Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
14.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

3

Natisni članek

Jens Stoltenberg Nato vojska

Torek, 2. 10. 2018, 14.18

5 let, 6 mesecev

Generalni sekretar Nata Stoltenberg prihaja v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

3

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg | Po neuradnih informacijah ima Stoltenberg poleg srečanja s Šarcem in nagovora v DZ predvidene še pogovore s predsednikom republike Borutom Pahorjem ter zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. | Foto Reuters

Po neuradnih informacijah ima Stoltenberg poleg srečanja s Šarcem in nagovora v DZ predvidene še pogovore s predsednikom republike Borutom Pahorjem ter zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem.

Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg bo prihodnji torek na uradnem obisku v Sloveniji, kjer ga bo gostil predsednik vlade Marjan Šarec. Program obiska še ni objavljen, a po neuradnih informacijah naj bi med drugim nagovoril državni zbor. V ospredju pogovorov bodo predvidoma obrambni izdatki in zahodni Balkan.

"Prihodnji teden bom spet potoval v regijo, obiskal bom Beograd, Zagreb in Ljubljano," je napovedal Stoltenberg na današnji novinarski konferenci pred zasedanjem obrambnih ministrov članic zveze Nato, ki bo v sredo in četrtek v Bruslju.

Uradni obisk Stoltenberga v Sloveniji prihodnji torek, 9. oktobra, so danes potrdili tudi na uradu slovenske vlade za komuniciranje, kjer so sporočili še, da bo gostitelj obiska premier Šarec in da bo program objavljen naknadno.

rusko letalo
Novice Natovi lovci nad Baltikom prestregli dva ruska bombnika

V središču pozornosti bo predvidoma vprašanje pravične delitve bremen, zlasti doseganja cilja dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo do leta 2024, k čemur so se zavezale vse zaveznice.

Slovenija naj bi letos za obrambo namenila le odstotek BDP, s čimer je na repu zaveznic, njeni načrti do leta 2024 pa predvidevajo le rahlo zvišanje na 1,2 odstotka BDP. Slabši so le Luksemburg, Belgija in Španija.

Luka Koper
Novice Luka Koper bo sodelovala v veliki vojaški vaji zveze Nato

Nekdanji premier Cerar, zdaj zunanji minister, je v svoji prejšnji vlogi ob prihodu na vrh Nata julija letos poudaril, da si bo morala nova vlada prizadevati za še ambicioznejši pristop, pri čemer pa bo treba upoštevati realne javnofinančne zmožnosti.

Stoltenberg, ki sicer opozarja znaten napredek vseh zaveznic na področju krepitve obrambnih izdatkov, a obenem opozarja, da je pot do cilja še dolga, je v minulih letih že večkrat izrazil pričakovanje, da bo tudi Slovenija povečala izdatke za obrambo.

ameriška vojaška ladja
Novice Ameriška vojaška ladja ogrožala kitajsko suverenost?

Pri pravični delitvi bremen sicer ne gre zgolj za obseg obrambnega proračuna, temveč tudi za to, da mora biti petina proračuna namenjena za naložbe v zmogljivosti, ter za prispevek, namenjen misijam in operacijam. Pri zadnjem je Slovenija v četrtini najboljših.

 

Ne spreglejte