Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2019,
19.21

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

dobrodelnost družina pomoč revščina

Ponedeljek, 23. 12. 2019, 19.21

4 leta, 4 mesece

Že ob prvem obilnem sneženju lahko ostanejo brez strehe nad glavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

December je običajno čas radosti, veselja in topline. Za družino Vasle iz Viničke vasi v občini Lenart pa je to čas, ko skozi številne špranje pot v njihov dom najdeta mraz in ledeni veter. Oče Maksimilijan, mama Suzana in šestletni Vid, ki obiskuje prvi razred osnovne šole, so postavljeni pred boleče dejstvo. Že prvo obilno sneženje jim lahko poruši streho in vzame dom. A nova streha ni rešitev, saj vlažne in plesnive stene novega ostrešja ne bodo držale.

mali borci
Trendi Za Sofijo ta božič morda zadnji, Adam ga bo preživel na kemoterapiji #video

Stisko, ki se skriva za zidovi več kot dvesto let stare hiše, je družina Vasle skrivala, dokler je le mogla. Ko je ekipa oddaje Planet 18 stopila v dom, so začutili leden veter, ki veje skozi popokane stene. Že prvi sneg bi jim lahko porušil streho, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu.

Želita si obnoviti hiško v kateri se je rodil njun sin

V skromni kuhinji oče Maksimilijan in mama Suzana pripovedujeta, kako sta se trudila, da bi hiško, v kateri se je rodil Vid, obnovila in v njej uredila domovanje vredno dostojnega življenja. Kot poudarja oče, je privarčeval, kolikor se je le dalo, da bi uredil hišo: "Tako sem utrujen, da tega več ne zmorem."

Oče Maksimilijan se je kljub zdravstvenim težavam trudil obnoviti hiško.  | Foto: Siol.net/ A. P. K. Oče Maksimilijan se je kljub zdravstvenim težavam trudil obnoviti hiško. Foto: Siol.net/ A. P. K. Vsak trud je bil zaman. Vlaga uničuje stene, ometi odpadajo, plesnoba je na vsakem koraku. Oba starša imata zdravstvene težave in sta brez službe, zdaj pa se bojita, da bi zbolel še njun šestletni sin.

Denar imajo le za najnujnejše življenjske dobrine. "Imava toliko, da plačava položnice. Tisto, kar ostane, damo za hrano," med drugim še pove Maksimilijan. V času zime vsi trije spijo v eni postelji, saj je v Vidovi sobi preveč hladno, da bi lahko spal sam. 

Veseli bodo kakršnekoli pomoči

Ker starša poskušata sinu omogočiti čim bolj brezbrižno otroštvo, je družina na hladno steno poskušala naslikati morje, a jima je zmanjkalo barve. Prav tako jim zmanjkuje drv za kurjavo.

Obnovo strehe so jim strokovnjaki odsvetovali, saj zidovi ne bi vzdržali teže novega ostrešja. A starša upata naprej. "Delava na tem, da bo najin sin na boljšem," še pove Suzana. Preseliti se ne morejo, zato je njihovo edino upanje nova hiša. Tiste, ki jim lahko pomagate, prosijo za pomoč. Veseli bodo tudi gradbenega materiala ali drugih storitev, so še poročali na Planetu.

Družina Vasle | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

mali borci
Trendi Za Sofijo je prepozno, za njenega bratca danes ključen trenutek #video
Ne spreglejte