Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2023,
8.34

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

vojna Izrael Gaza

Sobota, 28. 10. 2023, 8.34

5 mesecev, 1 teden

22. DAN VOJNE V IZRAELU

"Vojna v Gazi bo dolga in težka in mi smo pripravljeni nanjo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da so pripravljeni izpustiti talce, ki so jih zajeli med napadom 7. oktobra, če Izrael osvobodi vse palestinske zapornike v njegovih zaporih. Glede na navedbe izraelske vojske Hamas na območju Gaze zadržuje 229 talcev.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

21.30 Netanjahu potrdil operacije v Gazi, posvaril pred dolgo in težko vojno
19.48 Izrael po Erdoganovih kritikah umika svoje diplomate iz Turčije
18.59 Hamas v zameno za izpustitev talcev zahteva osvoboditev vseh palestinskih zapornikov
17.27 Borrell poziva k nujni prekinitvi sovražnosti v Gazi
17.11 Erdogan na propalestinskem shodu za vojno v Gazi okrivil Zahod
16.08 Združeni narodi se v primeru izraelske kopenske ofenzive bojijo še na tisoče žrtev
14.45 Izraelska vojska: Čas za evakuacijo se izteka
14.07 Smo priča začetku kopenske operacije v Gazi?
12.18 Kako reševati ponesrečence v času komunikacijskega mrka?
11.32 Svojci izraelskih talcev zahtevajo pojasnila
9.45 WHO izgubil stik z zdravstvenim osebjem v Gazi
9.37 Napadenih 150 podzemnih ciljev Hamasa
8.23 Izraelci: Ubili smo vodjo letalskih sil Hamasa
7.49 ZN so Izrael in Hamas pozvali k nujni prekinitvi ognja. Hrvaška je glasovala proti.
7.34 Siloviti napadi na Gazo, ki je ostala odrezana od sveta

21.30 Netanjahu potrdil operacije v Gazi, posvaril pred dolgo in težko vojno

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v današnjem nagovoru Izraelcem potrdil kopenske operacije izraelske vojske na območju Gaze, katere pripadniki naj bi bili nameščeni na različnih delih. Posvaril je, da bo vojna s Hamasom "dolga in težka", a je prepričan v zmago. Obljubil je tudi, da bodo izčrpali vse možnosti za rešitev talcev.

Kot je dejal Netanjahu, je včeraj začeta kopenska operacija druga faza vojne s palestinskim gibanjem Hamas, njeni cilji pa da so zelo jasni - odstraniti Hamas in osvoboditi talce. "Vojna v Gazi bo dolga in težka in mi smo pripravljeni nanjo," je dejal v nagovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Poraz Hamasa je označil za "eksistencialni preizkus" za Izrael in zatrdil, da 90 odstotkov proračuna gibanja prihaja iz Irana. "Financira, organizira in usmerja ga," je dejal.

Da bi zagotovili osvoboditev več kot 220 talcev, bodo izčrpali vse možnosti, je obljubil po srečanju s svojci ljudi, ki so jih ob napadu 7. oktobra zajeli pripadniki Hamasa in odpeljali v Gazo. Danes so v skrbi za njihovo usodo po okrepitve izraelskega bombardiranja in sprožitve kopenskih operacij zahtevali srečanje z njim.

Današnje obtožbe turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da Izrael izvaja vojne zločine, je odločno zavrnil. "Ne obtožujte nas vojnih zločinov. Če mislite, da lahko naše vojake obtožite vojnih zločinov, je to hinavščina. Smo najbolj moralna vojska na svetu," je dejal, pri čemer sicer ni imenoval Erdogana.

Zatrdil je, da izraelska vojska sprejema ukrepe, da bi zaščitila civiliste, Hamas pa je obtožil zločinov proti človečnosti, saj da uporablja "svoje ljudi kot človeški ščit".

19.48 Izrael po Erdoganovih kritikah umika svoje diplomate iz Turčije

Izrael je danes sporočil, da bo odpoklical svoje diplomatsko osebje iz Turčije, potem ko je bil turški predsednik izjemno kritičen do vojaške ofenzive na območju Gaze. Nazadnje je danes na propalestinskem shodu v Istanbulu Izraelce označil za vojne zločince.

"Glede na ostre izjave, ki prihajajo iz Turčije, sem odredil vrnitev diplomatskih predstavnikov, da bi ponovno preučili odnose med Izraelom in Turčijo," je v objavi na omrežju X zapisal izraelski zunanji minister Eli Cohen.

Turčija je v zadnjih tednih večkrat kritizirala izraelske povračilne ukrepe na območju Gaze po Hamasovem vpadu na izraelsko ozemlje. Erdogan je danes med drugim dejal, da je Izrael le figura na šahovnici, za vojno pa je okrivil Zahod. Še pred tem je voditelj Turčije Hamas, ki ga ZDA, EU in Izrael označujejo za teroristično organizacijo, že označil za osvobodilno gibanje.

18.59 Hamas v zameno za izpustitev talcev zahteva osvoboditev vseh palestinskih zapornikov

Palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da so pripravljeni izpustiti talce, ki so jih zajeli med napadom 7. oktobra, če Izrael osvobodi vse palestinske zapornike v njegovih zaporih. Glede na navedbe izraelske vojske Hamas na območju Gaze zadržuje 229 talcev.

"Cena za veliko število sovražnikovih talcev v naših rokah je osvoboditev vseh palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov," je v izjavi na Hamasovem televizijskem kanalu Al Aksa dejal tiskovni predstavnik oboroženega krila gibanja, brigad Ezedina al Kasama, Abu Obejda.

"Če hoče sovražnik zaključiti to zadevo priprtih naenkrat, smo pripravljeni na to. Če hoče to storiti korak za korakom, smo pripravljeni tudi na to," je dodal v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Brigade Ezedina al Kasama so sicer v četrtek sporočile, da je bilo v treh tednih v izraelskem obstreljevanju ubitih skoraj 50 talcev. Podatkov tuje tiskovne agencije niso mogle neodvisno preveriti.

Izrael stopnjuje operacije proti Hamasu, odkar so njegovi pripadniki 7. oktobra v napadu na Izrael ubili več kot 1.400 ljudi. V povračilnih napadih na območje Gaze je bilo doslej po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih več kot 7.700 ljudi.

17.27 Borrell poziva k nujni prekinitvi sovražnosti v Gazi

Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell je danes pozval k nujni "prekinitvi sovražnosti" na območju Gaze, da bi tako omogočili dostop humanitarne pomoči. Opozoril je, da je umrlo že veliko preveč civilistov, kar je v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom.

V luči okrepljenega izraelskega obstreljevanja Gaze, ki ga spremljajo kopenske operacije, je Borrell izpostavil vse slabše humanitarne razmere na območju. "Gaza je v popolnem mrku in izolaciji, medtem ko se nadaljuje silovito bombardiranje," je zapisal na omrežju X in spomnil na svarilo agencije ZN za begunce (UNRWA) glede slabega stanja prebivalcev, ki so ostali brez elektrike, hrane in vode.

"Ubitih je bilo veliko preveč civilistov, vključno z otroki. To je proti mednarodnemu humanitarnemu pravu," je zapisal. "Nujno je potrebna prekinitev sovražnosti, da bi omogočili dostop humanitarne pomoči," se je še zavzel.

Na koncu je dodal obsodbo vseh napadov na civiliste, vključno z nadaljnjimi raketnimi napadi na Izrael, in poziv k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev.

Da se v EU zavedajo, da bo za dobavo humanitarne pomoči v Gazo potreben humanitarni premor v bojih med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, je Borrell povedal že po zasedanju zunanjih ministrov EU v ponedeljek. Voditelji držav članic so nato na vrhu, ki se je končal v petek, kljub nekaterim razhajanjem prav tako pozvali k humanitarnim premorom v spopadih.

Resolucijo s pozivom k takojšnjemu humanitarnemu premirju je v petek sprejela tudi Generalna skupščina ZN. Od 193 članic ZN je 120 držav glasovalo za, 14 proti, 45 pa se jih je vzdržalo. Zaradi odsotnosti omembe Hamasa in talcev sta resolucijo ostro kritizirala Izrael in ZDA, večina članic EU se je glasovanja vzdržala. Francija, Španija, Luksemburg, Belgija in Irska, pa tudi Slovenija so jo podprle, Avstrija, Hrvaška, Češka in Madžarska pa so glasovale proti.

17.11 Erdogan na propalestinskem shodu za vojno v Gazi okrivil Zahod

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na propalestinskem shodu v Istanbulu, ki se ga je po njegovih navedbah udeležilo milijon in pol ljudi, za vojno v Gazi okrivil Zahod. V kritičnem govoru na protestu, ki ga organizira njegova Stranka za pravičnost in razvoj, je Izraelce označil za vojne zločince, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik je izzval zahodne voditelje z očitkom, da ponovno ustvarjajo "vzdušje križarskih vojn". Erdogan se je obregnil tudi ob dvojna merila Zahoda, ki da "hkrati žaluje za otroki, ubitimi v Ukrajini, in ne obsodi pobojev civilistov v Gazi".

"Vsaka država ima pravico, da se brani. A to, kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol," je še dodal Erdogan.

Protest na nekdanjem letališču Atatürk poteka dan pred stoto obletnico ustanovitve Turške republike. Kljub temu, da je Erdogan dejal, da se je shoda udeležilo milijon in pol ljudi, AFP navaja, da naj bi jih bilo nekaj sto tisoč.

Erdogan po več kot dvajsetih letih na čelu Turčije velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine, navaja AFP.

16.08 Združeni narodi se v primeru izraelske kopenske ofenzive bojijo še na tisoče žrtev

Visoki komisar ZN za človekove pravice ZN Volker Türk je danes posvaril, da bi v primeru izraelske kopenske ofenzive na območju Gaze lahko umrlo še več tisoč ljudi. Oblasti v Gazi, kjer vlada gibanje Hamas, navajajo, da so v bombardiranju doslej življenje izgubili že 7.703 ljudje, od tega več kot 3.500 otrok.

"Glede na način, na katerega so bile doslej izpeljane vojaške operacije, v kontekstu 56 let stare okupacije svarim pred potencialno katastrofalnimi posledicami obsežnih kopenskih operacij v Gazi in pred možnostjo, da umre še več tisoč civilistov," je danes sporočil Türk.

Obsodil je tudi prekinitev internetnih in telekomunikacijskih povezav, s katero se od petka sooča Gaza. "Da je žalost in trpljenje civilistov še večje, so zaradi izraelskih napadov na telekomunikacijsko napeljavo in posledičnega odklopa spleta prebivalci Gaze ostali brez možnosti, da bi izvedeli, kaj se dogaja v Gazi, in odrezani od preostalega sveta," je opozoril.

Kot je navedel, reševalna vozila in ekipe civilne zaščite ne morejo več locirati poškodovanih in tisoče ljudi, ki naj bi bili ujeti pod ruševinami. "Ko se te sovražnosti končajo, se bodo preživeli soočili z ruševinami svojih domov in grobovi svojih družinskih članov," je dejal in vpletene pozval, naj storijo vse v svoji moči, da umirijo konflikt.

Izraelska vojska danes nadaljuje obstreljevanje Gaze, potem ko so bile že ponoči na območju uničene številne stavbe. Šlo naj bi za najsilovitejše bombardiranje območja od vnovičnega izbruha nasilja, ki obenem sovpada s kopenskimi operacijami, ki jih na območju Gaze izvaja izraelska vojska.

Izrael je povračilne napade na območje sprožil po napadu pripadnikov Hamasa 7. oktobra, v katerih je bilo ubitih 1.400 ljudi, večinoma civilistov.

14.45 Izraelska vojska: Čas za evakuacijo se izteka

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je v novem videonagovoru prebivalce severnega dela Gaze pozval, naj nemudoma zapustijo območje in se umaknejo na jug. Posnetek bi lahko nakazoval na skorajšnji množični kopenski vdor izraelske vojske na območje, o katerem se špekulira že nekaj časa.

14.07 Smo priča začetku kopenske operacije v Gazi?

Izraelski vojaki napredujejo po kopnem na severu Gaze in vojska širi svoje operacije, je danes dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Že ponoči so tako pehota kot oklepna vozila ostali na območju Gaze, pri čemer so jim pomoč nudili topništvo in letalske sile, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa in zatrdil, da doslej ni bilo žrtev med izraelskimi vojaki.

Vojska tokrat ni prvič izvedla kopenskih operacij na območju Gaze, so pa bile te doslej, med drugim v sredo in četrtek ponoči, vedno omejene. Še vedno sicer ni jasnega odgovora, ali gre tokrat za začetek ofenzive, ki jo Izrael napoveduje vse od Hamasovega napada 7. oktobra. Glede na nekatere navedbe izraelskih in ameriških predstavnikov naj bi še vedno šlo le za omejen vdor.

Še vedno sicer rakete na izraelska mesta izstreljuje tudi Hamas. V bližini območja Gaze so se danes večkrat oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade, Hamas je tudi prevzel odgovornost za obstreljevanje vasi Zikim, še piše dpa.

12.18 Kako reševati ponesrečence v času komunikacijskega mrka?

Komunikacija v Gazi naj bi bila zaradi prekinjenih telekomunikacijskih povezav omejena na satelitske telefone, redki posnetki, ki prihajajo iz oblegane enklave, pa pričajo o kaotičnih razmerah po silovitem obstreljevanju izraelske vojske.

11.32 Svojci izraelskih talcev zahtevajo pojasnila

Svojci izraelskih talcev, ki jih je med napadom 7. oktobra zajelo gibanje Hamas, so danes od vlade zahtevali pojasnila glede okrepljenih napadov in kopenskega posredovanja, ki jih na območju Gaze izvaja izraelska vojska. Ta zagotavlja, da je njihov cilj pripeljati talce domov.

Skupina, ki predstavlja 229 ljudi, ki so jih v začetku oktobra v Gazo odpeljali pripadniki Hamasa, zahteva takojšnje srečanje s pristojnimi ministri. Kot so sporočili, so jezni zaradi "absolutne negotovosti glede usode talcev v Gazi, ki so prav tako deležni težkega bombardiranja".

Kot so zapisali, se noben od članov vlade ni srečal z njimi, da bi jim pojasnil, če kopenska operacija ogroža dobrobit talcev. "Družine skrbi usoda njihovih ljubljenih in čakajo na pojasnilo," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Izrael je v petek okrepil napade na Gazo in naznanil razširitev kopenske ofenzive. Njihove sile naj bi tam ostajale tudi danes, čeprav podrobnosti ne izdajajo.

Izrael se pripravlja na kopensko ofenzivo, odkar so Hamasovi borci v začetku meseca vdrli na izraelsko ozemlje in ubili 1.400 ljudi, večinoma civilistov. V povračilnih zračnih napadih je bilo medtem odtlej v enklavi po podatkih oblasti v Gazi ubitih več kot 7.300 ljudi.

9.45 Tudi WHO izgubil stik z zdravstvenim osebjem v Gazi

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da sta zaradi obstreljevanja Gaze in prekinitve telekomunikacij evakuacija in reševanje ponesrečencev skoraj nemogoča.

Po njegovih besedah so izgubili tudi stik z osebjem WHO v Gazi. "WHO odgovorne poziva k takojšnji prekinitvi ognja," je zapisal Adhanom Ghebreyesus.

9.37 Napadenih 150 podzemnih ciljev Hamasa

Izraelske obrambne sile so sporočile, da je približno sto letal napadlo 150 podzemnih ciljev Hamasa v Gazi v najmočnejšem zračnem bombardiranju v vojni doslej. Palestinci so poročali tudi o nočnih spopadih z izraelskimi oklepnimi vozili in pehoto.

Ker so internetne in mobilne storitve v Gazi od petka zvečer prekinjene, so informacije o tamkajšnjih razmerah, kjer prebiva 2,3 milijona ljudi, omejene. 

8.23 Izraelci: Ubili smo vodjo letalskih sil Hamasa

Izraelska vojska je sporočila, da so v letalskem napadu ubili vodjo Hamasovih zračnih sil Asema Abu Rakabo, ki je sodeloval pri načrtovanju napada 7. oktobra. Abu Rakaba je bil odgovoren za Hamasova brezpilotna letala, enote padalcev in zračno obrambo, piše v izjavi. "Sodeloval je pri načrtovanju pokola v skupnostih, ki obdajajo območje Gaze. Usmerjal je teroriste, ki so se infiltrirali v Izrael s padali, in bil odgovoren za napade brezpilotnih letal na položaje izraelske vojske," so dodali Izraelci.

7.49 ZN so Izrael in Hamas pozvali k nujni prekinitvi ognja. Hrvaška je glasovala proti.

glasovanje ZN | Foto: omrežje X/necenzurirano.si Foto: omrežje X/necenzurirano.si

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo, ki poziva k takojšnji in trajni humanitarni prekinitvi ognja v Gazi. A ker resolucija Hamasa kot napadalca ne omenja, je proti glasovalo 14 držav, pričakovano sta bili med njimi Izrael in ZDA, a proti so glasovale tudi Hrvaška, Madžarska, Avstrija in Češka. Slovenija je resolucijo podprla.

Podporo resoluciji je v petek zvečer komentiral še slovenski premier. "Z današnjo podporo velike večine držav članic ZN, med njimi tudi Slovenije, resoluciji, ki se zavzema za takojšnje in vzdržno humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, je bilo poslano jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, proti vojnim zločinom in za spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, Golobove besede navedla vlada.

Dokument, ki je nastal pod pokroviteljstvom Jordanije in arabskih držav, je bil dan na glasovanje na izrednem zasedanju Generalne skupščine ZN, na katerem so razpravljali o skoraj tritedenski vojni med Izraelom in Hamasom v Gazi, ki se je začela po brutalnem napadu Hamasa na izraelske civiliste 7. oktobra.

7.34 Siloviti napadi na Gazo, ki je ostala odrezana od sveta

Sinoči je Izrael začel silovito obstreljevati sever Gaze, kjer prebivalci nimajo ne interneta ne mobilnega omrežja. Vojska je sporočila, da "širi kopenske operacije" in pozvala civiliste v Gazi, naj "bežijo na jug".

Mosab Hasan Jusef
Novice Nekdaj je bil pripadnik Hamasa, zdaj Izraelcem svetuje, kako ga lahko uničijo
Talki, ki ju je zajel Hamas
Novice Objavljen posnetek predaje dveh talk iz rok Hamasa
Beni Ganc
Novice Izraelci odločno: To je mož, ki naj zamenja Netanjahuja na čelu države
Ne spreglejte