SiolNET. Novice Slovenija
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Učitelji in vzgojitelji se bodo morali testirati vsakih sedem dni

0,72

termometer

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Foto: Ana Kovač

Ministrstvo je v uradnem listu tudi uradno objavilo odredbo o testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na okužbo s koronavirusom pred vračanjem dela učencev v šole in začetkom dela vrtcev v polnem obsegu v devetih regijah. Po uredbi se morajo zaposleni testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni.

Odredba ministrstva za zdravje, objavljena v petek, določa, da se morajo vse osebe, ki delajo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, pred začetkom dela udeležiti testiranja na novi koronavirus, povzema STA.

Simona Kustec Novice Odpiranje šol: obvezne maske in testiranje za učitelje #video

Kdor je prebolel covid-19, se mu ne bo treba testirati

šolstvo, pouk, učenci, šola Foto: Getty Images Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo.

Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti.

Po odredbi morajo zaposleni negativen izvid testiranja sporočiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Potrebnost izvajanja testiranj bo minister za zdravje ugotavljal vsakih 14 dni, povzema STA.

V torek znova šola v devetih regijah

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob objavi odredbe izrazili prepričanje, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini odgovorno pristopili tudi k testiranju, "saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika". "Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe ministrstva za zdravje," so zapisali.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2.

V torek se namreč v devetih statističnih regijah v šole vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci v istih devetih regijah pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je v petek povedala, da učitelji, ki se ne bodo testirali, pouka ne bodo mogli izvajati v živo. Če bo test pozitiven, bodo šli domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, da jim bo dal nadaljnja navodila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin