SiolNET. Novice Slovenija
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Država na mejo pošilja dodatnih tisoč policistov #video

1,35

termometer

Policija je danes začela poostren nadzor državne meje s Hrvaško, kamor je dodatno prerazporedila več kot 1000 policistov. V zadnjih dveh tednih namreč po besedah namestnika v. d. generalnega direktorja policije Jožeta Senice zaznavajo precejšnje povečanje migrantov na t. i. balkanski poti, posledično pa je povečan pritisk na našo mejo.

Nadzor, ki ga je odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, bo potekal na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolj obremenjene, in sicer vse do petka. Z njim želijo po besedah v. d. generalnega direktorja policije Jožeta Senice migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača. Pri nadzoru bo policija uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago, enako kot do zdaj, ji bo pomagala tudi vojska, poroča STA.

Po besedah Senice so na mejo poleg rednih patrulj dodatno prerazporedili posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov, navaja STA.

državna meja Novice Migracije: Travner zapira mejo s Hrvaško

Povečano število migrantov na balkanski poti

Zaradi sproščanja ukrepov ob popuščanju epidemije se je, po besedah Senice, predvsem v zadnjih 14 dneh na balkanski poti pojavilo večje število migrantov. Grčija je namreč ob začetku leta z otokov na celino premestila več tisoč migrantov, Srbija ter Bosna in Hercegovina pa sta v svojih nastanitvenih migrantskih centrih odpravili omejeno gibanje. "To je povzročilo dodaten pritisk migrantov in jih vzpodbudilo, da potujejo naprej proti Sloveniji," je dejal, po poročanju STA.

Pritisk migrantov na bosansko-hrvaško mejo je po poročanju hrvaškega spletnega časnika Jutarnji.hr vse večji. Več kot sto migrantov dnevno po besedah policije vstopi na področje Unsko-sanskega kantona v Bosni in Hercegovini. Glavno mesto kantona je sicer Bihać.

Potem ko so na območju Unsko-sanskega kantona v preteklih sedmih dneh znova vzpostavili medkrajevni avtobusni promet, vsak dan povprečno prihaja med 100 in 150 migrantov, je izpostavil tiskovni predstavniki kantonske policije Ale Šiljdedić. Ker v migrantskih centrih v kantonu ni več prostora, je vse več ljudi na prostem ali v zasilnih zakloniščih. Dodal je, da ima policija zaenkrat razmere pod nadzorom.

Predsednik kantonske vlade Mustafa Ružnić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 ocenil, da bo stanje z nezakonitimi migranti še slabše po današnjem odstopu notranjega ministra BiH Fahrudina Radončića. Minister je odstopil tudi zaradi nezadovoljstva z migracijsko politiko države.

Tako so, po besedah Senice, v zadnjih dneh prejeli več večjih skupin migrantov, ki so poskušali vstopiti v Slovenijo in nadaljevati pot proti Italiji. V zadnjih dveh tednih jih denimo na meji zaznajo več kot 220 tedensko, je dejal v izjavi za javnost v Dolu ob reki Kolpi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin