Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
3.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

Natisni članek

Polona Noč Zmago Pačnik Bohinj Franc Kramar Klemen Langus Hotel Jezero Bohinj

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 3.32

6 let, 6 mesecev

Bohinj en mesec po uničujočem požaru

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43
Hotel Jezero | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

En mesec po uničujočem požaru, ki je poškodoval Hotel Jezero v Bohinju, je ta na pragu ponovnega odprtja, veliko bolj optimističen pa je tudi župan Bohinja Franc Kramar, ki obljublja pomoč lastnikom in prodajo dveh hotelov do poletja.

Pred enim mesecem se je v Bohinju odvijala nočna akcija, ko so se gasilci iz vseh okoliških mest (skupaj je požar gasilo več kot 200 gasilcev), borili z ognjem, ki je zajel Hotel Jezero.

32 dni pozneje je hotel pred skorajšnjim (delnim) odprtjem. Hotel je oblečen v gradbene odre. Dela potekajo od takrat, ko je ogenj nehal tleti. Po besedah direktorice Polone Noč bo 20. februarja na voljo 24 od skupno 76 sob hotela, ko bodo uredili še prvi dve nadstropji, pa bodo imeli 60 sob. Preostali del prenove bodo izvedli v marcu in aprilu.

"Ni bilo časa za žalovanje, saj imamo veliko dela. Takoj smo začeli akcijo čiščenja in obsežnega sušenja stavbe, da bi lahko čim prej znova odprli. Je pa ob tem še veliko pogovorov z zavarovalnicami, bankami in izvajalci del," o prvem mesecu po požaru razlaga Nočeva.

Dan po požaru jim je uspelo zagnati kurjavo, s čimer so se po besedah direktorice hotel rešili pokanja sten, ki bi zelo poslabšalo stanje.

Tako kot ob požaru jim tudi zdaj "nagaja" vreme

Po napovedih direktorice Polone Noč bo hotel svoja vrata odprl 20. februarja. | Foto: Planet TV Po napovedih direktorice Polone Noč bo hotel svoja vrata odprl 20. februarja. Foto: Planet TV V teh dneh pokrivajo del strehe, podobno kot v času požara v začetku januarja pa jim preglavice povzroča slabo vreme.

"V prvi fazi je najpomembnejše, da se pokrije streha, da nismo več odvisni od vremena. Polovico smo pokrili v četrtek, nato pa nam je zaradi močnega deževja drugi del spet zalilo, tako da moramo spet izsuševati hotel. Upamo, da se zaradi tega ne bo podaljšala obnova," pravi direktorica.

Požar je najbolj poškodoval mansardo, kjer so bile pisarne in sejna soba ter tretje nadstropje, kjer je 16 sob.

"Do prvega maja moramo usposobiti vse sobe. Mislim, da ne bi smel biti problem. Tudi ko smo zidali hotel, smo ga postavili v treh mesecih. Tudi zanimanja je veliko, zato nam mora uspeti," optimizma ne izgublja Nočeva.


Morda vas zanima še:

Požar v Bohinju pogašen, škoda bo ogromna #video

Po požaru v Hotelu Jezero: kam gre bohinjski turizem?

Po požaru v Bohinju: V vrhnjih nadstropjih je šlo za življenja #foto


Hotel Jezero en dan po požaru:

Fotogalerija
1 / 14

Zagorela klimatska naprava

Požar je izbruhnil v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava. Ogenj se je razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu.

Gasilska in policijska intervencija, ki se je začela z evakuacijo, je bila zaradi velikosti objekta, števila oseb ter močnega vetra in mraza zelo zahtevna, saj je voda zelo hitro zmrzovala, še vedno pa ni znan vzrok, zakaj je zagorelo.

"Načrtujemo, da bi klimatsko napravo namestili na zunanjo stran objekta," razmišljajo o drugačni rešitvi postavitve klimatske naprave, kjer se je začel požar.

Župan najprej zgrožen, zdaj vidi luč na koncu predora

Župana Bohinja Franca Kramarja je hitra prenova pozitivno presenetila. | Foto: Matej Povše Župana Bohinja Franca Kramarja je hitra prenova pozitivno presenetila. Foto: Matej Povše Ob pogledu na ognjene zublje, ki so zajemali hotel s 157 ležišči, je bil glede hotelskega turizma v Bohinju zelo zaskrbljen župan Franc Kramar. Mesec dni pozneje v slogu nogometnih trenerjev "snema kapo z glave".

"Po požaru sem bil zgrožen. Zame je bila to katastrofa. Iskreno, ko sem videl, kako gori, sem bil prepričan, da bo hotel ostal prazen nekaj let. Kapo dol lastnikom in delavcem, da se tako trudijo. Zdaj vidim tudi luč na koncu predora nasploh za hotelski turizem v Bohinju," je zdaj optimističen Kramar.

Fotogalerija
1 / 3

Kramar do poletja pričakuje prodajo dveh hotelov

V Bohinju je 19 hotelskih in podobnih objektov s skupno 1.100 ležišči (za primerjavo, bližnji Bled jih ima 34 z 2.860 ležišči), a je mnogo od teh objektov v slabem stanju ali pa so celo zaprti.

Kramar na krilih hitre obnove Hotela Jezero napoveduje, da bosta do poletja prodana že več let prazni in propadajoči hotela Bellevue ter hostel Pod Voglom. Ta sta v lastni nekdanjih lastnikov zdaj že propadlega Seawaya Japca in Jerneja Jakopina in njune Finadrie.

Na prodaj je tudi že več let zaprti hotel Zlatorog, ki je v lasti Zmaga Pačnika. Ta ima še hotel Ski Vogel, ki deluje le pozimi, čez vse leto je odprt le hotel Bohinj.

Občina bo Hotelu Jezero poskušala pomagati z odpisom ali znižanjem nekaterih stroškov. | Foto: Vid Ponikvar Občina bo Hotelu Jezero poskušala pomagati z odpisom ali znižanjem nekaterih stroškov. Foto: Vid Ponikvar

Občina bo pomagala

Po besedah direktorice Hotela Jezero je požar povzročil škodo za okoli milijon in pol evrov, župan Bohinja pa je v pogovoru za siol.net napovedal pomoč.

"Pomoč Hotelu Jezero je že na dnevnem redu prihodnje seje, preveriti moramo samo, na kakšen način jim lahko pomagamo. Ne moremo jim neposredno zagotoviti denarnih sredstev, lahko pa jim pomagamo na kakšen drugačen način. Razmišljamo, da jim odpišemo stroške za odvoz odpadkov po požaru, mogoče kakšno znižano nadomestilo za stavbno zemljišče," pravi Kramar.

Za manj nočitev krivo slabo vreme

Čeprav Hotel Jezero letno zabeleži 30 tisoč nočitev, kar je od pet do šest odstotkov vseh nočitev v Bohinju, po besedah šefa Turizma Bohinj Klemna Langusa v januarju ni bilo opaziti velika upada nočitev.

"Večjo težavo predstavljajo slabe vremenske razmere – pomanjkanje snega in slaba napoved v prihodnjih tednih, ko so počitnice," pravi Langus.

 

Ne spreglejte