Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
5. 7. 2017,
7.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

6

Natisni članek

Hrvaška Policija Piranski zaliv arbitraža

Sreda, 5. 7. 2017, 7.51

6 let, 6 mesecev

Piranski zaliv: policija petkrat obračala hrvaške čolne

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

6

Piranski zaliv, Obala, morje | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Hrvaška plovila so do zdaj petkrat vplula v območje nadzora slovenske policije. Dvakrat se je to zgodilo med koncem tedna, še trikrat pa v ponedeljek, so nam povedali na policiji.

Slovenska policija po arbitražni razsodbi, ki je Sloveniji dodelila tri četrtine Piranskega zaliva, preostalo četrtino pa Hrvaški, naloge na morski meji izvaja na enak način in v enakem obsegu kot pred razsodbo. Kot je razumeti iz odgovorov, torej mejo nadzora ohranja na polovici zaliva.

Do (politične) odločitve o načinu implementacije odločitve arbitražnega sodišča sistema ne bodo spreminjali, so še povedali.

Cerar zbral ves politični vrh

Na gregorčičevi pravkar poteka sestanek o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, na katerega je predsednik vlade Miro Cerar povabil predsednike parlamentarnih političnih strank, predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti v Državnem zboru ter predsednike republike, državnega zbora in državnega sveta.

Po opozorilu odpluli proti Savudriji

Tako slovenska kot hrvaška policija sta v preteklih dneh našteli nekaj kršitev mejne črte. | Foto: Tako slovenska kot hrvaška policija sta v preteklih dneh našteli nekaj kršitev mejne črte. Pretekli konec tedna je policija poročala o dveh incidentih s hrvaškimi plovili, o čemer smo pisali v članku Slovenska policija potrdila dva incidenta v Piranskem zalivu.

V ponedeljek so nato hrvaška plovila po navedbah slovenske policije še trikrat prišla v območje nadzora slovenske policije. V vseh primerih je policija posadke hrvaških plovil opozorila, nato pa so plovila zapustila območje in odplula v smeri Savudrije.


Preberite še:

Ali hrvaški premier Cerarju pripravlja past?

Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški: Spoštujte arbitražno sodbo


Hrvaška: Slovenska policija v hrvaškem morju

Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto sporočilo, da so slovenski policijski čolni v soboto trikrat prešli sredinsko črto v Piranskem zalivu in tako kršili mejno črto. Dodali so, da so hrvaški policisti slovenske kolege v vseh treh primerih opozorili, da so v hrvaških teritorialnih vodah, in da so se nato ti vrnili v slovenske vode.

 

Ne spreglejte