Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
6.15

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

Natisni članek

gasilci Slovenija neurje

Sreda, 26. 7. 2023, 6.15

9 mesecev, 1 teden

Preventivna nočna evakuacija 53 ljudi iz Podbele je bila prava odločitev #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32
neurje, Kobarid | Neurja z močnim vetrom, točo, udari strel in poplavami so zajela Slovenijo v ponedeljkovih večernih urah in se nadaljevala tudi ves dan v torek.  | Foto Občina Kobarid

Neurja z močnim vetrom, točo, udari strel in poplavami so zajela Slovenijo v ponedeljkovih večernih urah in se nadaljevala tudi ves dan v torek. 

Foto: Občina Kobarid

Sinoči so nevihte z nalivi ponovno zajele večji del države, močna nevihta je nastala južno od Zagorja ob Savi, spremljali so jo nalivi in toča. Močnejša nevihta je nastala tudi vzhodno od Kočevja. Obe nevihti sta se pomikali proti vzhodu, so poročali na agenciji za okolje (Arso). Na severnem Primorskem pristojne službe nadaljujejo odpravljanje posledic uničujočega neurja. V Čepovanu v mestni občini Nova Gorica hitijo s prekrivanjem poškodovanih objektov in streh. Na Predmeji v občini Ajdovščina pa je gasilcem že včeraj uspelo s folijami prekriti ostrešja na osmih poškodovanih objektih, večinoma stanovanjskih, je sporočil Matevž Brataševec, namestnik poveljnika civilne zaščite (CZ) občine Ajdovščina.

Iz občinskega štaba CZ Kobarid pa so poročali o nočni preventivni evakuaciji večjega števila oseb iz tabora v bližini Podbele. Kot je zapisal poveljnik Aleksander Vončina, so nekaj po polnoči prejeli klic iz regijskega centra za obveščanje (ReCO) Nova Gorica in takoj je stekla akcija.

V taboru v bližini Nadiže je bilo 53 oseb iz zamejstva z območja Trsta in bližnjih naselji, več kot polovica je bilo mladih, starih med osem in 16 let. Zaradi napovedi novih hudih neviht se je vodja tabora odločila zaprositi za preventivno evakuacijo, sploh ker je bilo v skupini veliko otrok.  

Glede na okoliščine in zbrane informacije je poveljnik Vončina odredil, da ReCO aktivira gasilska društva iz občine Kobarid (PGD Kobarid, PGD Breginj in PGD Drežnica) z vozili za prevoz oseb, za nastanitveni objekt pa so določili športno dvorano v Kobaridu. Pri prevozu otrok je s svojim vozilom pomagal tudi podžupan občine Kobarid Marko Miklavič, ki so ga o dogodku tudi predhodno obvestili.

Vzpostavili so stik s policijo, in sicer z načelnikom PP Tolmin in policistom PPIU Nova Gorica, ki sta bila že na kraju v Podbeli. Ob 00.50 so vozila z evakuiranimi taborniki krenila iz Podbele in v Kobarid so prispeli ob 1.15, nato pa so jih nastanili v objekt telovadnice ob 1.30. 

1.979 interventnih dogodkov

Zaradi vetroloma na upravi za zaščito in reševanje povsod po Sloveniji beležijo večje število podrtih dreves, ki ogrožajo prometno infrastrukturo in objekte, ponekod je motena oskrba z električno energijo, poplave meteorne vode in vdori podtalnice zalivajo objekte in ceste, pojavljajo se zemeljski plazovi.

Zaradi intenzivnih in dolgotrajnih neviht z nalivi so naraščali in se razlivali posamezni hudourniški vodotoki v večjem delu države. Več udarov strel je povzročilo požare.

Po do zdaj zbranih podatkih so zabeležili 1.979 dogodkov v regijskih centrih Brežice (19), Celje (512), Kranj (167), Ljubljana (235), Maribor (381), Murska Sobota (284), Nova Gorica (176), Novo mesto (5), Postojna (48), Ptuj (56), Trbovlje (22) in Slovenj Gradec (74).

Posredovali so gasilci iz 451 gasilskih enot. Pri odstranjevanju posledic neurja so pomagali tudi komunalne službe in 102 pripadnika Slovenske vojske.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja popolne zapore cest na Primorskem, in sicer na relacijah Dolenja Trebuša–Spodnja Idrija pri Gorenji Kanomlji zaradi podrtih električnih drogov, zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Dolenja Trebuša–Čepovan. Prav tako so zaprte ceste Čepovan–Most na Soči in Čepovan–Lokve ter Železniki–Podbrdo pri odcepu za Spodnjo Sorico.

Ljubljana, torek, 25. 7. 2023, ob 20.40 | Foto: Sandra Milič/Neurje.si Ljubljana, torek, 25. 7. 2023, ob 20.40 Foto: Sandra Milič/Neurje.si

Danes dopoldne bodo padavine postopoma ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo, a popoldne bodo spet nastajale plohe in nevihte, napovedujejo vremenoslovci. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V četrtek bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah in dolinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, v mraziščih Notranjske ter v nekaterih alpskih dolinah okoli 5, ob morju 14, najvišje dnevne pa od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V petek bo sončno in še nekoliko topleje. V soboto bo dopoldne sončno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne plohe ali nevihte.

HAARP Hrvaška
Novice Zloglasne antene na Hrvaškem burijo domišljijo neviht sitih Slovencev

V Čepovanu hitijo prekrivati poškodovane objekte

V Čepovanu nadaljujejo prekrivanje streh, Predstavniki regijskega štaba za civilno zaščito (CZ) na Severnoprimorskem so tudi danes na terenu, ogledali si bodo tudi območje vasi Lokovec, kjer doslej morebitna škoda še ni ocenjena.

Na Predmeji v občini Ajdovščina so gasilci že v torek uspeli s folijami prekriti ostrešja na osmih poškodovanih objektih, večinoma novejših stanovanjskih objektih, so sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko.

Prebivalci Čepovana in Lokovca so še vedno brez električne energije. Po podatkih družbe Elektro Primorska je bilo danes zjutraj brez električne energije še 445 odjemalcev, nekateri tudi v Trebuši na Tolminskem, na Kanalskem v Ligu, Vrtače-Korada, Kalu nad Kanalom, Testenih in ČHE Avče.

Na Severnoprimorskem uničenih veliko kmetijskih površin

Ponedeljkovo neurje je pustošilo po večjem delu Severnoprimorske, od Goriških Brd, Trnovsko-Banjške planote in Vipavske doline do dela Krasa. Škoda je po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Nova Gorica na vseh kmetijskih nasadih. Predvsem velika je v trajnih nasadih, saj je poškodovan tudi rodni les in bo zato škoda tudi v naslednjih letih.

"Na splošno lahko rečem, da je škoda med 20 in tudi do 100 odstotkov," je za STA povedal vodja oddelka za kmetijsko svetovanje Vasja Juretič in dodal, da je škoda je po posameznih območjih različna, najhujša pa je na spodnjem delu doline, v občinah Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in delu občine Nova Gorica. "Zanimivo je, da je neurje zajelo zelo veliko območje, kar ni običajno pri toči," je še dejal.

Toča | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Na območju Velenja, Vojnika, Šentjurja in Koroške se razmere umirjajo

Na območju Velenja, Vojnika, Šentjurja in Koroške se razmere po zadnjih neurjih umirjajo. V Velenju je sicer reka Paka grozila, da bo začela poplavljati, a se to vendarle ni zgodilo. Enako je bilo tudi s potokom Pešnica v Šentjurju. V Vojniku pa sta bregove prestopili reki Hudinja in Dobrnica, predvsem tam, kjer ni urejena protipoplavna zaščita.

Uporabniki vodovodnih sistemov Celje in Žalec morajo vodo prekuhavati

V Celju in Žalcu morajo prebivalci vodo za pitje in pripravo hrane prekuhavati. Zaradi intenzivnih padavin je namreč prišlo do povišanja motnosti vodnih virov v Vitanju, manjšega vodnega vira Lahka peč-Čreškova ter Merince, sta sporočili celjsko podjetje Vodovod-kanalizacija in žalska komunala. Ukrep velja do preklica.

Karitas nadaljuje zbiranje pomoči za prizadete v neurjih

Karitas nadaljuje zbiranje vlog in prispevkov za pomoč ob zadnjih neurjih, ki so prizadela večino Slovenije.

Do danes so prejeli 160 vlog za pomoč gospodinjstvom iz različnih delov države, od tega 21 nujnih prošenj za takojšnjo pomoč in obnovo domov in 139 prošenj za pomoč pri obnovi osnovnih življenjskih pogojev in preprečevanju nadaljnje škode.
Velenje
Novice Kritično stanje v Velenju, poplavljeni so številni objekti #video
Neurje
Novice Novogoriški župan o grozljivih razmerah: Srhljivo opustošenje je tukaj
Zoran Janković
Novice Janković o neurjih: Za občinska drevesa bomo poskrbeli, to naj storijo tudi zasebniki
slovenske železnice dvopodni vlak
Novice Neurja ohromila železniški promet
Nevihta, neurje, dež, strela
Novice V Italiji rekordno velika toča s premerom 20 centimetrov #video

 

Ne spreglejte