Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
20.11

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

10

Natisni članek

Marjan Šarec arbitraža

Sreda, 19. 9. 2018, 20.11

5 let, 7 mesecev

Šarec na prvi poti v tujini. S hrvaškim premierjem se ne bo srečal. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

10

Marjan Šarec Donald Tusk | Premier Marjan Šarec se je sešel s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. | Foto STA

Premier Marjan Šarec se je sešel s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Foto: STA

Novi slovenski premier Marjan Šarec se je danes pred neformalnim vrhom EU v Salzburgu srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s katerim sta govorila o brexitu in migracijah, ne pa tudi o arbitraži. To bo, kot je dejal za slovenske medije, omenil na srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v četrtek.

Nemški časnik Spiegel je nedavno razkril, da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe, ki potrjuje večino slovenskih stališč o uveljavljanju arbitražne odločbe o meji s Hrvaško.

Šarec bo Junckerju omenil mnenje pravne službe

"Članek v Spieglu nas je presenetil oziroma smo ugotovili, da je prav, da smo zagovarjali vladavino prava," je dejal Šarec in dodal, da bo to omenil tudi v pogovorih z Junckerjem. "Kaj bo storil on, je njegova stvar," je dodal.

S Plenkovićem se ne bo srečal, ker mu nima kaj povedati

Povedal je še, da v Salzburgu ne načrtuje srečanja s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, "Dokler se Hrvaška ne odloči, da je treba spoštovati arbitražno razsodbo, težko rečem kaj novega," je pojasnil. Bo pa srečanje po njegovih besedah verjetno v prihodnjih mesecih.

"Slovenija spoštuje vladavino prava"

Šarec je tudi ponovil, da nova slovenska vlada ne spreminja stališča o arbitražni razsodbi. "Mi smo država, ki spoštuje vladavino prava. Ker se nismo dogovorili prej, smo šli na sodišče. Sodišče je odločilo in Slovenija zagovarja vladavino prava," je poudaril.

Novi slovenski premier se v Salzburgu nocoj udeležuje delovne večerje v okviru neformalnega vrha, v ospredju katerega bodo migracije. Pred srečanjem je povedal, da bo kolegom iz EU sporočil, da Slovenija vztraja na isti poti kot doslej, torej zagovarja isti način reševanja vprašanja, podpira pa močnejšo obrambo zunanjih meja.

Juncker v Salzburgu pozval k večji solidarnosti glede migracij

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pred začetkom neformalnega vrha EU v avstrijskem Salzburgu znova pozval k večji solidarnosti med državami članicami glede migracij. "Nekatere sprejemajo begunce. Tiste, ki tega ne želijo ali ne morejo, čeprav bi to morale storiti, pa morajo storiti korak k solidarnosti," je poudaril Juncker. "V Evropi potrebujemo solidarnost, to niso le prazne besede," je še dejal pred delovno večerjo voditeljev unije, na kateri naj bi bile v ospredju prav migracije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, pa je izrazil željo, da bi se glede migracij na vrhu osredotočili na tisto, glede česar se članice strinjajo. To je predvsem na vprašanje varovanja zunanjih meja unija, čeprav, kot je priznal, tudi pri tem obstajajo razhajanja med članicami glede reforme agencije Frontex, ki jih je še treba rešiti.

Nekatere države imajo po besedah avstrijskega kanclerja tudi pomisleke glede obvezne registracije migrantov. Kurz je tudi znova podprl Junckerjev predlog, da bi Frontex do leta 2020 kadrovsko okrepili na 10.000 pripadnikov in razširili mandat agencije.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na delovno večerjo izpostavila zaščito zunanjih meja unije, a za migracijsko politiko je po njenem ključno sodelovanje z afriškimi državami.

Ne spreglejte