Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
21. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

Janez Pogorelec NSi Janez Janša Janez Janša volitve 2018 koalicija

Sobota, 21. 7. 2018, 4.05

5 let, 9 mesecev

Vidni član NSi: Šarca podprimo, a ne vstopimo v njegovo vlado

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Janez Pogorelec | Foto STA

Foto: STA

"Ne smemo dovoliti, kot nas silijo mediji, da se koalicije lomijo na nas. Nismo katera od dveh največjih strank, zato ni logično, da bi bilo zdaj vse odvisno samo od naših sedmih glasov," pravi član izvršilnega odbora stranke NSi dr. Janez Pogorelec.

Izvršilni odbor NSi je v ponedeljek soglasno sklenil, da se umika iz pogajanj o koaliciji, ki jo sestavlja Marjan Šarec. Prvak stranke Matej Tonin je pojasnil, da se njihova odločitev nanaša le na prvi krog izbire mandatarja.

NSi se o vstopu v koalicijo še naprej pogaja s SDS. Včeraj pa je član izvršilnega odbora Janez Pogorelec na Twitterju zapisal, da je zdaj postalo jasno, da Janševa vlada ni možna niti ob podpori NSi.

 

Na Twitterju ste zapisali, da moramo poiskati boljšo rešitev od predčasnih volitev. Kakšna bi bila najboljša?
Osebno bi bil še najbolj za rešitev, kot bi jo v takšni situaciji naredili Nemci, to pa je nekakšna rdeče-črna koalicija 25+25. V vlado bi vstopili Janez Janša in njegova SDS s svojimi 25 poslanci, na drugi strani pa bi bili dve od treh najmočnejših strank, SD, SMC ali LMŠ.

Če bi dve od teh strank šli v koalicijo z Janšo, bi bila to zelo uravnotežena koalicija. V tem primeru celo ne bi imel čisto nič proti, če bi za predsednika takšne vlade določili Janšo, čeprav je verjetneje, da bi bila možna le brez njega.  

V takšni koaliciji bi namreč drug drugemu porezali ostre robove in bi naenkrat postali prav spodobna vlada, ki se ne bi preveč nagibala ne v eno ne v drugo smer.

Kje vidite v takšni porazdelitvi NSi?
V takšnem scenariju ne bi imel nič proti, če bi bila NSi zunaj vlade, v opoziciji. Ne smemo dovoliti, v kar nas silijo mediji, da se koalicije lomijo na nas. Nismo katera od dveh največjih strank, zato ni logično, da bi bilo zdaj vse odvisno samo od naših sedmih glasov. Očitno je tudi, da od naših glasov ne more biti odvisna Janševa vlada.

Matej Tonin, NSi
Novice NSi soglasno: Umikamo se iz Šarčevih koalicijskih pogajanj #video

Se vam zdi rešitev 25+25 realno izvedljiva?
Težko, saj zahteva prave državnike in resen, že kar zgodovinski kompromis. So pa tudi druge rešitve. Potem ko je postalo jasno, da Janša ne more sestaviti vlade, je treba poiskati rešitve brez njega. Z osebami, kot sta Janša ali Janković, ki sta bila vpletena v takšne afere, ali pa tudi Jelinčič, ne moreš iti v koalicijo. Tako preprosto je to.

Nemcem je bilo to popolnoma jasno v primeru Kohla. Pa je šlo za združitelja obeh Nemčij. A tisti trenutek, ko je padel v to zgodbo (afero o nezakonitem financiranju njegove stranke Krščanskodemokratska unija - CDU, op. a.), so se vsi in tudi CDU-CSU-jevci, torej njegova lastna stranka, popolnoma distancirali od njega.

In če to preslikamo v Slovenijo?
Podobne standarde moramo postaviti tudi v Sloveniji. Močne in bogate je težko učinkovito preganjati, tudi Kohl ni bil nikoli obsojen, velike težave so bile v postopkih zoper Berlusconija in Chiraca … Vendar pri politikih v takih primerih nastopi še politična odgovornost, ko se vprašamo, ali je človek, ki je bil v takih in tako številnih postopkih, še primeren za zasedanje najvišjih javnih političnih funkcij v državi.

Odgovor v vseh resnih, normalnih, spodobnih državah je zelo jasen ne. Na najvišjih javnih funkcijah so lahko samo ljudje brez kakršnihkoli resnejših bremen, saj če pride dvomljiva oseba na najvišjo politično funkcijo, obstaja verjetnost, da bo tudi na tej funkciji delovala podobno kot prej. Ali res to želimo? Upam, da ne.

Mi smo mlada demokracija in se za takšne standarde še borimo. Izjemno pomembno pa je, da se o tem svobodno, sproščeno govori. Moč besede, svoboda govora, je v demokraciji glavna stvar.

Tudi ko predavam, vedno rečem, da je demokracija za pokončne, pogumne, svobodne ljudi, ki si upajo povedati. Če imamo neko jasno in občutljivo demokratično kulturo, in ta je odvisna predvsem od svobodnih, poštenih ljudi, posebej intelektualcev, naenkrat ni več prostora za nepoštene prakse in druge anomalije.

"Demokracija deluje, če v kaj verjamem, verjamem v to," pravi Janez Pogorelec. | Foto: STA , "Demokracija deluje, če v kaj verjamem, verjamem v to," pravi Janez Pogorelec. Foto: STA ,

Kakšno je sicer vaše mnenje o delovanju Janeza Janše v slovenskem političnem prostoru?
Pogosto mi očitajo, kako sovražim Janšo. A ne gre za to. Sovraštvo in jezo si ljudje izmislijo, ko želijo razloge, zaradi katerih je z osebo nekaj narobe, prikriti.

Če razloge, zaradi katerih je g. Janša nesprejemljiv za opravljanje najvišjih javnih funkcij, namenoma ignoriraš in če so ti razlogi za nekatere kroge posledično prava tabu tema, potem je pač treba problematizirati tistega, ki to na glas pove – ali je nor, jezen ali sovraži, nekaj si je pač treba izmisliti, da se ni treba pogovarjati o dejanskem problemu.

Vsa čast za to, kar je g. Janša naredil, zame je zgodovinska osebnost, to sem že večkrat posebej poudaril. A po 25 letih bi bil čas, da se umakne in prepusti stvari drugim. Razen kraljice Elizabete je Janša oseba, ki je menda najdlje na, sicer strankarski, politični funkciji v vsej Evropi.

Dokler se g. Janša ne bo umaknil, desnica preprosto ne bo imela priložnosti, da bi normalizirala in prevetrila slovensko demokracijo. Pa nisem prvi, ki je to ugotovil, mnogi so že to javno ugotavljali, Ivan Oman, Peter Jambrek …

Gregor Virant
Novice Virant: Če gre NSi v Šarčevo koalicijo, lahko doživi usodo Državljanske liste

Ali menite, da nove volitve Janši ne bi prinesle dodatnih glasov?
Janša ima svojih 25 odstotkov resnih privržencev, a ima tudi vsaj 65 do 70 odstotkov odločnih nasprotnikov. Če taka večina ljudi noče, da bi še kdaj postal predsednik vlade, potem to v demokratičnih razmerah ne more postati, ker preprosto ne bo zbral zadostne podpore v DZ. In to se zdaj tudi kaže. Lahko dobi 25 mandatov v DZ, a čez število 46 ne bo prišel. Niti na naslednjih volitvah ne. Tudi v primeru novih predčasnih volitev nedvomno ne bo dobil večine v parlamentu in ponovno ne bo mogel sestaviti vlade, pa če bo še tako nizka udeležba.

Če pa bi se vendarle zgodilo, da bi katera od strank v zadnjih fazah oblikovanja vlade, se pravi v naslednjih treh tednih, šla v njegovo vlado, prav nič sicer ne kaže ne to, pa si zelo težko predstavljam, da bi ta lahko obstala.  

Gre za demokratično legitimnost, predsednik vlade mora biti sprejemljiv za večino državljanov, in Janša to več ni. Demokracija deluje, če v kaj verjamem, verjamem v to.

Ali še kdo v stranki deli vaše mnenje?
Pošteno povedano, v naši stranki nihče ni prav posebej naklonjen g. Janši. A to je tako kot pri Židanu. Tudi on in njegovi niso naklonjeni Luki Mescu, a zaradi svojih volivcev tega ne smejo odkrito kazati. Tako kot oni zaradi svojih volivcev ne morejo drugače ravnati z Mescem, tako tudi mi ne moremo drugače kot v rokavicah ravnati z g. Janšo.

Ljudmila Novak
Novice Novakova: Janša uničuje koalicijske partnerje. Sodelovala bi tudi s Šarcem. #video

Večina strank se z Janšo ne želi pogajati.
To, kar se zdaj dogaja, je zelo zanimivo in je nekoliko presenetilo celo mene. Ves politični prostor je začel bojkotirati Janšo, in to je gotovo zelo težko zdržati. Ta trenutek je g. Janši zelo težko. In če bomo zadosti pokončni in bo ves politični prostor, z izjemo NSi, iz prej omenjenih razlogov, pri tem vztrajal, bo s tem pomagal tudi SDS, da pri vrhu zaveje svež veter. V svoji stranki je Janša kultna osebnost in tako zelo močan, da si ga nihče ne upa vprašati niti po zdravju, kaj šele po čem drugem. S tem, ko bi se poslovil iz politike, bi osvobodili desnico, Slovenija pa bi zadihala z obema pljučnima kriloma.

Kaj bi za vašo stranko pomenila leva ali desna opcija?
Ne smemo se ujeti v to dihotomijo Šarec ali Janša, levica ali Janša. Čim se ujamemo v to, se moramo postaviti na eno ali drugo stran. Obstaja tudi tretja možnost. 

Ali vaši volivci večinsko podpirajo vstop v Janševo koalicijo?
Ocenjujem, da si velik del naših volivcev želi drugačno največjo desno stranko, kot je Janševa SDS. So zmerni desničarji in bi radi volili desno, potem pa bežijo v tisto stranko, ki prva reče, da z Janšo ne bo šla. Ti so zelo proti temu, da bi se podrejali Janši in bodo zato ušli v stranko ali dve bolj v levo, če jih bomo razočarali.

Na drugi strani pa imamo verjetno tudi nekaj ljudi, ki verjamejo, da je možno stvari v Sloveniji spraviti v red le pod patronatom Janeza Janše. A tudi pri teh se je treba vprašati, zakaj potem ne volijo g. Janše? Očitno tudi pri njih obstaja neki pomislek, da so raje volili NSi.

Janez Janša SDS
Novice "Takšen neuspeh bo močno vplival na nadaljnjo kariero Janeza Janše"

Če prav razumem, v vaši stranki torej ni večjih nesoglasij, ne gre za delitve, kjer bi nekdo močno držal z Janšo in bil drugi močno proti?
Če ima naša stranka kakšno zares veliko prednost pred Janševo, je to ta, da je izjemno odprta in demokratična. Odprto se pogovarjamo, delimo različna mnenja in o njih glasujemo. V stranki se zato odlično počutim, prav tako vsi drugi. Svoboda govora je pri nas zelo spoštovana vrednota.

So pomisleki nekaterih, da bomo kot stranka propadli, če se ne bomo povezali z Janšo, a to je vse povedano z nekakšno rezervo, s stisnjenimi zobmi. V NSi pravih navdušencev nad Janšo nimamo, takšni so pač pri njem.

Prepričan sem, da Slovenija ni enotretjinsko desna in dvotretjinsko leva. Prej je porazdelitev približno pol pol, a zelo veliko volivcev prav pred Janšo pobegne na levo. Takšna je moja izkušnja in moje trdno prepričanje.

Marjan Šarec
Novice Šarec nadaljuje pogajanja: po umiku NSi v igri Levica

Kakšna je po vašem mnenju druga najboljša možnost za sestavo vlade, če vaša ideja 25+25 ne bi bila izvedljiva?

Ko se bo, žal, ta edina res pametna koalicija ob tem volilnem izidu, najverjetneje izkazala za nekaj nemogočega, je moja ideja takšna, da Šarca podpremo za predsednika vlade, vendar pa ne vstopimo v njegovo vlado.

V tem primeru bodo oboji jezni na nas. Šarec ima lahko manjšinsko vlado, mi pa smo ob tem zelo konstruktivna opozicija in ga dejansko resno podpiramo pri vseh pametnih predlogih in projektih, ki jih poda.  

Namesto tistega, kar nam očitajo, torej da bi šli v sredinsko vlado, da bi bila Levica za nas strateška rezerva in bi nas izigravali skozi njo, zakaj ne bi zgodbe obrnili in situacije obrnili v svojo prednost. Lahko bi se od zunaj, morda z neko ločeno pogodbo odločili in podpirali vlado. Vanjo ne bi vstopili in v njej ne bi imeli svojih ministrov, Šarca pa bi kljub temu podprli kot predsednika vlade in nato podprli vse pametne zakone, vse pametne rešitve.

Zdi se mi, da je v slovenski politiki premalo domišljije, zato so take ideje, kot jih jaz pripovedujem, dostikrat znanstvena fantastika, a morda vendarle uspe. Ker bi bilo tako prav in dobro za to državo.

Ne spreglejte