SiolNET. Novice Svet
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na vrata malčka zaradi cepiva proti covid-19 trkajo velikani

0,81

termometer

Cepivo
Malo podjetje iz Madžarske ima pomembno vlogo pri razvoju cepiva za covid-19. Foto: Reuters

Pomembno vlogo pri razvoju cepiva proti covid-19, ki ga pripravljata farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech, ima tudi malo družinsko podjetje iz Madžarske.

Cepivo, ki ga razvijata Pfizer in BioNTech, je trenutno v tretji fazi kliničnih testiranj, do zdaj pa se je izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Pomembno vlogo pri razvoju cepiva ima med drugim tudi malo družinsko podjetje iz Madžarske.

Razvili protitelesa, ki povejo, ali je še virus "živ"

Podjetje SciCons, ki ga vodi upokojena 71-letna Noemi Lukacs, je razvilo posebna protitelesa za prepoznavanja dvoverižnega RNK, ki nastane kot stranski produkt pri razmnoževanju virusa. Prisotnost dvoverižnega RNK pove, da je virus še živ.

Noemi Lukacs (desno) je upokojena biologinja. Noemi Lukacs (desno) je upokojena biologinja. Foto: Reuters Dvoverižni RNK je prav tako eden od stranskih produktov pri razvoju Pfizerjevega in BioNTechovega eksperimentalnega cepiva proti covid-19.

Dvoverižni RNK je škodljiv za človeške celice, zato ga je treba iz cepiva povsem izločiti, preden se lahko uporabi.

To je mogoče storiti na več načinov, vodilni podjetji v tekmi za novo cepivo pa za prepoznavanje uporabljata protitelesa SciConsa.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha sodi v povsem novo skupino zdravil

Sodelovanje pri razvoju trenutno enega najbolj pričakovanih cepiv je pred vrata laboratorija, ki je v delu stanovanjske hiše, pripeljalo več farmacevtskih velikanov. Njihova protitelesa za ugotavljanje prisotnosti dvoverižnega RNK je mogoče uporabiti tudi pri razvoju drugih cepiv, ki bodo temeljila na istem načinu.

Cepivo, ki ga trenutno razvijata Pfizer in BioNTech, sodi v povsem novo skupino zdravil, ki delujejo na podlagi spremenjenega RNK, in je prvo v svoji skupini, ki se mu obeta odobritev za množično uporabo.

Ugur Sahin, Özlem Türeci, BioNTech Digisvet Zakonca, ki bosta svet odrešila karantene

"Smo majhen vijak v velikem stroju"

Sodelovanje pri razvoju in za zdaj pozitivne napovedi o učinkovitosti cepiva so zmaga Lukacseve, ki je vse svoje moči usmerila v razvoj na področju RNK, saj pred leti stroka ni delila njenega navdušenja nad tem področjem, poroča Reuters.

Malo družinsko podjetje trenutno zaposluje pet ljudi, lani pa so ustvarili 400 tisoč dolarjev prihodkov.

"Smo majhen vijak v velikem stroju," je za Reuters dejala Johanna Szmmons, hči Lukacseve, ki je ponosna, da so del rešitve za epidemijo.

Cepivo proti covid-19 Novice Pfizer in BioNTech: Cepivo proti covid-19 v tretji fazi 90-odstotno učinkovito

Kako deluje Pfizerjevo cepivo?

"Cepivo temelji na RNK-molekuli, ki kodira virusni protein, s katerim se virus pripne na prijemališča na naših celicah. Ko ta RNK pride v naše celice, začnejo celice izdelovati virusu podoben protein. Ko se ta izloči iz celic, ga naš imunski sistem prepozna kot tujega in začne proizvajati protitelesa," je pred dnevi za Večer razložil Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin