Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
11.38

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

humanitarna pomoč Izrael Gaza Evropski parlament Milan Brglez

Petek, 3. 11. 2023, 11.38

5 mesecev, 3 tedne

Brglez: Za trajen mir v Izraelu in Palestini moramo narediti več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Milan Brglez | Poslanec evropskega parlamenta Milan Brglez je opozoril, da gre pri enačenju Palestincev in "terorističnega gibanja Hamas" za napako in zavajanje. Po njegovih besedah bo morala EU, če bo v odnosu do bližnjevzhodne krize ravnala tako kot doslej, prevzeti tudi del krivde za kazniva dejanja Izraela nad prebivalci Gaze. | Foto Ana Kovač

Poslanec evropskega parlamenta Milan Brglez je opozoril, da gre pri enačenju Palestincev in "terorističnega gibanja Hamas" za napako in zavajanje. Po njegovih besedah bo morala EU, če bo v odnosu do bližnjevzhodne krize ravnala tako kot doslej, prevzeti tudi del krivde za kazniva dejanja Izraela nad prebivalci Gaze.

Foto: Ana Kovač

EU se v primeru Bližnjega vzhoda obnaša izrazito dvolično, saj po eni strani brezpogojno podpira Izrael, po drugi pa naredi zelo malo, da bi pomagala Palestincem, je danes v izjavi o izraelsko-palestinskem konfliktu dejal evroposlanec Milan Brglez (S&D/SD). Poudaril je, da se mora Slovenija temu upreti, EU pa narediti več za dosego trajnega miru.

Evropski poslanec je v izjavi obsodil "neusklajena politična stališča" predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in Evropskega parlamenta. Ta po njegovi oceni v Unijo vnašajo zgolj razdor, potrjujejo omenjeno dvoličnost ter ne prispevajo k hitri prekinitvi ognja in rešitvi humanitarne krize v Gazi, so sporočili iz njegove pisarne.

"Slovenija se mora na vsak način takšnem pristopu upreti in vedno zagovarjati mednarodno in humanitarno pravo, ki je v takih primerih popolnoma jasno," je poudaril Brglez in dodal, da ugotavlja, da EU v praksi žal ni naredila še nobenega konkretnega koraka v smeri, da bi palestinsko gibanje Hamas izpustilo izraelske talce, Izrael pa bi prenehal bombardirati Palestince.

Ob tem je opozoril, da gre pri enačenju Palestincev in "terorističnega gibanja Hamas" za napako in zavajanje. Po njegovih besedah bo morala EU, če bo v odnosu do bližnjevzhodne krize ravnala tako kot doslej, prevzeti tudi del krivde za kazniva dejanja Izraela nad prebivalci Gaze.

Brglez zadovoljen z odzivom zunanjega ministrstva

Glede odziva ministrstva za zunanje in evropske zadeve je Brglez dejal, da gre v pravo smer. "Izdatno povečanje humanitarne pomoči Gazi in glasovanje v Generalni skupščini nas je postavilo na pravo stran zgodovine," je ocenil, a poudaril, da je to samo začetek.

Dodal je, da prihajajoče članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov poleg prestiža pomeni tudi zavezo, da se bomo zavzeli za takojšnjo prekinitev ognja, vzpostavitev humanitarnih prehodov ter predvsem spoštovanje mednarodnega prava in prava oboroženih spopadov.

Michele Alliot-Marie
Novice Afera fiktivne zaposlitve: bo nekdanja evroposlanka morala vrniti 600 tisoč evrov?
Obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, vetrnice, sončne celice
Novice Evroposlanci sprejeli zakon za povečanje uporabe energije iz obnovljivih virov
Gaza, bolnišnice, prehod Rafa
Novice WHO poziva k varnostnim zagotovilom za dostavo pomoči v Gazi
Benjamin Netanjahu
Novice "Vojna v Gazi bo dolga in težka in mi smo pripravljeni nanjo" #video
Miki Miška
Novice Vlak z evroposlanci namesto v Strasbourg prispel v Disneyland
Ne spreglejte