Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
24. 11. 2020,
22.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,22

65

Natisni članek

anketa Koronavirus COVID-19 cepivo

Torek, 24. 11. 2020, 22.41

3 leta, 5 mesecev

Cepivo proti covid-19 vse bližje. Bi se cepili? #anketa

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,22

65

Cepljenje | Cepivo proti covid-19 naj bi bilo na voljo konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta. | Foto STA

Cepivo proti covid-19 naj bi bilo na voljo konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

Foto: STA

Razvoj ta trenutek najbolj pričakovanega cepiva proti covid-19 je na zadnji stopnici. V zadnji fazi kličnih testiranj je 11 cepiv, odobritev za evropski in ameriški trg pa bi lahko dobili konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

Medtem ko je Slovenija zabeležila nov črn rekord z 59 smrtmi žrtvami z boleznijo covid-19, je več farmacevtskih družb na koncu razvoja cepiva.

Evropska agencija za zdravila (Ema) trenutno preverja tri cepiva od farmacevtskih podjetij Pfizer in BioNTecha, Moderne in oxfordske univerze skupaj z AstroZeneco.

Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek potrdili 1.302 novi okužbi, umrlo kar 59 ljudi #video

Ema naj bi kmalu odobrila cepivi

Farmacevtski velikan Pfizer cepivo razvija skupaj z nemškim biotehnološkim podjetjem BioNTech. | Foto: Reuters Farmacevtski velikan Pfizer cepivo razvija skupaj z nemškim biotehnološkim podjetjem BioNTech. Foto: Reuters Prvi dve cepivi bi lahko odobritev s strani Eme dočakali že letos oziroma v začetku prihodnjega leta, v ZDA pa sta prvi prošnjo za nujno odobritev cepiva podali Pfizer in BioNtech, ki skupaj razvijata cepivo.

Njuno cepivo se je izkazalo za 95-odstotno učinkovito, podobno kot tudi cepivo ameriškega podjetja Moderna, ki je po njihovih podatkih 94,5-odstotno učinkovito.

Obe cepivi sodita v novo skupino cepiv, ki temelji na sporočilni ribonukleinski kislini (mRNK).

Cepivo oxfordske univerze in AstraZenece na drugačni osnovi

Cepivo britansko-švedskega farmacevtskega velikana AstraZeneca in oxfordske univerze temelji na oslabljeni verziji adenovirusa, ki vsebuje genski material proteina S. Ta se v telesu razvije po cepljenju in pripravi imunski sistem na napad koronavirusa.

Koronavirus. Covid-19.
Novice Slovenske številke v primerjavi z Evropo: kje smo?

V kliničnih raziskavah se je njihovo cepivo izkazalo za 70-odstotno učinkovito. Učinkovitost je bila 90-odstotna v skupini ljudi, ki so prejeli dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca - en polovični odmerek in enega celega. V drugi skupini, ki je prejela dva cela odmerka, pa je bilo 62-odstotno učinkovito.

V zadnji fazi kliničnih testiranj je 11 cepiv, ki jih preizkušajo na ljudeh. | Foto: BioNTech V zadnji fazi kliničnih testiranj je 11 cepiv, ki jih preizkušajo na ljudeh. Foto: BioNTech

Številni očitki na račun Rusije

Trenutno je sicer v zadnji klinični fazi testiranj 11 cepiv. Med njimi ga razvija tudi ameriški farmacevtski velikan Johnson & Johnson, več kitajskih podjetij in pa Rusija, ki je svojo cepivo poimenovala Sputnik in sporočila, da je 92-odstotno učinkovito. Na Rusijo sicer letijo kritike, da niso upoštevali vseh protokolov, ki veljajo pri razvoju cepiv.

Laboratorij
Novice Obetavni rezultati: imunost proti covid-19 bi lahko trajala tudi več let

Smo Slovenci naklonjeni cepljenju?

Čeprav je Slovenijo drugi val epidemije močno prizadel in je virus še vedno močno prisoten v Evropi (slika spodaj), vseeno ni veliko zanimanja za cepljenje proti covid-19. Vsaj tako lahko sklepamo iz rezultatov družbe Valicon, ki ugotavlja, da se več kot polovica prebivalcev ne namerava cepiti proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kaj pa menite vi. Bi se cepili? Izpolnite spodnjo anketo.

Se boste cepili proti covid-19, ko bo na voljo cepivo?

  • Da.
    59,78 %
    6330 glasov
  • Ne.
    32,80 %
    3473 glasov
  • Nisem se še odločil.
    7,42 %
    786 glasov
Oddanih 10589 glasov

Na drugi strani je bil letos izjemen odziv za cepljenje proti gripi, ki je bilo brezplačno. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je naročil skupno naročil 270 tisoč odmerkov cepiva, ki je skoraj povsod že pošel. Za primerjavo, lani se je proti gripi cepilo 142.842 ljudi.

Število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh v Evropi za obdboje od 2. do 15. novembra. | Foto: ecdc.europa.eu Število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh v Evropi za obdboje od 2. do 15. novembra. Foto: ecdc.europa.eu

Slovenija pripravlja nacionalno strategijo

Slovenija medtem, podobno kot več evropskih držav, pripravlja nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19. Cepljenje bo za prebivalce prostovoljno in brezplačno, saj bo denar za cepiva zagotovljen iz državnega proračuna, je pred dvema tednoma napovedala Doroteja Novak Gosarič, sekretarka z direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje.

Slovenija si bo cepivo proti koronavirusu zagotovila v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi Evropska komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami Evropske unije. Kot je pojasnila Novak Gosaričeva, se Evropska komisija pogaja s sedmimi proizvajalci cepiv, s štirimi je Evropska unija že sklenila preddogovor, ki vključuje ceno, pogoje oskrbe in časovne okvire dobav.

Cepljenje
Novice V Sloveniji med najbolj nenaklonjenimi za cepljenje proti covid-19
Cepivo
Novice Na vrata malčka zaradi cepiva proti covid-19 trkajo velikani
Ne spreglejte