SiolNET. Novice Slovenija
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenja se drugi krog iskanja mandatarskega kandidata #video

1,18

termometer

Od jutri uradno teče 2. krog iskanja predsednika vlade. Tokrat ga ob predsedniku države lahko predlagajo tudi poslanci. Je pa časa za pogajanja zdaj bistveno manj, samo 14 dni. Zdi se, da ob začetku drugega kroga bolje kot zmagovalcu volitev še naprej kaže Marjanu Šarcu. Intenzivna pogajanja o koalicijski pogodbi bo z Levico začel že v nedeljo.

Poslanci se v parlamentu že dolgo niso zbrali za tako kratek čas kot danes. Seja je trajala pičle štiri minut in pol, na njej pa je bil zgolj en govorec, predsednik DZ Matej Tonin.

"Prehajamo na prvo točko dnevnega reda. To je na obvestilo predsednika Republike Slovenije, da državnemu zboru ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade," je na seji dejal Tonin.

Na zasedanju manjkalo kar 19 poslancev

To je bila tudi edina točka današnjega zasedanja, na katerem je manjkalo 19 poslancev. Vmes sta dvorano zapustila še Luka Mesec in Milan Brglez. Zadnji je še vedno v sporu s svojo nekdanjo stranko, a ostaja v poslanski skupini.

Marjan Šarec Novice Šarec: Začeli bomo pogajanja z Levico, z iskrenimi nameni #video

"V poslanski skupini sem ta trenutek predvsem zaradi tega, da lahko pogajanja tečejo povsem nemoteno," je novinarjem dejal Brglez.

Ne bi bilo presenečenje, če bi Brglez okrepil Levico

"Se pogovarjate s kakšno drugo stranko, morebiti Levico. Boste mogoče minister," je Brgleza spraševal novinar, a odgovora ni dočakal.

Če je Brglez zadržan, pa si ministrski stolček povsem odkrito želi ohraniti Dejan Židan. V novo vlado bi očitno raje zakorakal z Levico kot Novo Slovenijo.

Luka Mesec Marjan Šarec Novice Šarec se bo z Mescem pogajal od začetka #video

"Pogledal sem tudi glavne zahteve, ki jih je predstavila Levica. Marsikaj od tega smo že bili sposobni izpogajati," je dejal Židan.

Jurša previdnejši

Nekoliko bolj previden pred nedeljskimi pogajanji pa je vodja Desusovih poslancev Franc Jurša. "Nismo govorili, da ne bi šli z njimi v vlado, treba pa se bo dogovoriti, kaj lahko skupaj realiziramo," je napovedal Jurša.

Težava bi lahko bile predvsem finance, saj krepitev sociale pač ni zastonj. "Nobena politična stranka, tudi Levica to ve, to so povedali, nima pravice trošiti tistega, česar ni," je bil jasen Židan.

Marjan Šarec Novice Šarec po srečanju z Mescem: V drugem krogu bomo poskušali oblikovati vlado #video

Vprašanje je, ali bo to zavedanje dovolj, da za skok v koalicijo z Levico prepriča tudi sredinske stranke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin