SiolNET. Novice Slovenija
4,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Če Levica vstopi v koalicijo, se bo zadovoljila z drobtinicami"

4,61

termometer

Levica | "Dejstvo je, da je trenutno ta stranka na dobri poti v močnejšo pozicijo," pravi Janja Božič Marolt. | Foto: Tamino Petelinšek/STA
"Dejstvo je, da je trenutno ta stranka na dobri poti v močnejšo pozicijo," pravi Janja Božič Marolt. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Če se Levica odloči za vstop v vladno koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca, "se bodo zadovoljili z drobtinicami, če pa bi počakali na naslednje volitve, kadarkoli že bodo, bi lahko rezali pogačo," ocenjuje direktorica inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana Janja Božič Marolt.

Svet stranke Levica bo popoldne pretresal izkupiček pogajanj s peterico strank in ocenjeval koalicijsko pogodbo. Če ji bo dal zeleno luč, se bo o vstopu v vladno koalicijo izrekalo članstvo na internem referendumu.

Luka Mesec Novice Levica za podporo Šarcu, a ne v vladi

Le tretjina volivcev Levice za Šarčevo vlado

Podatki inštituta Mediana kažejo, da samo tretjina volivcev stranke Levica podpira vlado, ki bi jo sestavljal Marjan Šarec. Na drugi strani nihče od volivcev Levice ne bi pristal, da bi vlado sestavljal Janez Janša.

Za Levico bi bilo najugodneje, če bi vlado sestavljal nekdo tretji, to namreč podpira vsak drugi volivec te stranke.

"Glede na to, da je Levica ta hip vsaj tako močna, kot je bila na volitvah, to ni nepomemben podatek," pravi Janja Božič Marolt.

Spomnimo, Levica je na parlamentarnih volitvah dobila 9,33 odstotka glasov in s tem devet poslancev v državnem zboru, tri več kot v prejšnjem mandatu. Koalicija Združena Levica, predhodnica stranke Levica, je na parlamentarnih volitvah prvič nastopila leta 2014, ko je dobila 5,97-odstotno podporo in s tem šest mandatov v državnem zboru.

"Vsak drugi volivec Levice pravi, da bi bilo bolje, če sestavi vlado nekdo tretji," pravi Janja Božič Marolt. | Foto: Peter Giodani "Vsak drugi volivec Levice pravi, da bi bilo bolje, če sestavi vlado nekdo tretji," pravi Janja Božič Marolt. Foto: Peter Giodani "Levica ima nekaj 'plemenitih' zahtev"

Levica ima sicer v koalicijskih pogajanjih v žepu nekaj "za njih 'plemenitih' zahtev" - minimalno plačo, znižanje davkov, neprodajo NLB in podobno - "ki imajo širši doseg kot samo med volivci Levice, glede na razpoloženje Slovenije pri zagotavljanju sociale, pomoči šibkejšim, socialistično preteklost," omenja Božič Maroltova.

Če se bo stranka Luke Mesca odločila, da gre v koalicijo z LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS, "se bodo zadovoljili z drobtinicami, medtem ko če bi počakali na naslednje volitve, kadarkoli že bodo, pa bi lahko rezali pogačo," dodaja direktorica inštituta Mediana.

Dejstvo je, da je trenutno ta stranka "na dobri poti v močnejšo pozicijo". Tako vsaj kažejo trenutni podatki, ni pa mogoče napovedati, kako se bodo v prihodnje odvijale razmere v Sloveniji in Evropi, kjer se sicer krepi desnica.

Marjan Šarec Novice Šarec: Pogodba je toliko usklajena, da bo o njej lahko odločal svet Levice #video

Predčasne volitve niso ugodne niti za Levico

"Ne vem sicer, koliko bodo vztrajali pri teh zahtevah. Res pa je, da se bodo na drugi strani stranke, ki se pogajajo za sestavo koalicije, zelo prizadevale in verjetno marsikje popustile, da sestavijo vlado. Ta hip jim namreč kaže, da bi se na predčasnih volitvah slabo odrezale," javnomnenjske podatke analizira Božič Maroltova.

Neuradno naj sicer peterica strank ne bi sprejela nekaterih ključnih zahtev Levice - zvišanja minimalne plače, dviga davka na dobiček podjetij, vztrajale naj bi pri povečanju BDP za vojsko in niso popoustili pri vprašanju privatizacije in prodaje NLB.

Predčasne volitve na drugi strani niso ugodne niti za Levico, saj to ne bi bilo "v njenem duhu". Več kot polovica njenih volivcev namreč meni, da volitve, ki so velik finančni zalogaj, niso rešitev. "Levica tako ni v zavidljivem položaju," meni Božič Maroltova.

Marjan Šarec, intervju Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

 

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin