Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2018,
6.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Natisni članek

pogajanja koalicija Marjan Šarec Luka Mesec Janez Janša Janez Janša

Torek, 24. 7. 2018, 6.50

5 let, 9 mesecev

Tonin sporoča: NSi ne želi biti ovira. Šarec naj se pogaja z Levico.

Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

115

Peterica strank z Marjanom Šarcem na čelu je dala NSi možnost, da se odloči, ali je še mogoča njihova vrnitev v koalicijska pogajanja. A iz NSi sporočajo, da se okoliščine niso spremenile, da ne želijo biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico in da naj se ta pogajanja začnejo takoj. Šarec je nato sporočil, da bodo začeli pogajanja z Levico. 

"Sprejeli smo sklep, da dajemo do ponedeljka do 12. ure Novi Sloveniji čas, da se odloči, ali je še možna njihova vrnitev v koalicijska pogajanja, glede na to, da smo v pogovorih naredili velik napredek. Če se bodo odločili, da ne, se bomo pogovarjali z morebitnim drugim partnerjem," je danes povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Tonin: NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico

Po pogovoru Šarca in predsednika NSi Mateja Tonina pa je prvak NSi sporočil, da se okoliščine po zadnji odločitvi izvršilnega odbora NSi (IO NSi) niso spremenile. Takrat je namreč IO odločil, da ne gredo v Šarčevo koalicijo. "NSi ne želi biti ovira Šarčevi koaliciji pri pogajanjih z Levico. Pogajanja se lahko začnejo takoj. Tako bomo lahko v drugem krogu čim prej izvedeli, ali sta Šarčeva koalicija in Levica kompatibilni," je na Twitterju danes še sporočil Tonin.

Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni

Ugotavljamo, da je možnost pogajanj z NSI v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana, zato bomo začeli pogajanja s stranko Levica, "z iskrenimi nameni", je na družbenem omrežju Facebook v odzivu na predhodni zapis Tonina zatrdil Šarec.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Šarec je v zapisu na Facebooku pojasnil, da je bil današnji sklep peterice strank, ki jo poleg LMŠ sestavljajo še SD, SMC, SAB in DeSUS, posledica odločitve, da je treba narediti premik naprej, saj bosta vsak čas minila dva meseca od državnozborskih volitev, "izvoljeni pa smo bili zato, da delamo, ne da taktiziramo".

Ob tem je navedel, da je temeljna vrlina v politiki potrpežljivost, ki so je v LMŠ po njegovih besedah pokazali veliko, ne bo pa jim je zmanjkalo niti v prihodnje. "Zadeve se ne odvijajo tako hitro, kot bi želeli, a razumemo, da je to pač državna politika, ki ima svoje zakonitosti," je zapisal Šarec.

Zagotovil je, da bodo v stranki storili vse, kar je v njihovi moči, da zberejo potrebno podporo v DZ, in da se nikoli ne bodo pogajali s figo v žepu. "Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje. Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ," je sklenil.

Mesec: Sklep je neresen in neodgovoren

Sklep peterice strank, da so možnost pogajanj najprej ponudili NSi, je koordinator Levice Luka Mesec ocenil kot neresen in neodgovoren. Ali so se v Levici kljub temu še pripravljeni pogovarjati o sodelovanju v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca, Mesec še ni hotel razkriti.

"Peterček državljane postavlja pred dejstvo, da ostaja samo še desna vlada z ali brez Janeza Janše," je sklep peterice strank komentiral koordinator Levice Luka Mesec. | Foto: STA , "Peterček državljane postavlja pred dejstvo, da ostaja samo še desna vlada z ali brez Janeza Janše," je sklep peterice strank komentiral koordinator Levice Luka Mesec. Foto: STA , Sklep je po njegovih besedah neresen in neodgovoren do državljanov, ki so "ne nazadnje teh pet strank volili zato, ker so želeli levosredinsko vlado". "Ta peterček pa državljane postavlja pred dejstvo, da ostaja samo še desna vlada z ali brez Janeza Janše," je dodal.

Napovedal je, da bodo v Levici ostali pri svojih jasnih zavezah in storili vse, da do uničevanja javnega zdravstva, privatizacije in protisocialnih politik ne pride. "Sporočamo pa, da nam je Šarec danes vzel še en teden, da bi se sploh lahko uskladili. Časa zmanjkuje," je opozoril Mesec.

Šarec si ne želi tehničnega mandatarja

Šarec je izpostavil, da ni naklonjen ideji, da bi vodenje vlade prevzel morebitni tehnični mandatar. "Bili smo na volitvah, dobili smo vsak svojo količino glasov in s tem odgovornosti. Če smo odgovorni, bomo sestavili vlado, ki bo začela delati. Ne vem, kaj bi tehnični mandatar rešil," je dejal.

To je bilo prvo srečanje predsednikov po umiku NSi iz pogajanj. Pred sestankom so se pojavila ugibanja, da bodo k sodelovanju povabili Levico, ki je že izrazila pripravljenost na pogajanja.

Da bodo nadaljevali pogajanja, so se generalni sekretarji strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS dogovorili že v petek. Takrat so tudi sporočili, da je njihov cilj oblikovati koalicijo, ki bo imela v državnem zboru več kot 46 glasov.

Zdaj imajo skupaj 43 glasov, kje bodo dobili vsaj dodatne tri, niso povedali, se pa namiguje, da bi lahko k sodelovanju povabili Levico.

Janez Janša SDS
Novice Janši je uspelo v drugem krogu, Bajuku v tretjem

Mesec pripravljen tudi na portugalski scenarij

Mesec je že v petek napovedal, da so se pripravljeni pogajati, pri čemer pričakujejo, da bodo pogajanja tekla pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi. Pričakujejo, da bo plod pogajanj bistveno drugačna koalicijska pogodba od te, ki je nastala po pogajanjih z NSi. Vztrajajo namreč pri svojih predvolilnih ciljih in pričakujejo, da jim bo koalicijska pogodba vsaj delno sledila.

Pripravljeni so se pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in DeSUS oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del njihovega volilnega programa.

Luka Mesec
Novice Mesec: Pričakujemo prve resne pogovore in drugačno koalicijsko pogodbo #video

Janša za stabilno in učinkovito vlado ali predčasne volitve

Poleg Šarca pretendent za mandatarski položaj ostaja tudi predsednik SDS Janez Janša, ki sicer ni sprejel kandidature, je pa predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da bi večino za stabilno vlado lahko oblikoval v prihodnjih tednih. Tudi ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu je Janša izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdijo boljša možnost predčasne volitve.

Dvig odstotka za odmero pokojnin že v osnutku koalicijske pogodbe

Iz Stranke Alenke Bratušek so po današnjem srečanju sporočili, da v sredo še ne bodo vložili spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, kot so nameravali. Na sestanku predsednikov petih strank so se namreč "na prošnjo bodočih koalicijskih partnerjev" dogovorili, da z vložitvijo zakona še počakajo, saj je dvig odstotka za odmero pokojnin, kot so ga predvideli, že vključen v zadnji osnutek koalicijske pogodbe.

Dodali so, da je sprememba zakona pripravljena, podpise podpore imajo, kar se ne bo spremenilo tudi čez kakšen teden. Upokojenci pa zaradi zamika vložitve ne bodo na slabšem, saj bi zakon, če bi bil sprejet, predvidoma začel veljati s prihodnjim letom. "Dobri odnosi v koaliciji, ki se zaveda, da moramo pokojnine dvigniti in odpraviti varčevanje pri upokojencih, pa je najboljša popotnica za to, da bomo pokojnine in druge zadeve res lahko uredili," so med drugim še zapisali v SAB.

borut pahor
Novice Pahor brez kandidata, Šarec in Janša še nista vrgla puške v koruzo

Včeraj se je sicer iztekel prvi krog za izbiro kandidata za predsednika vlade, a je Pahor predsedniku DZ Mateju Toninu sporočil, da nima kandidata. Poslanke in poslanci se bodo z njegovo odločitvijo seznanili v petek, takrat pa bo začel teči 14-dnevni drugi krog.

Ne spreglejte