SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah poteka brez večjih zapletov #foto #video

0,51

termometer

V večjem delu države poteka testiranje učiteljev in drugih zaposlenih, za katere je predvideno, da se v torek vračajo v šole skupaj z učenci prvih treh razredov. Za nekatere so testiranja izvedli v šolah ali zdravstvenih domovih, za več kot tri tisoč zaposlenih na ljubljanskih šolah in vrtcih testiranje ves dan poteka na Gospodarskem razstavišču.

Simona Kustec Novice Odpiranje šol: obvezne maske in testiranje za učitelje #video

Kot je za STA povedal prvi mož združenja ravnateljev Gregor Pečan, uradnih odzivov svojih kolegov po Sloveniji še nima, je pa že pred začetkom testiranj po nekaterih šolah bilo nekaj primerov nestrinjanja z obveznostjo izvedbe testiranja. "Nimam konkretnih podatkov, koliko bi takih primerov lahko bilo, a na naši šoli doslej ni bilo še nikogar, ki bi nasprotoval. Postopki potekajo povsem gladko, doslej pa še nismo imeli pozitivnega primera," je povedal Pečan, sicer tudi ravnatelj Osnovne šole Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, kamor naj bi se v torek na delo vračalo okoli 90 zaposlenih, piše STA.

Testiranje v MOL brez zapletov

Na njihovi šoli testiranja izvajajo v ambulanti zdravnice s koncesijo, ki je na njihovo srečo v prostorih vrtca, torej v istem objektu, saj ta spada pod isti zavod. Če ne bo večjih težav z okužbami tudi med preostalimi, ki jih testiranje čaka, bi lahko v torek začeli učni proces po načrtu, nekoliko pa jih še bega, kako bodo organizirali redna tedenska testiranja, če bodo ta spet potekala ob ponedeljkih, ko bo že pouk v učilnicah.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) zaposlene množično testirajo že od jutra, do 20. ure pa pričakujejo 3.260 zaposlenih v vrtcih in šolah. V prvih štirih urah so testirali okoli 1.100 oseb in med njimi potrdili tri okužbe, je v izjavi za medije dejal koordinator testiranja in cepljenja v ljubljanskem zdravstvenem domu Uroš Zafošnik.

1 / 43
2 / 43
3 / 43
4 / 43
5 / 43
6 / 43
7 / 43
8 / 43
9 / 43
10 / 43
11 / 43
12 / 43
13 / 43
14 / 43
15 / 43
16 / 43
17 / 43
18 / 43
19 / 43
20 / 43
21 / 43
22 / 43
23 / 43
24 / 43
25 / 43
26 / 43
27 / 43
28 / 43
29 / 43
30 / 43
31 / 43
32 / 43
33 / 43
34 / 43
35 / 43
36 / 43
37 / 43
38 / 43
39 / 43
40 / 43
41 / 43
42 / 43
43 / 43

V primeru pozitivnega izvida rezultate sporočijo testiranemu, ta mora nato v najkrajšem času stopiti v stik z osebnim zdravnikom, vsekakor pa ne sme iti v šolo oziroma vrtec, je poudaril Zafošnik. Dodal je, da testiranje, v katero je vključenih 50 zdravstvenih delavcev, poteka brez zapletov in gneče. Zaposleni so namreč dobili točne termine, ki so se jih do zdaj držali.

Pri izvedbi projekta testiranja poleg Zdravstvenega doma Ljubljana sicer sodelujejo še mestni oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, mestno redarstvo, civilna zaščita in vojaško zdravstvena enota Slovenske vojske. Ena od udeleženih, učiteljica Marjana iz ljubljanske osnovne šole, je povedala, da ni bila prvič testirana in se strinja, da to mora biti obveza. "Boljše, da se testiramo kot ne. Pri nalezljivi bolezni ne gre samo za nas, ampak tudi za starše, partnerje," je dejala za STA.

V Mariboru popoldne

Zdi se ji tudi prav, da bi otroke, ki so prenašalci virusa, lahko prav tako testirali na okužbo s koronavirusom. To bi po njenem mnenju lahko izvajali starši doma, tako kot v Avstriji. Ne zdi se ji smiselno, da bi ustavno sodišče presojalo o obveznem testiranju.

Več kot 800 učiteljev in drugih zaposlenih v 20 mariborskih osnovnih šolah, ki bodo v torek predvidoma znova v šole sprejele učence prvega triletja, pa se bo v Mariboru testiralo šele popoldne. Od 13. ure bodo za njih testiranja izvedli v zdravstveni postaji na Teznem. Vodja kolegija ravnateljev Mojca Kirbiš pričakuje, da večjih težav z odzivom ne bo, vsaj če lahko sodijo po OŠ Rada Robiča Limbuš, kjer se bodo testiranja udeležili vsi, ki se vračajo v šolo.

"Izkušnje pa so seveda različne, saj nekateri ravnatelji javljajo, da imajo nekatere težave, a gre za posameznike," je za STA dejala Kirbiševa. Ta bo za morebitne primere okužb izvedela šele popoldne, v primeru, da bo med zaposlenimi kaj okuženih, pa jih bodo morali nadomestiti s tistimi, ki bodo na voljo in bodo torej še nekoliko bolj obremenjeni. V torek naj bi se v šolo vrnilo 140 otrok, ravnateljica pa pričakuje, da bodo prišli bolj ali manj vsi.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice Učitelji in vzgojitelji se bodo morali testirati vsakih sedem dni

Ravnatelji so z organizacijo testiranja zadovoljni

Ravnateljica ptujske OŠ Olge Meglič Helena Ocvirk je za STA povedala, da se je pri njih večina zaposlenih dopoldne že testirala, podatka o kakšnem pozitivnem testu pa še ni prejela. Skupaj se v šolo vrača 25 zaposlenih in 135 učencev. Učitelji, ki so sprva morda še imeli kakšne pomisleke o testiranju, so se potem, ko je to postalo obvezno, s tem sprijaznili in ni bilo nasprotovanj.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus. Foto: Ana Kovač Za celjske učitelje in vzgojitelje ter preostale zaposlene v šolah in vrtcih so testiranje danes pripravili v dvorani Golovec, ravnatelji pa so z organizacijo testiranja zadovoljni. Zdravstveni dom Celje bo skupaj opravil več kot 940 hitrih testov. V tamkajšnje osnovne šole se bo v torek vrnilo 1.587 otrok, ki obiskujejo prve tri razrede, pri čemer bodo izvajanje učnega procesa prilagodili trenutnim razmeram in bo potekalo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov.

Ravnateljica celjske OŠ Lava Marijana Kolenko je za STA povedala, da so imeli testiranje odlično organizirano za vse celjske osnovne šole, in sicer v okviru celjske občine in Zdravstvenega doma Celje, ter da je bilo testiranje tako rekoč brezhibno. Večina testiranih je negativna, kar pomeni, da bodo v torek dokaj normalno začeli delo v šoli.

"Testirali smo se vsi, saj smo v fazi možnosti testiranja na sestankih zaposlenih jasno sporočili, da je to naša skupna odgovornost in da bomo testiranje sprejeli pozitivno za lastno zaščito ter v nadaljevanju za zaščito učencev in sodelavcev," je še dejala Kolenkova. Na I. OŠ Žalec se je dopoldne testiralo 39 zaposlenih učiteljev in strokovnih sodelavcev, vsi pa so po doslej znanih podatkih negativni. V popoldanskem času se bodo testirali še zaposleni v kuhinji in čistilke, je za STA povedala ravnateljica šole Tatjana Žgank Meža.

Testiranje na covid-19 Novice Kaj bo z učitelji, ki ne bodo želeli na testiranje? #video

Odnos zaposlenih do testiranja je razumevajoč

Ocenila je tudi, da je odnos zaposlenih do testiranja sodelovalen in razumevajoč. Pomisleke iz osebnega prepričanja je v petek imela samo ena od strokovnih sodelavk, ki pa se je pozneje prav tako odločila za testiranje. Delati pa v torek ne bo začela ena učiteljica, ki je sporočila, da je bila njena družina v rizičnem stiku, da se slabo počuti in je bila danes testirana s PCR-testom, a bo njen rezultat znan šele v torek.

Ravnateljica OŠ Polzela Bernarda Sopčič je za STA povedala, da bo testiranje njihovih zaposlenih trajalo do večera, testirani bodo vsi delavci, ki so vključeni v izvajanje šolske dejavnosti za prvo triletje in vrtčevske dejavnosti. Testiranje bo izvedel žalski zdravstveni dom v prostorih tamkajšnje ljudske univerze.

učilnica prazna šola Foto: Pixabay Testiranja se bo udeležilo okoli 85 zaposlenih, sicer pa jih je doslej bila pri njih okužena že približno tretjina, večina v drugem valu oktobra lani. Kako se bodo organizirali, je odvisno od tega, koliko bo okuženih. "Upam, da številka ne bo prevelika in bomo lahko dejavnost izpeljali tako, kot načrtujemo, kar pomeni z lastnimi močmi," je dejala Sopčičeva.

Po njenih besedah se nekateri redki zaposleni ne bodo testirali, saj imajo resne zadržke. "Kako in kaj bomo z njimi, sploh če ne bo mogoče delo na daljavo, še ne vemo. Ugotavljamo, da smo ravnatelji postavljeni pred hude preizkušnje in naloge, zato pričakujemo več pristojnosti z ustreznimi navodili pristojnih," je še dodala.

Ravnateljica OŠ Antona Globočnika Postojna Darija Košir je za STA povedala, da so zaposlene testirali v dopoldanskem času, od 63 opravljenih testov pa so bili pozitivni štirje. "Vendar so vsi strokovni delavci, ki se vračajo jutri na delo, negativni," je dejala. V šolo naj bi se v torek vrnilo 242 otrok prve triade, ki obiskujejo to osnovno šolo.

Poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk pa je za STA povedal še, da za njihove osnovne šole in vrtce izvajajo testiranja zaposlenih v tamkajšnjih zdravstvenih domovih, skupni rezultati testiranj pa bodo znani v torek zjutraj, navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin