SiolNET. Novice Volitve 2018
5,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec po srečanju z Mescem: V drugem krogu bomo poskušali oblikovati vlado #video

5,85

termometer

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je današnji sestanek s koordinatorjem Levice Luko Mescem označil za začetek pogajanj šestih strank. Kot je poudaril, so se predstavniki strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levice danes dogovorili, da bodo vložili vse napore, da se bo v predvidenem roku oblikovala vlada. Mesec je na drugi strani poudaril, da so vsebinske razlike med peterico strank in Levico velike, a da bodo poskušali koalicijsko pogodbo uskladiti v dobrem tednu dni.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes ob 12. uri za pogajalsko mizo najprej sedel s predstavniki Levice, ob 13. uri pa so se sestanka udeležili še predstavniki SD, SMC, DeSUS in SAB, da bi skupaj uskladili časovnico koalicijskih pogajanj.

Šarec: To je začetek pogajanj šestih strank

Šarec je današnje srečanje z Mescem in predstavniki drugih strank že označil za začetek pogajanj šestih strank. "V zelo kratkem času bodo strokovne skupine opravile delo oziroma pripravile izhodišča za pogajanja predsednikov strank, kjer bomo poskušali uskladiti stališča in doseči pogovor," je pojasnil predsednik LMŠ.

Kot je poudaril, da so današnji pogovori pokazali, da imajo pogovori med peterico strank pod vodstvom LMŠ in Levico smisel: "Če bi danes ugotovili, da smo tako narazen, da pogovori niso smiselni, bi šli vsak svojo pot. Ker smo ugotovili drugače, smo se dogovorili, da bomo vložili vse napore, da se v predvidenih rokih v drugem krogu oblikuje vlada."

Predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec sta danes ugotovila, da so pogovori med peterico strank na eni in Levico na drugi strani smiselni. | Foto: STA Predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec sta danes ugotovila, da so pogovori med peterico strank na eni in Levico na drugi strani smiselni. Foto: STA

Hkrati je dodal, da so se danes pogovorili o protokolu pogajanj, odprtih vprašanj in vsebinskih razlik, kot je na primer vprašanje nadaljevanja privatizacije, pa niso odpirali.

Luka Mesec, Levica. Novice Kaj bi vstop Levice v Šarčevo vlado pomenil za reforme in gospodarstvo?

Mesec: V tednu dni bomo poskušali uskladiti koalicijsko pogodbo

Koordinator Levice Luka Mesec je ob tem pojasnil, da je časa za usklajevanje koalicijske pogodbe malo oziroma dober teden dni. "Zaradi tega smo morali danes prilagoditi časovnico pogajanj, da poskusimo v tednu dni priti do koalicijske pogodbe, ki bo sprejemljiva za vse in bo lahko šla v proces potrjevanja," je dejal Mesec.

Po njegovih besedah so danes v Levici že izrekli nekaj kritik na osnutek koalicijske pogodbe, ki so ga od LMŠ prejeli v sredo. "Vsebinska razhajanja so za zdaj velika. Mi smo proti povečanju izdatkov za vojsko, proti podrejanju zahtevam Nata, pogrešamo tudi zaveze za odpravljanje revščine in ustavitev podnebnih sprememb," je poudaril koordinator Levice.

Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da mora šesterica strank v dobrem tednu dni sprejeti dogovore glede posameznih vprašanj in uskladiti koalicijsko pogodbo. | Foto: STA Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da mora šesterica strank v dobrem tednu dni sprejeti dogovore glede posameznih vprašanj in uskladiti koalicijsko pogodbo. Foto: STA

Kot je pojasnil, v Levici pričakujejo tudi popravke na odhodkovni in prihodkovni strani koalicijske pogodbe. "Želim povedati, da v Levici želimo v tem izjemno kratkem času priti do pogodbe, za katero bo mogoče stati, ki bo realna in ki jo naslednja vlada lahko začne izvajati," je povedal Mesec in dodal, da o kadrovskem razrezu še niso govorili.

Glede NLB je dejal, da se bodo o prodaji naše največje banke v državni lasti pogovarjali in usklajevali v prihodnjih dneh. Na vprašanje o tako imenovanem projektnem sodelovanju in podpori Šarcu iz opozicije pa je dejal, da je ta možnost še vedno na mizi.

Luka Mesec Marjan Šarec Novice Šarec se bo z Mescem pogajal od začetka #video

Oglejte si celotno novinarsko konferenco po srečanju Šarca in Mesca

Levica za notranji referendum

Šarec je Mesca na pogajanja povabil, potem ko mu je prvak NSi Matej Tonin sodelovanje odrekel tudi za drugi krog izbire mandatarja. Predsednik LMŠ je dejal, da gredo v pogajanja z Levico resno, ne zato, da bi "izgubljali čas in imeli kake scenarije v ozadju".

V Levici so vabilo sprejeli, ob tem pa izrazili pričakovanje, da se bodo najprej usklajevali o vsebini, saj želijo doseči kompromis o njihovih ključnih programskih točkah. Z usklajevanji se po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca mudi, saj mora Levica pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še notranji referendum med svojim članstvom.

Luka Mesec Novice Mesec: Pričakujemo prve resne pogovore in drugačno koalicijsko pogodbo #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin