Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
7.54

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

mornarica ZDA Kitajska

Torek, 2. 10. 2018, 7.54

5 let, 7 mesecev

Ameriška vojaška ladja ogrožala kitajsko suverenost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

ameriška vojaška ladja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska vojaška ladja se je v nedeljo na le nekaj metrov približala ameriškemu rušilcu, ki je plul v Južnokitajskem morju. Ameriška mornarica je bližnje srečanje označila za nevarno in neprofesionalno, kitajsko obrambno ministrstvo pa je protestiralo zaradi ogrožanja kitajske suverenosti.

Ameriški raketni rušilec USS Decatur je v nedeljo izvajal "operacijo svobodne plovbe", ko se je na manj kot 12 morskih milj približal morskima grebenoma Gaven in Johnson v otočju Spratly.

Pri tem se je kitajski rušilec Luyang z "nevarnim in neprofesionalnim manevrom" približal ameriški ladji, je dejal predstavnik ameriške tihomorske flote Nate Christensen.

Po njegovih navedbah je kitajska ladja nato izvedla vrsto agresivnih manevrov in pozvala Decatur, naj zapusti območje. Kitajski rušilec se je premcu ameriškega približal na 45 metrov, zaradi česar se je Decatur umaknil, da bi preprečil trčenje.

xi jinping, donald trump
Novice Kitajska zavrnila očitke o vmešavanju v ameriške kongresne volitve

Odnosi med Kitajsko in ZDA napeti na več ravneh

Kitajsko obrambno ministrstvo medtem navaja, da je kitajski rušilec ameriški ladji izdal opozorilo, naj zapusti območje, na katero je vstopila brez dovoljenja.

"ZDA večkrat pošiljajo svoje vojaške ladje v ozemeljske vode pri kitajskih grebenih in otokih v Južnokitajskem morju," so sporočili. Takšno ravnanje "močno ogroža suverenost in varnost Kitajske, močno kvari odnose med Kitajsko in ZDA ter njunima vojskama in močno škodi regionalnemu miru in stabilnosti," so dodali v Pekingu.

Ameriško-kitajski odnosi so se precej zaostrili na več ravneh, odkar je lani predsednik ZDA postal Donald Trump. Kitajce sta razjezili trgovinska vojna, ki jo je sprožil Trump, in odobritev prodaje orožja Tajvanu v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev.

Kitajska, ZDA
Novice Carinska vojna med ZDA in Kitajsko lahko koristi le Evropejcem
Ne spreglejte