Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

20

Natisni članek

arbitraža Miro Cerar Andrej Plenković Arbitražni sporazum Piranski zaliv

Sreda, 12. 7. 2017, 7.29

6 let, 7 mesecev

Cerar in Plenković na prvem soočenju po arbitražni odločbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

20

"Arbitražna odločba je nov mejnik v odnosih med državama, prepričan sem, da v pozitivnem smislu. Razsodba je dokončna in zavezujoča za Slovenijo in Hrvaško," je na novinarski konferenci po prvem srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško v Ljubljani dejal slovenski premier Miro Cerar.

Oglejte si posnetek novinarske konference obeh premierjev.


"Z arbitražo je rešeno mejno vprašanje, ki je dolga leta bremenilo medsebojne odnose," je dejal Cerar in poudaril, da se je sedaj potrebno začeti pogovarjati o implementaciji odločbe. Izpostavil je še, da po zaključku arbitraže ni ne zmagovalcev in ne poražencev. 

Plenković je po Cerarjevih besedah dejal, da na začetek izvrševanja arbitražne odločitve ne more pristati. "Hrvaška stran se sklicuje na kompromitacijo arbitražnega postopka, čemur pa arbitražno sodišče ni pritrdilo," je dodal Cerar. "Oboji verjamemo, da smo sposobni sami rešiti to vprašanje, če bo pa prišlo do resnejših nesporazumov, pa se lahko obrnemo tudi na Evropsko komisijo," je izpostavil.

"Ne bom naredil nič takega, da bi sprožil napetosti med državama," je zagotovil Cerar.

Plenković: Arbitražni postopek je bil kontaminiran

"Na žalost je bil arbitražni proces nepovrtano kontaminiran in korumpiran. Mi smo šli v ta postopek v dobri veri," je dejal Plenković. Prepričan je, da odločitev arbitražnega sodišča Hrvaške ne zavezuje. "Žal nam je, da se je to zgodilo. Želimo odprte in strokovne pogovore, ki bi pripeljali do rešitve. Hrvaška si želi rešitve mejnega vprašanja," je pojasnil.

Izpostavil je še, da mu ni žal za izstop Hrvaške iz arbitraže.

Premierja sta dialog začela v Vili Podrožnik, kjer sta se najprej pogovorila na štiri oči v parku tega protokolarnega objekta. Pogovore sta nadaljevala ob delovnem kosilu, novinarje pa sta nagovorila v predsedniški palači.

Fotogalerija
1 / 4

Cerar: Ni zmagovalcev in poražencev

Kot je poudaril Cerar, v arbitražni sodbi ni ne zmagovalcev ne poražencev. Slovenija je po njegovih besedah pripravljena skupaj narediti korake s Hrvaško za implementacijo sodbe. "Slovenija je na te korake pripravljena, pripravljeni smo na dialog, kar smo danes v sodelovanju s hrvaško stranjo tudi dokazali," je dejal Cerar. Izrazil je upanje, da se bo dialog nadaljeval in v razumnem času pripeljal do ustreznih rešitev.

Arbitražno sodišče je konec junija v Haagu objavilo dolgo pričakovano razsodbo ter določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju. Slovenija je zagotovila, da bo odločitev spoštovala in implementirala. Hrvaška po drugi strani razsodbe ne priznava, češ da je izstopila iz procesa arbitraže, ki naj bi bil zaradi prisluškovalne afere "nepovratno kompromitiran in kontaminiran".

Arbitražna odločba je Sloveniji med drugim dodelila štiri petine Piranskega zaliva in prek tako imenovanega območja stika določila njen teritorialni stik z odprtim morjem. STA

 

 

Ne spreglejte