Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
9.40

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

11

Natisni članek

Slovenska vojska vojska

Petek, 15. 5. 2020, 9.40

3 leta, 11 mesecev

Ob dnevu Slovenske vojske Pahorjev poziv k zavedanju o njenem poslanstvu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

11

V predsedniški palači so slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske. Predsednik republike Borut Pahor je v govoru pozval k zavedanju o pomenu vojske in njenem poslanstvu. Načelnik generalštaba Robert Glavaš je zagotovil, da je predanost vojaškemu poklicu njihovo vodilo, obrambni minister Matej Tonin pa je napovedal prizadevanje za zagotovitev virov.

 

Robert Glavaš
Novice Robert Glavaš imenovan za načelnika Generalštaba SV

Predsednik Borut Pahor je ob "njihovem in našem skupnem prazniku" čestital vsem pripadnicam in pripadnikov SV ter jim izrazil iskreno zahvalo. Ne glede na oceno pripravljenosti SV in na pomanjkljivosti, ki jih ima, je Pahor "absolutno prepričan, da se lahko v celoti zanesemo na bojni karakter naše vojske", piše STA.

Pomen državnosti za nadaljnji razvoj

Predsednik republike je ob tem izrazil pomen državnosti za nadaljnji razvoj. Svet se spreminja in okrepiti je treba vse elemente naše državnosti, vključno z varnostnim sistemom in Slovensko vojsko kot njenim vojaškim stebrom, da bomo lahko kot suverena država sunke nekaterih pričakovanih sprememb v globalnem svetu znova izkoristili v prid naših narodnih in državnih stremljenj, je poudaril vrhovni poveljnik obrambnih sil.

Dan Slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je dejal, noče dajati vtisa, da se bo svet ponovno znašel v nekih kaotičnih razmerah in da vojsko potrebujemo zaradi neposredne grožnje. "Govorim o tem, da je zelo verjetno, da za te sunke v mednarodnem okolju potrebujemo dobro organizirano državo, socialno in duhovno povezano družbo, da bomo te sunke, te premike lahko dobro in primerno obvladali," je pojasnil.

Dejan Židan
Novice Židan: Zaupam vojski in policiji, ne pa vladi

Tonin: Tam, kjer je volja, je tudi pot

"Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske državnosti in vir našega državljanskega ponosa," je dodal obrambni minister Matej Tonin. Izzivov je po njegovih besedah sicer ogromno, med temi pa zlasti zagotovitev ustreznih virov za napredek tako na področju kadrov kot tudi tehničnega izpopolnjevanja. "A volja je in tam, kjer je volja, je tudi pot," je dejal.

Dan Slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

Minister je med drugim napovedal, da si bo prizadeval za izvedbo investicij v sodobno opremo, izboljšanje vojaške infrastrukture, začeli pa so že kampanjo za pridobivanje "zagnanih fantov in deklet v vrste Slovenske vojske". Obenem bo Tonin pozornost posvečal ureditvi statusa vojaka po 45. letu, poroča STA.

Slovenska vojska v zadnjih 29 letih pokazala domoljubje

Načelnik generalštaba Robert Glavaš pa je izpostavil, da se danes spoprijemamo z novimi, drugačnimi izzivi in z nevidnim nasprotnikom. V SV sicer niso imeli večjega števila obolelih s covid-19, k temu pa je po njegovih besedah pripomoglo odgovorno ravnanje, spoštovanje sprejetih ukrepov ter red in disciplina, pa tudi zavedanje, da se to, kar se je zgodilo drugim, lahko zgodi tudi njim.

Dan Slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

Sicer pa je SV po njegovem mnenju na vseh področjih dela v zadnjih 29 letih znala pokazati veliko domoljubja, strokovnosti, odgovornosti in pripravljenosti pomagati. S tem so prispevali k ugledu in zaupanju v Slovensko vojsko tako v domačem kot v mednarodnem okolju. Se je pa ob tej priložnosti zavzel za predvidljivo in zadostno vlaganje v kadre, znanje, oborožitev, opremo, vzdržljivost in pripravljenost.

Slovenska vojska (SV) svoj dan zaznamuje 15. maja, v spomin na dogodek pred 29 leti, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. Praznik navadno zaznamujejo s slovesnim postrojem, tokrat pa so zaradi omejevanja širitve novega koronavirusa poleg sprejema pri predsedniku republike, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, pripravili le nekaj manjših slovesnosti.

Fotogalerija
1 / 21

Za promocijo vojaškega poklica

Sicer pa generalštab SV ob današnjem dnevu začenja sodobno strategijo promocije Slovenske vojske, vojaške službe in vojaškega poklica ter pridobivanja kadrov. Uvod je današnji začetek medijske kampanje, temu pa bodo do konca leta 2021 sledile še druge promocijske, oglaševalske in komunikacijske aktivnosti.

"Glavni namen projekta je pritegniti mlade, da se odločijo za poklic vojaka ali druge oblike sodelovanja s Slovensko vojsko, kot je prostovoljno služenje vojaškega roka, ki je posebej pomembno pri pridobivanju kadrov za opravljanje vojaške službe v stalni in pogodbeni rezervni sestavi," so pojasnili.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Med mogočimi oblikami sodelovanja s Slovensko vojsko so vsakoletni dijaški in študentski vojaški tabori, ena od oblik sodelovanja pa je tudi finančna pomoč v času izobraževanja v obliki štipendij za delo v SV na več ravneh izobraževanja. "Slovensko vojsko želimo predstaviti kot odgovornega in zanesljivega zaposlovalca, vojaški poklic pa kot privlačen za mlade z več zanimivimi možnostmi za uresničitev lastnih ciljev," poudarja generalštab.

Slovenska vojska se v zadnjem obdobju srečuje s povečanimi odhodi in hkrati manjšim zanimanjem za zaposlitev v stalni sestavi vojske, pa tudi z nezadostnim zanimanjem za pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi. V zadnjih letih se vztrajno manjša tudi število vojakov prostovoljcev na služenju vojaškega roka. Po zadnjih podatkih v stalni sestavi SV glede na kadrovski načrt manjka nekaj več kot tisoč pripadnikov.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Osrednji cilji vojske pa ostajajo enaki kot v preteklih letih: izboljšanje kadrovske slike in modernizacija vojaške opreme, s tem pa izboljšanje njene pripravljenosti. Ta je po zadnji oceni za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojnih razmerah pa neustrezna. Prav kadrovska krepitev poleg modernizacije opreme ostaja osrednji cilj novega načelnika, pri čemer kot bistveni del problema izpostavlja neurejen status vojakov po 45. letu.

Na ministrstvu za obrambo računajo, da jim bo z ustreznimi ukrepi in celovito prenovo sistema pridobivanja, zadrževanja in izstopa pripadnikov v prihodnjih petih letih uspelo dvigniti kadrovski načrt stalne sestave na 7.000 pripadnikov in do 1.000 pripadnikov pogodbene sestave, še navaja STA.

Slovenska vojska
Novice Podpora za podelitev izjemnih pooblastil vojski tudi pri županih #video
Ne spreglejte