SiolNET. Novice Slovenija
6,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danes ob 12.00: vroč sestanek za zaprtimi vrati

6,91

termometer

Branko Masleša. Jasminka Jaša Trklja.
Primer sodnice Jaše Jasminke Trklja se razlikuje od primera Branka Masleše v tem, da je Masleša postal sodnik v isti državi, v kateri je opravil pravosodni izpit, torej v SFRJ, sodnica Jaša Jasminka Trklja pa je pravosodni izpit opravila v eni državi, torej SFRJ, sodnica pa je postala 19 let pozneje v eni drugi državi, in sicer Sloveniji. Foto: STA

Sodni svet prejšnji teden ni končal razprave o izpolnjevanju pogojev za opravljanje najvišjih sodnih funkcij vrhovnega sodnika Branka Masleše in višje sodnice Jasminke Jaše Trklje. To temo bodo zato prednostno znova odprli na naslednji seji, ki se bo začela danes ob 12.00. Na vrhovnem sodišču smo medtem preverjali neuradne informacije, da naj bi Branko Masleša po izbruhu afere z njegovo diplomo lani decembra obiskal Sarajevo. "Vrhovni sodnik v obdobju, o katerem sprašujete, ni bil službeno odsoten," so nam odgovorili. Na vprašanje, ali je bil tam zasebno, niso odgovorili.

"Nabor podatkov, ki jih lahko sodišče kot delodajalec oz. če gre za sodnika, organ, pri katerem ta izvaja sodniško funkcijo zbira, obdeluje in posreduje je zakonsko omejen. Zakonodaja ne predvideva zbiranja ali posredovanja podatkov, ki so vezani na zasebno področje zaposlenih, kot sta to denimo izraba ali način izrabe letnega dopusta. Odgovor na tovrstna vprašanja vam lahko ponudi le oseba, na katero se ta nanašajo," so zapisali na vrhovnem sodišču.

Branko Masleša Novice Predsednik vrhovnega sodišča: Diploma Branka Masleše je zaupne narave

Sodni svet danes nadaljuje razpravo

"Sodni svet se je na 10. seji 13. 1. 2022 seznanil z medijskimi objavami s področja pravosodja v zvezi z veljavnostjo diplome in pravosodnega izpita sodnika Branka Masleše in veljavnostjo pravosodnega izpita sodnice Jasminke Jaše Trklje, novinarskimi vprašanji ter poslanskim vprašanjem in odgovori predsednika sodnega sveta nanje. V tej zvezi je sodni svet začel razpravo, ki jo bo nadaljeval na prvi naslednji seji prednostno pred vsemi preostalimi točkami. V ta namen se bo 11. seja sodnega sveta 20. 1. 2022 začela ob 12.00. Pri obravnavi te točke nista sodelovala mag. Emil Zakonjšek in dr. Erik Kerševan, ker sta bila na njun predlog izločena," so nam že prejšnji teden sporočili iz sodnega sveta.

sodni svet

Izgovori Damijana Florjančiča

Kot je znano, se je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič na stališče sodnega sveta o neprimernosti komuniciranja vrhovnega sodišča glede diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše odzval z izgovorom, da je bila na Twitterju objavljena izjava Masleše, "kar zaradi omejenosti števila znakov pri sporočanju na družbenem omrežju morebiti ni bilo dovolj razvidno", pri čemer ni omenil, da se je vrhovno sodišče po elektronski pošti, kjer ni omejitve znakov, enako odzvalo na vprašanja našega spletnega portala.

Seje sodnega sveta zaprte za javnost

Na naše vprašanje, kako s tega vidika komentirajo Florjančičev odziv, so nam iz sodnega sveta pojasnili, da se bodo po seznanitvi na seji člani sodnega sveta odločili, ali bodo v zvezi s tem sprejeli morebitno stališče. Dodali so, da so seje sodnega sveta skladno s poslovnikom praviloma zaprte za javnost, kar izključuje tudi morebitno navzočnost novinarjev na seji.

Ernest Petrič Novice Ernest Petrič odkrito o Milanu Kučanu, jugonostalgiji in Masleševi diplomi #video

Ključna vprašanja, na katera še vedno ni odgovora

Medtem javnost še vedno ni dobila odgovorov na naslednja vprašanja glede Masleševe izobrazbe:
- Zakaj na diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki jo je objavilo vrhovno sodišče, ni nobenega pečata?
- Katere obveznosti je moral gospod Masleša izpolniti, da se mu je priznal pravosodni izpit?
- Ali je del teh obveznosti opravil tudi v okviru služenja vojaškega roka? Če da, katere?

Zakon iz SRS določal dve leti pripravništva

Spletni portal prava.si je objavil zakon iz nekdanje Socialistične republike Slovenije, v katerem je zapisano, da smejo pravosodni izpit opravljati tisti, ki so kot diplomirani pravniki najmanj dve leti opravljali pravniško delo pri sodišču. 

Masleša Foto: Twitter

Kakšna pravila so veljala v Bosni in Hercegovini?

Masleša je sicer pravosodni izpit, enako kot diplomo, opravil v Sarajevu, in sicer manj kot leto dni po koncu študija, čeprav je v skladu z zakonom o pravosodnem izpitu nekdanje Socialistične republike Bosne in Hercegovine pravosodni izpit lahko opravljal, kdor je kot diplomirani pravnik:

a) najmanj dve leti delal na pravnih delih na sodišču, javnem tožilstvu, javnem pravobranilstvu ali v odvetniški pisarni, ali

b) najmanj dve leti delal na pravnih delih v državnem organu ali organizaciji združenega dela ali drugi organizaciji, od tega pa najmanj eno leto na sodišču, javnem tožilstvu, javnem pravobranilstvu ali v odvetniški pisarni, ali

c) najmanj štiri leta delal na pravnih delih v državnem organu ali organizaciji združenega dela ali drugi organizaciji.

Še ena velika afera v slovenskem sodstvu?

Sodni svet pa se medtem do zdaj še ni opredelil do pravosodnega izpita višje sodnice Jasminke Jaše Trklje, ki ga je opravila leta 1987 v Sarajevu, in sodbe slovenskega vrhovnega sodišča iz leta 2020, po kateri je s pravniškim državnim izpitom izenačen le pravosodni izpit, opravljen v skladu s predpisom, ki je veljal v Republiki Sloveniji, ne pa v skladu s predpisom druge republike nekdanje SFRJ. "Gre za očitke, ki so pomembni, ne kot konkreten primer, ampak ker zaradi zanimanja javnosti vplivajo na zaupanje v pravosodje. Zato je treba zadevo razjasniti," pa pravijo na ministrstvu za pravosodje.

Jaša Jasminka Trklja Novice Je to nova velika afera v slovenskem sodstvu?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin