Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
7.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

6

Natisni članek

Miro Cerar Evropska komisija arbitraža Slovenija Hrvaška Piranski zaliv morje meja

Torek, 4. 7. 2017, 7.44

6 let, 6 mesecev

Evropska komisija pričakuje od Slovenije in Hrvaške, da bosta implementirali arbitražno sodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

6

Evropska komisija je Slovenijo in Hrvaško pozvala naj spoštujeta odločitev arbitražnega sporazuma. Pričakuje implementacijo arbitražne sodbe. 

Evropska komisija od Slovenije in Hrvaške pričakuje spoštovanje in uresničevanje arbitražne sodbe. | Foto: Bojan Puhek Evropska komisija od Slovenije in Hrvaške pričakuje spoštovanje in uresničevanje arbitražne sodbe. Foto: Bojan Puhek

Evropska komisija od Slovenije in Hrvaške pričakuje, da bosta implementirali arbitražno sodbo, je danes v Strasbourgu poudaril prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. Komisija k temu dodaja, da je pripravljena pomagati k zagotovitvi celovite in pravične uresničitve sodbe.

Komisija tudi pozdravlja srečanje slovenskega in hrvaškega premierja Mira Cerarja in Andreja Plenkovića 12. julija ter da sta se strani dogovorili, da do takrat ne bo nikakršnih enostranskih dejanj.

Upa tudi, da se bosta premierja dogovorila, kako najbolje uresničiti arbitražno sodbo, ter poudarja, da je pripravljena posredovati ali prispevati k procesu, je še poudaril prvi podpredsednik komisije Timmermans.

"V EU imamo veliko težav, a se vedno izvijemo iz pasti"

Na vprašanje, kako konkretno lahko komisija pomaga najti izhod iz nastalega položaja, ko so stališča obeh strani povsem vsaksebi, torej kako iz te pasti, je Timmermans odgovoril, da "imamo v EU veliko težav, a da se vedno izvijemo iz pasti".

"Pripravljenost na srečanje in pogovore je dobro znamenje," je še poudaril Timmermans. Ob tem je sicer izpostavil tudi, da gre pri vprašanju meje med državama za "dvostransko vprašanje".

O vzdušju med razpravo in drugih podrobnostih prvi podpredsednik komisije ni želel govoriti, češ da je mogoče na kolegiju resnično razpravljati le, če obstaja zagotovilo, da se komisarjev ne bo navajalo zunaj kolegija.

Hrvaška vztraja pri zavračanju uveljavitve arbitražne sodbe

Sodba arbitražnega sodišča za Hrvaško ni obvezujoča, zato jo tudi ne bo uveljavila, so nocoj sporočili iz hrvaškega zunanjega ministrstva. S tem se je Hrvaška uradno odzvala na izjavo komisije.

Iz hrvaškega zunanjega ministrstva so ponovili, da je bila arbitraža zaradi "protipravnega delovanje Slovenije, težko kompromitirana". Hrvaška pa je na podlagi soglasne odločitve sabora izstopila iz arbitražnega postopka.

Ob tem so z ministrstva sporočili, da Hrvaška ostaja odprta za dialog s Slovenijo glede reševanja vprašanje meje.

Vprašanje staro več kot 20 let

Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je v uradni izjavi le povzela Timmermansove besede. | Foto: Ana Kovač Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je v uradni izjavi le povzela Timmermansove besede. Foto: Ana Kovač Po razpravi kolegija o arbitražni sodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško se je oglasila tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc z uradno izjavo, v kateri povzema Timmermansove besede.

Timmermans se je na arbitražno sodbo najprej odzval ustno na novinarski konferenci v Strasbourgu, nato pa je enako sporočilo posredoval še v pisni izjavi.

Poleg omenjenega je izpostavil še, da gre za vprašanje, staro več kot 20 let, in da je komisija vselej podpirala miroljubne rešitve sporov glede meje med članicami unije, ter spomnil, da je v tem konkretnem primeru tudi posredovala pri iskanju rešitve, ki je privedla do vzpostavitve arbitražnega procesa leta 2009.

Da bo prvi vsebinski odziv komisije posredoval Timmermans, je bilo znano šele tik pred zdajci. Sprva je bilo namreč predvideno, da bo o razpravi kolegija o arbitraži poročal zgolj glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

To je bilo prvo znamenje, da je pričakovati več kot poziv k dialogu, kar so bili neuradni indici v minulih dneh. Timmermans je namreč po neuradnih informacijah vseskozi veljal za slovenskega zaveznika, ko gre za vprašanje spoštovanja prava.


Preberite še:


Cerar pozdravlja stališče Evropske komisije o arbitraži

Predsednik vlade Miro Cerar pozdravlja stališče Evropske komisije, ki zagovarja spoštovanje razsodbe arbitražnega sodišče in njeno implementacijo. Pripravljenost komisije za pomoč pri implementaciji arbitraže pa je na Twitterju ocenil kot dobrodošlo.

Cerar je za sredo dopoldne na pogovor v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča povabil celoten politični vrh. Da se bosta udeležila srečanja, so potrdili pri predsedniku DZ Milanu Brglezu in predsedniku DS Mitji Bervarju, na pogovor pa so vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor in predsedniki vseh parlamentarnih strank.

Tudi Erjavec zadovoljen

"Evropska komisija se je postavila na stran mednarodnega prava," meni Karl Erjavec. | Foto: Jani Božič "Evropska komisija se je postavila na stran mednarodnega prava," meni Karl Erjavec. Foto: Jani Božič Tudi zunanji minister Karl Erjavec je pozdravil stališče Evropske komisije. Stališče komisije je bilo po njegovih besedah pričakovano. "Ne gre za to, da bi zmagala Slovenija ali pa Hrvaška. Gre za to, da se je Evropska komisija postavila na stran mednarodnega prava," meni Erjavec.

Erjavec je v izjavi novinarjem spomnil, da je Evropska komisija vseskozi vztrajala pri stališču, da je treba spoštovati arbitražni postopek in nato arbitražno odločbo. "Evropska komisija je danes le potrdila zavezo za vse članice držav EU k spoštovanju mednarodnega prava in mednarodnih obveznosti," je v izjavi novinarjem poudaril Erjavec in spomnil, da EU temelji na vladavini prava in na mednarodnih sporazumih.

Stališče pomembno tudi z vidika urejanja nekaterih odprtih vprašanj

Stališče Evropske komisije je po njegovem mnenju zelo pomembno tudi z vidika urejanja nekaterih odprtih vprašanj zlasti na Zahodnem Balkanu, saj nekatere meje niso določene. Tudi meja med Slovenijo in Hrvaško ni bila nikoli določena, je spomnil in dodal, da arbitražna odločba služi tudi kot model za reševanje drugih odprtih mejnih vprašanj.

Erjavec je tudi zadovoljen s sporočilom Evropske komisije, da je pripravljena pomagati zlasti v tistem delu, ki se nanaša na implementacijo arbitražne odločbe. To zunanji minister razume zlasti v smislu, da pomaga k spoznanju hrvaške strani, da bo primorana spoštovati in implementirati odločbo.

Zadovoljen je tudi, ker je Evropska komisija posebej izpostavila 12. julij, ko se bosta v Ljubljani srečala slovenski predsednik vlade Miro Cerar in hrvaški premier Andrej Plenković. Komisija po Erjavčevih navedbah pričakuje, da se bosta premierja pogovarjala o tem, kako implementirati arbitražno odločbo. 

 

Po razglasitvi arbitražne sodbe priprave na njeno implementacijo

Meja. | Foto: Po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča se slovenska vlada pripravlja na njeno implementacijo. V prihodnjih dneh bo po napovedih virov pri vladi formalno oblikovana delovna skupina za implementacijo odločitve arbitražnih sodnikov, ki so določili potek meje med sosednjima državama.

Slovenski strokovnjaki arbitražno sodbo, ki obsega skoraj 400 strani, še preučujejo, saj morajo natančno ugotoviti, kje so arbitri začrtali mejo. Kot poudarjajo, gre za zelo kompleksno besedilo, zlasti glede morskega dela meje in t. i. območja stika, preko katerega je Slovenija dobila teritorialni stik z odprtim morjem.

Pred začetkom implementacije bosta o tem odločala vlada in državni zbor oz. odbor za zunanjo politiko. Kot poudarjajo viri pri vladi, bo pri izvedbi sodbe osrednja pozornost namenjena ljudem, ki jih zadeva odločitev arbitražnega sodišča. Uresničevanje bo postopno, po korakih in na dolgi rok. Slovenija bo ravnala preudarno in premišljeno ter ne bo ukrepala enostransko, pravijo viri, ki dodajajo, da bo sodba implementirana v celoti in ne po delih.

V zvezi z implementacijo bo treba spremeniti devet zakonov in 52 podzakonskih aktov, prilagajanje zakonodaje se bo po napovedih začelo jeseni. Najprej bo na vrsti zakon o evidentiranju nepremičnin.

Slovenija in Hrvaška sta se z arbitražnim sporazumom zavezali, da bosta v šestih mesecih po objavi razsodbe sprejeli oz. po potrebi spremenili domačo zakonodajo.


Preberite še:

Po arbitraži izmenjava diplomatskih not med Zagrebom in Ljubljano #video


Weber pozval k dialogu, Peterle ga je opozoril

Nekaj evropskih politikov se je sicer odzvalo že pred sporočilom Komisije. Vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je danes dejal, da morata državi najti pot in še naprej voditi dialog, da pa "je bolje, da se z evropske strani ne postavimo na eno stran". 

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je medtem danes Webru poslal pismo z odzivom na njegovo izjavo. Pohvalil je poziv k dialogu, vendar je opozoril, da se je z arbitražnim sporazumom odločitev o sporu glede meje prestavila na tretjega - arbitražno sodišče. Dodal je, da ni potrebe, da bi se različno interpretiralo odločitev sodišča, vendar je po njegovem mnenju potreben dialog glede implementacije odločitve.

Kaj pravijo slovenski evroposlanci

"Evropska komisija se je jasno postavila na stran mednarodnega in evropskega prava. Če bi ravnala drugače, bi slovenski državljani upravičeno izgubili zaupanje v njeno delovanje," je dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). Dodala je, da verjame, da bo komisija, kot je dejal njen podpredsednik Frans Timmermans, pomagala pri zagotovitvi celovite uresničitve sodbe.

Igor Šoltes (Zeleni) je prav tako poudaril, da je komisija s svojim odzivom dala jasno in nedvoumno sporočilo spoštovanja mednarodnega prava. "Mednarodno pravo ni nekaj, kar upoštevamo samo takrat, ko nam koristi, temveč je temeljni steber odnosov med državami in branik pravičnosti v mednarodni skupnosti," je dejal.

Slovensko diplomacijo je pozval, naj nastopi čim bolj odločno in angažirano ter izkoristi vse kanale za predstavitev argumentov v mednarodni javnosti. "Ocenjujem, da bo prav mednarodni pritisk tisti, ki bo Hrvaško na dolgi rok vodil do spoznanja, da ji ne preostane drugega, kot da sodbo vendarle implementira, če želi ostati resna partnerica v mednarodnih odnosih," je še dejal Šoltes.

Jasnost stališča Evropske komisije je pozdravil tudi evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi). "Po tem, kar je že dejal predsednik komisije Jean-Claude Juncker v Ljubljani, nisem pričakoval drugačnega stališča. Pozdravljam pripravljenost Evropske komisije, da sodeluje pri zagotovitvi celovite uresničitve sodbe," je dejal.

Poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pa je med drugim izpostavil še, da bo implementacija težavna predvsem na področjih, kjer živijo Slovenci na hrvaškem ozemlju in obratno. "Tu bosta morali obe državi sodelovati in najti praktične in človeške rešitve, da se bo življenje teh prebivalcev nadaljevalo s čim manj pretresi," je dejal in izrazil pričakovanje, da se bodo v tej smeri vrteli tudi prvi pogovori obeh premierjev držav, Mira Cerarja in Andreja Plenkovića.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) pa je dejal, da sta bila odziva komisije in predsednika skupine EPP Manfreda Webra korektna. Glede odziva Webra je še dejal, da je "politično modro", da se ni postavil na nobeno stran, saj s tem ni povzročil nobenega konflikta v skupini in bodo lahko tako še naprej dobro sodelovali s hrvaškimi poslanci.

Guy Verhofstadt arbitraža | Foto: Facebook Foto: Facebook Verhofstadt poziva k izvajanju sodbe

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je Evropsko komisijo že v ponedeljek pozval, naj pomaga stranema uresničiti odločitev sodišča. 

"V interesu Evropske komisije - ki je bila skupaj s Svetom pokroviteljica sporazuma o arbitraži, ki je Hrvaški odprla vrata v EU - je pomagati obema stranema uresničiti odločitev sodišča. To bi bil pomemben prispevek k dobrososedskim odnosom v regiji Zahodnega Balkana," je včeraj objavil na svoji strani na Facebooku.

Vlade Beneluksa pozivajo k spoštovanju sodbe

Predsedniki vlad Belgije, Nizozemske in Luksemburga so danes objavili skupno izjavo glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, v kateri Ljubljano in Zagreb pozivajo k spoštovanju arbitražne odločitve. V izjavi, objavljeni na spletni strani luksemburške vlade, so poudarili tudi pomen vladavine prava.

Ne spreglejte