SiolNET. Novice Slovenija
6,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec se bo z Mescem pogajal od začetka #video

6,31

termometer

V stranki Levica, ki jo vodi Luka Mesec, so po Toninovi zavrnitvi nadaljnjih koalicijskih pogajanj z Marjanom Šarcem prejeli Šarčevo vabilo na pogovore s petimi levosredinskimi strankami. S pogajanji bodo predvidoma začeli v četrtek, je napovedal Šarec. Po Meščevih besedah se s pogajanji mudi, saj mora Levica pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še interni referendum.

Levici bodo posredovali tudi osnutek koalicijske pogodbe. A to ne bo koalicijska pogodba, o kateri so se uskladili z NSi, pač pa bodo Levici posredovali osnovni osnutek, s čimer se po Šarčevih besedah strinjajo tudi preostali potencialni koalicijski partnerji.

Ali se bodo v četrtek pogajanj udeležile vse stranke, ki si prizadevajo za oblikovanje koalicije, se še niso dogovorili, zagotovo pa bodo za pogajalsko mizo sedeli predstavniki LMŠ in Levice, je še napovedal Šarec.

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da si v stranki želijo, da bi pogajanja za sestavo koalicije čim prej zaključili. Najprej se bodo usklajevali o vsebini, kjer želijo doseči kompromis glede njihovih ključnih programskih točk. Te so po njegovih besedah znane, obsegajo pa področja od odprave revščine in povišanja plač do reševanja javnega zdravstva in zaščite okolja.

Napovedal je, da bodo po vzoru NSi, tudi v njihovi stranki izvedli notranji referendum o morebitnem vstopu Levice v vlado. Na njem bodo lahko odločali vsi člani stranke. Na to je Mesec danes tudi opozoril Šarca.

Janez Pogorelec Novice Vidni član NSi: Šarca podprimo, a ne vstopimo v njegovo vlado

Ker je predsednik stranke NSi Matej Tonin včeraj zavrnil nadaljnje pogovore o sestavi koalicije s Šarcem, saj NSi ne želi biti ovira koaliciji Marjana Šarca pri pogajanjih z Levico, prav tako pa se okoliščine v času od njihove odločitve za umik niso spremenile, je Šarec napovedal, da se bodo "z iskrenimi nameni" začeli pogajati s stranko Levica.

"Imam en neodgovorjen klic. Mogoče je bil on. Vam pa sporočimo takoj, ko dobimo vabilo," nam je dopoldan, ko so še čakali na Šarčevo vabilo, povedal Mesec. Na vprašanje, ali so se že odločili, ali bodo sprejeli Šarčevo vabilo na pogovore, pa je odvrnil: "Trenutno čakamo na klic. To je zaenkrat vse, kar lahko rečem."

Marjan Šarec Novice Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni #video
Ob tem se postavlja vprašanje, ali bi se bila v prihodnje NSi pripravljena znova začeti pogovarjati s Šarcem, če bi pogajanja Levice z LMŠ in preostalimi štirimi levosredinskimi strankami SMC, SAB, DeSUS in SD propadla. "O vseh stvareh boste pravočasno obveščeni," je vse, kar je bil o tem pripravljen povedati Tonin. 
Marjan Šarec Novice Šarec nadaljuje pogajanja: po umiku NSi v igri Levica

Predsednik republike Borut Pahor je sicer DZ v ponedeljek obvestil, da po junijskih volitvah v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja, saj niti zmagovalec volitev, predsednik SDS Janez Janša, niti drugouvrščena LMŠ Marjana Šarca nimata zadostne podpore.

S Pahorjevo odločitvijo se bo DZ seznanil na seji predvidoma v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade.

borut pahor Novice Pahor brez kandidata, Šarec in Janša še nista vrgla puške v koruzo

Mladi iz LMŠ, SD, SMC in SAB podpisali dogovor o sodelovanju
Mladi predstavniki strank LMŠ, SD, SMC in SAB so v torek podpisali dogovor o sodelovanju Mladim prijazna koalicija. K sodelovanju so sicer povabili vse parlamentarne stranke, saj se želijo povezovati in sodelovati ne glede na strankarsko pripadnost.

Čeprav so na torkov sestanek povabili vse parlamentarne stranke, so se ga udeležili le predstavniki SD, LMŠ, SMC in SAB. Ti so podpisali dogovor o sodelovanju, v katerem so dorekli kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje, so danes sporočili iz Mladega foruma SD.

Kot kratkoročna cilja so opredelili razpravo o znižanju volilne pravice na 16 let in uvedbo poskusnih e-volitev na prihajajočih evropskih volitvah. Srednjeročni cilj je reševanje stanovanjske problematike mladih, dolgoročni pa dvig aktivne participacije mladih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin