Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
20.11

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

Nato

Sreda, 20. 3. 2019, 20.11

5 let, 1 mesec

Pahor: Nato najboljši odgovor za zagotovitev nacionalne varnosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Na Brdu pri Kranju je danes potekala osrednja slovesnost ob 15. obletnici vstopa Slovenije v zvezo Nato, ki letos obeležuje 70 let obstoja. Slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor je v govoru poudaril, da je Nato najboljši odgovor na vprašanje o zagotovitvi nacionalne varnosti.

"70 let od ustanovitve zveze Nato in 15 let od vstopa Slovenije v to politično vojaško zavezništvo Nato ohranja svoje temeljno poslanstvo. Zagotavlja visoko raven kolektivne varnosti držav članic," je dejal Pahor.

Zavezništvo se skoraj tričetrt stoletja ohranja in celo krepi, kar je za sodobno mednarodno skupnost impresivno. To po Pahorjevih besedah pomeni, da je v njenih vrednostnih temeljih nekaj več od ozkega zagotavljanja visoke ravni nacionalne varnosti.

"Slovenija praznuje z občutkom, da se je pred 15 leti odločila prav"

"Slovenija obeležuje 15. obletnico vstopa v Nato z utemeljenim občutkom, da se je pred 15 leti odločila prav in si bo po svojih močeh prizadevala, da se bodo naša visoka pričakovanja glede zagotavljanja nacionalne in kolektivne varnosti izpolnjevala tudi v prihodnje," je dejal predsednik.

Omenil je tudi spremembe v širši svetovni politiki in zmanjšanje zaupanja v multilateralizem, pri čemer je izpostavil poslabšanje odnosov med ZDA in evropskimi državami. Rezultat tega je po njegovih besedah razmišljanje o krepitvi evropskega varnostnega in tudi vojaškega sodelovanja. Vendar si je treba vselej prizadevati za zavezništvo in tesno sodelovanje z ZDA, je poudaril.

Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

Izrazil je priznanje Natu, da dobro razume potrebe svoje širitve v države Zahodnega Balkana. "Članstvo Črne gore in skorajšnji vstop Severne Makedonije sta dobra obeta za večjo geopolitično stabilnost tega sicer zelo občutljivega in ranljivega dela evropske celine," je poudaril Pahor.

Dotaknil se je tudi zaveze o povečanju obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda. "V varnost je potrebno vlagati, tudi finančno. Slovenija se tega zaveda. Do leta 2024 bo zato za obrambne namene namenila 1,5 odstotka BDP, kar pomeni v zadnjih letih bistveno povečanje," je zagotovil Pahor.

Predsednik je še dejal, da bo Slovenija po svojih najboljših močeh sodelovala v skupnih operacijah za ohranitev ali okrepitev svetovnega miru. Ob tem je spomnil, da je v dvajsetih letih v operacijah in misijah zavezništva sodelovalo več kot 10.000 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

Predsednik vlade Marjan Šarec | Foto: STA , Predsednik vlade Marjan Šarec Foto: STA ,

Udeležence slovesnosti sta nagovorila tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar in obrambni minister Karl Erjavec.

Cerar: Slovenija je s članstvom dobila varnostna zagotovila, a tudi odgovornost

Cerar je v govoru poudaril, da je bil vstop v Nato eden ključnih mejnikov v zgodovini samostojne Slovenije. S tem se je pridružila skupni držav, ki so se zavezale k spodbujanju stabilnosti in blaginje kot dveh temeljnih elementov varnosti. "Prav iz teh razlogov je bilo članstvo v Natu skupaj s članstvom v EU eden ključnih zunanjepolitičnih ciljev naše mlade države," je dejal Cerar.

Slovenija je s članstvom v Natu dobila varnostna zagotovila, a tudi odgovornost, da soodloča pri reševanju najpomembnejših varnostnih vprašanj v svetu. "Izzivom sodobnega mednarodnega okolja preprosto ne moremo ubežati," je dejal.

Kot je nadaljeval, nobena država ni sposobna sama obvladati kompleksnih transnacionalnih groženj v medsebojno soodvisnem svetu. "Le skupaj lahko učinkovito naslavljamo sodobne varnostne izzive," je poudaril.

Cerar je še dejal, da je Slovenija skupaj z zaveznicami prispevala k varnosti evropske soseščine, še zlasti na Zahodnem Balkanu, katerega stabilnost nas neposredno zadeva.

Nato slovesnost | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi obrambni minister Erjavec je v govoru poudaril ključno vlogo zavezništva pri ohranjanju in krepitvi miru ob spremembah v skupnem varnostnem okolju. Izrazil je zadovoljstvo, da Slovenija po letih rezov v obrambni proračun znova povečuje izdatke za obrambo. Cilj je, da bi v letu 2024 dosegli 1,5 odstotka BDP za obrambne izdatke, kar bi po ministrovih besedah omogočilo nadaljnjo modernizacijo in razvoj Slovenske vojske.

Stoltenberg: Slovenija je trdna zaveznica

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v videoposlanici čestital Sloveniji ob 15. obletnici vstopa v Nato. Poudaril je, da je Slovenija trdna zaveznica, ki prispeva k skupni varnosti in kolektivni obrambi ter v Natove misije in operacije.

Sledila je okrogla miza z naslovom Nato in Slovenija - 70 in 15, perspektive in spoznanja, ki jo je povezoval državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Glavni govornik na okrogli mizi je bil bivši generalni sekretar Nata Robertson, kot panelisti pa so sodelovali pomočnik generalnega sekretarja zavezništva Camille Grand, prvi stalni predstavnik Slovenije pri Natu Matjaž Šinkovec, udeleženka mednarodnih misij Isaf in Kfor Melita Šinkovec, vojaški svetovalec ministra za obrambo brigadir Branimir Furlan in profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Vladimir Prebilič.

Ne spreglejte