SiolNET. Novice Slovenija
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Robert Glavaš imenovan za načelnika Generalštaba SV

1,17

termometer

Robert Glavaš | Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske je postal Robert Glavaš. | Foto: STA
Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske je postal Robert Glavaš. Foto: STA

Vlada je za novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske imenovala brigadirja Roberta Glavaša, je prek svojega Twitterja sporočil obrambni minister Matej Tonin.

slovenska policija Novice Vlada se ni odrekla nameri na mejo poslati vojsko z ustreznimi pooblastili

Kot je še zapisal minister Matej Tonin, se je brigadir Robert Glavaš v preteklih tednih izkazal kot izredno operativen, predan in profesionalen, zato verjame, da je prava izbira za vodenje Slovenske vojske. Glavaš na položaj načelnika nastopa po tem, ko je vlada razrešila Alenko Ermenc.

V Generalštabu Slovenske vojske so sicer ravno v sredo za STA pojasnili, da so že opravili preverjanja, kdo izpolnjuje pogoje za povišanje v generalski čin. Obrambni minister Tonin pa je ob robu obiska v Črnomlju potrdil, da kandidata za naslednika generalmajorke Ermenčeve na čelu Generalštaba SV že ima.

Generale in admirale povišuje predsednik države

Skladno z uredbo o činih in poviševanju v SV je posameznik lahko povišan v čin generalmajorja, če je s činom brigadirja razporejen na dolžnost, za katero se zahteva čin generalmajorja, ter je to dolžnost opravljal najmanj eno leto, poleg tega pa je bil v zadnjem ocenjevalnem obdobju ocenjen s službeno oceno odlično. Poleg Glavaša naj bi pogoje sicer izpolnjeval še vsaj brigadir Bojan Pograjc, ki se ga je v preteklosti že večkrat omenjalo kot kandidata na načelnika.

Generale in admirale v SV povišuje predsednik republike na predlog ministra za obrambo in ob soglasju vlade. Tudi zadnja načelnica Generalštaba Ermenčeva je bila povišana v generalmajorko, tik preden je bila imenovana za načelnico.

Brigadir Robert Glavaš se je rodil leta 1962, v Slovenski vojski je zaposlen od leta 1991. Na fakulteti za pomorstvo in promet je opravil specializacijo iz prometnih ved, do imenovanja za načelnika pa je bil na položaju namestnika nekdanje načelnice Ermenčeve. Z družino živi v Ilirski Bistrici. | Foto: STA , Brigadir Robert Glavaš se je rodil leta 1962, v Slovenski vojski je zaposlen od leta 1991. Na fakulteti za pomorstvo in promet je opravil specializacijo iz prometnih ved, do imenovanja za načelnika pa je bil na položaju namestnika nekdanje načelnice Ermenčeve. Z družino živi v Ilirski Bistrici. Foto: STA ,

Na mestu načelnika Generalštaba SV se je od leta 1993 zvrstilo devet imen. Prvi načelnik Albin Gutman je bil na tem položaju dvakrat. Pred njim sta bila v vrhu slovenskih oboroženih sil brigadir Tone Krkovič kot načelnik Manevrske strukture narodne zaščite in general Janez Slapar kot načelnik Teritorialne obrambe, piše STA.

Seznam vseh načelnikov od leta 1993

1993–1998 generalpodpolkovnik Albin Gutman

1998–2001 generalpodpolkovnik Iztok Podbregar

2001–2006 generalmajor Ladislav Lipič

2006–2009 generalpodpolkovnik Albin Gutman

2009–2012 generalmajor Alojz Šteiner

2012–2014 generalmajor Dobran Božič

2014–2018 generalmajor Andrej Osterman

2018–2018 generalmajor Alan Geder

2018–2020 generalmajorka Alenka Ermenc

2020– brigadir Robert Glavaš

Slovenska vojska Novice Koalicijski poslanci preložili razpravo o izjemnih pooblastilih vojski

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin