Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2018,
17.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

51

Natisni članek

Levica Marjan Šarec Luka Mesec nova slovenska vlada 2018

Petek, 20. 7. 2018, 17.53

5 let, 9 mesecev

Mesec: Pričakujemo prve resne pogovore in drugačno koalicijsko pogodbo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,55

51

Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da je stranka pripravljena na pogovore in morebitna koalicijska pogajanja s prvakom LMŠ Marjanom Šarcem. Uradno vabilo za pogovore v stranki pričakujejo v začetku prihodnjega tedna, Mesec pa je poudaril, da od Šarca pričakujejo prve resne pogovore, katerih plod bo bistveno drugačna koalicijska pogodba od tiste, pri kateri je sodelovala NSi.

 

Koordinator Levice Luka Mesec je po ponedeljkovem izstopu NSi iz koalicijskih pogajanj pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca poudaril, da so se krščanski demokrati s Šarcem več kot štiri tedne pogajali s figo v žepu.

"Glede na to pričakujemo, da se bo koalicija petih strank pod vodstvom Marjana Šarca začela prvič resno pogovarjati tudi z Levico. Doslej smo imeli z gospodom Šarcem zgolj dva vljudnostna sestanka," je pojasnil Mesec.

Marjan Šarec
Novice Šarec nadaljuje pogajanja: po umiku NSi v igri Levica

Izvršni odbor Levice že pripravlja tehnična pogajalska izhodišča

Kot je poudaril koordinator Levice, uradno vabilo Marjana Šarca za pogovore oziroma morebitna koalicijska pogajanja pričakujejo v začetku prihodnjega tedna. Šarčev klic po njegovih besedah pričakujejo v ponedeljek oziroma v torek. "Pripravljeni smo na pogovore, danes se je sestal tudi izvršni odbor, ki že pripravlja tehnična pogajalska izhodišča," je dejal Mesec.

Na vprašanje, ali so pripravljeni dejansko sodelovati v Šarčevi vladi ali so bolj naklonjeni tako imenovanemu projektnemu sodelovanju, je Mesec odgovoril, da bo to znano prihodnji teden: "Počakajmo na začetek pogovorov, smo se pa pripravljeni pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu."

V Levici uradno vabilo predsednika LMŠ Marjana Šarca na pogovore o oblikovanju vlade pričakujejo v začetku prihodnjega tedna. | Foto: STA , V Levici uradno vabilo predsednika LMŠ Marjana Šarca na pogovore o oblikovanju vlade pričakujejo v začetku prihodnjega tedna. Foto: STA ,

Mesec: Nova koalicijska pogodba ne sme biti samo kozmetičen popravek prejšnje

V Levici po besedah Mesca pričakujejo, da se bodo s Šarcem pogovarjali oziroma pogajali pod enakimi pogoji, kot je to v preteklosti počel NSi, in da bodo v okviru Šarčeve koalicije uskladili novo koalicijsko pogodbo, ki ne bo samo "kozmetičen popravek prejšnje koalicijske pogodbe".

"Ultimatov v Levici po volitvah nikoli nismo postavljali, bomo pa pri pogovorih upoštevali naš program. Govorimo o dvigu minimalne plače na 700 evrov, o skrbi za upokojence, o drugačni zunanji politiki, torej ne o investiciji v Nato, o krepitvi zdravstva, ki mora ostati javno, o krepitvi sektorjev, ki so bili v času krize zanemarjeni, torej znanost, kultura, izobraževanje," je poudaril Mesec.

V stranki po njegovih besedah pričakujejo oblikovanje in uskladitev drugačne koalicijske pogodbe, kot je bila na mizi, ko je v pogajanjih še sodelovala NSi. Zadnjo besedo glede sodelovanja s Šarcem bo po besedah Mesca imel izvršni odbor stranke. 

Luka Mesec
Novice Je koalicija z Levico sploh mogoča?

Levica nedavno zavrnila sodelovanje s Šarčevo koalicijo

Stranka Levica je nedavno sicer zavrnila sodelovanje s koalicijo, ki nastaja pod vodstvom predsednika Marjana Šarca. Kot so poudarili, njihova vrata za pogovore s Šarcem ostajajo odprta v primeru, če bo NSi izstopila iz pogovorov o oblikovanju vlade.

Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

Po ponedeljkovem umiku NSi iz koalicijskih pogajanj predsednik LMŠ s predstavniki SD, SMC, DeSUS in SAB nadaljuje pogovore o sestavi vlade. Ker potrebnih glasov za večino v državnem zboru nima, se kot morebitni koalicijski partner v vladi ali v okviru projektnega sodelovanja omenja prav Levica.

Janez Janša Borut Pahor
Novice Janša sporočil Pahorju, da nima podpore v državnem zboru #video

Spomnimo, da je relativni zmagovalec volitev, predsednik SDS Janez Janša, predsedniku republike Borutu Pahorju včeraj sporočil, da v prvem krogu ne bo sprejel mandata za sestavo vlade. Pahor se je nato odločil, da v prvem krogu, ki se izteče v ponedeljek, ne bo predlagal kandidata za mandatarja.

Ne spreglejte