Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
6.27

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

68

Natisni članek

volitve 2018 LMŠ Levica pogajanja

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 6.27

5 let, 8 mesecev

Šarec: Pogodba je toliko usklajena, da bo o njej lahko odločal svet Levice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

68

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po današnjem sestanku predsednikov šestih strank, ki se ga je udeležil tudi koordinator Levice Luka Mesec, sporočil, da je koalicijska pogodba šesterice strank, ki se pogaja pod vodstvom LMŠ, toliko usklajena, da bo lahko o njej odločal svet stranke Levica. 

Kot je pojasnil Šarec, so opravili dodatne pogovore o tistih točkah, ki so bile v nedeljo po končanih maratonskih pogajanjih v Kamniku še odprte. Po naših neuradnih informacijah sta se petorček in Levica najbolj razhajala pri dvigu minimalne plače, obdavčitvi kapitala in postopnem dvigu izdatkov za obrambo na dva odstotka BDP. Peterica strank naj bi vztrajala tudi pri oborožitvi dveh bataljonskih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov in prodaji NLB, Levica pa oboje zavrača.

Kaj natanko je v osnutku pogodbe, ni znano, Šarec pa je po sestanku poudaril, da je koalicijska pogodba vedno kompromis. "Če delaš koalicijo, sklepaš kompromise," je poudaril Šarec in dodal, da je vsaka od strank morala nekje popustiti.

Šarec: Nihče ni dobil vsega, kar je želel

Pogajalci Levice so bili po njegovih besedah konstruktivni, nihče od morebitnih koalicijskih partnerjev pa ni dobil vsega, kar je želel.

S tem so pogajanja o vsebini koalicijske pogodbe končana, o izplenu in predlogu koalicijske pogodbe pa bo svet Levice odločal v torek popoldne. V skladu s statutom stranke mora vstop v vlado potrditi še članstvo na internem referendumu.

Ali bo svet stranke predlagal takšen sklep, Šarec ni mogel napovedati, pričakuje pa, da se bo zgodil takšen razplet.

Luka Mesec Marjan Šarec
Novice V Kamniku nadaljevanje pogovorov o oblikovanju koalicije

Predsednik LMŠ Marjan Šarec v nedeljo ni hotel razkriti, pri katerih točkah se Levica razhaja s peterico strank pod vodstvom LMŠ. | Foto: STA , Predsednik LMŠ Marjan Šarec v nedeljo ni hotel razkriti, pri katerih točkah se Levica razhaja s peterico strank pod vodstvom LMŠ. Foto: STA ,

Matej Tonin
Novice Začenja se drugi krog iskanja mandatarskega kandidata #video

Izvršni odbor Levice je sicer pred tem danes več ur razpravljal o tem, ali je izkupiček nedeljskih maratonskih pogajanj s peterico strank - trajala so skoraj 14 ur -  ustrezna podlaga za nadaljevanje pogovorov in morebiten vstop v koalicijo pod Šarčevim vodstvom .

V Levici dopuščajo možnost, da bi vladne projekte podpirali iz opozicije

V Levici sicer še vedno dopuščajo možnost, da ne bi vstopili v vladno koalicijo, temveč bi po vzoru Portugalske podprli manjšinsko vlado v zameno za podporo nekaterim njihovim projektom. Šarec takšni ideji ni naklonjen, temveč želi doseči, da bi bila tudi Levica del vladne koalicije.

Novice Šarec po srečanju z Mescem: V drugem krogu bomo poskušali oblikovati vlado #video

Pogovore z Levico je peterica strank začela po tistem, ko je iz koalicijske enačbe izpadla NSi. S to stranko so se že večinoma uskladili o koalicijski pogodbi, a se je NSi zaradi dvomov o stabilnosti in trajnosti koalicije iz pogajanj umaknila.

Ne spreglejte