprečiti. Pod peticijo "Centra FemA in FemA - Feministične akcije" se je podpisalo več ljudi, tudi profesorjev in razumnikov.

Marjan Šarec Donald Tusk Novice Šarec na prvi poti v tujini. S hrvaškim premierjem se ne bo srečal. #video Aljažev stolp 2017 poškodbe Trendi Pravnuk mojstra, ki je izdelal Aljažev stolp, razkriva, kdo je pred 123 leti prvi vstopil v stolpič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin