SiolNET. Novice Slovenija
4,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kamniku nadaljevanje pogovorov o oblikovanju koalicije

4,16

termometer

Luka Mesec Marjan Šarec
Foto: Siol.net

Šesterica strank - poleg LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS še Levica - je v Kamniku dopoldne začela koalicijske pogovore. Pričakovati je, da bodo ti potekali dolgo in da bo po njih že bolj jasno, ali omenjene stranke z Levico lahko dosežejo kompromis.

Koordinator Levice Luka Mesec je ob prihodu namreč napovedal, da bodo v ponedeljek in torek organi njihove stranke obravnavali izplen današnjih koalicijskih pogajanj in da bi danes "definitivno morali priti do zelo jasnih zaključkov".

Mesec: Pričakujem, da bodo Levici vsaj toliko popustili, kot so NSi

Izrazil je pričakovanje, da jim bodo "vsaj toliko popustili, kot so NSi". Po njegovih besedah pa so za zdaj odprte vse možnosti: da bi Levica postala del koalicije kot tudi t. i. portugalski scenarij, da bi bila manjšinska vlada izvoljena s podporo Levice.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da morajo danes razčistiti, kakšne so možnosti: ali vlada šestih strank ali morebitno projektno sodelovanje petih strank z Levico, ker je od tega odvisen nadaljnji postopek.

"Za Slovenijo je pomembno, da čim prej dobimo vlado," je poudaril Karl Erjavec. "Za Slovenijo je pomembno, da čim prej dobimo vlado," je poudaril Karl Erjavec. Foto: Ana Kovač

Erjavec: Treba je imeti zelo dobro mero občutka

Po Erjavčevem mnenju bo treba imeti "zelo dobro mero občutka", da pridejo do skupnega imenovalca in tega, da bi v drugem krogu kot mandatarja bodoče vlade določili predsednika LMŠ Marjana Šarca.

"Za Slovenijo je pomembno, da čim prej dobimo vlado," je poudaril in ponovil, da so za DeSUS ključna vprašanja, ki zadevajo upokojence oz. pokojnine, kot so dvig odmerne stopnje, povišanje vdovskih pokojnin, demografski sklad.

Židan: Kompromis, koristen za državljane

Tudi prvak SD Dejan Židan si želi, da bi danes vseh šest strank Šarcu zagotovilo podpise kot kandidatu za mandatarja. Verjame, da je možno doseči kompromis, ki bo "koristen za državljane". In če je za vse res cilj, "brez fige v žepu", da zaščitijo demokratične vrednote v Sloveniji, se bodo danes dogovorili o marsičem. Levica pa mora kot vse druge stranke povedati, kaj ji je najbolj pomembno.

Tudi prvak SD Dejan Židan si želi, da bi danes vseh šest strank Šarcu zagotovilo podpise kot kandidatu za mandatarja. Tudi prvak SD Dejan Židan si želi, da bi danes vseh šest strank Šarcu zagotovilo podpise kot kandidatu za mandatarja. Foto: Matjaž Vertuš

Sicer pa je Židan menil, da je včasih v politiki dobro, da delajo korak za korakom. Če bo današnji korak, da pridejo do 50 ali več podpisov podpore za mandatarja, bodo po njegovih besedah verjetno upravičili pričakovanja državljanov.

Želi si, da bi temu čim prej sledila seja DZ, na kateri bo Šarec izvoljen za mandatarja, in da potem čim prej dokončno uskladijo program ter začne vlada delati. "Upam, da se bomo danes glede nekaterih stvari dogovorili in res si želimo, da se po 24 urah dela jutri tukaj dobimo in rečemo: poglejte, dogovorili smo se, sposobni smo se dogovoriti in gremo naprej," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin