Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
6. 1. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

2

Natisni članek

požar Bohinjsko jezero Bohinj

Petek, 6. 1. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Po požaru v Bohinju: V vrhnjih nadstropjih je šlo za življenja #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

2

Hotel Jezero Bohinj | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V četrtek nekaj po 15. uri je v Bohinju zagorelo na podstrešju Hotela Jezero. Gasilci so se več ur bojevali s požarom in ga v nočnih urah pogasili. Kakšno je stanje v okolici Hotela Jezero en dan pozneje?

Z območja požara so evakuirali več kot sto oseb. Požar so gasili 203 gasilci, poleg domače gasilske enote še gasilci z Bleda, iz Gorij, Radovljice ter poklicni gasilci z Jesenic in iz Kranja.

Po podatkih policije je bilo v intervencijo vključeno večje število policistov in kriminalistov, pa tudi civilna zaščita. Po besedah poveljnika civilne zaščite Bohinj Dušana Fajfarja je bila dobrodošla tudi pomoč okoliških gostincev.

Začasno zaprtje Hotela Jezero je velik udarec za bohinjsko občino in turizem. | Foto: Vid Ponikvar Začasno zaprtje Hotela Jezero je velik udarec za bohinjsko občino in turizem. Foto: Vid Ponikvar

Zakaj je zagorelo?

Ugotovili so,  da  je  zagorelo  v  mansardi  objekta,  kjer  je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna  naprava,  ogenj  pa  se je v požaru razširil še na druge  prostore,  ostrešje  in  stvari  v  objektu.  Trenutne okoliščine ne kažejo,  da  bil  požar  posledica  kaznivega dejanja, nastala pa je velika materialna  škoda  na  objektu  in  stvareh. Škoda na sosednjih objektih ni nastala, prav tako v požaru ni bil nihče poškodovan.

S požarom so se v vetru in mrazu borili sedem ur

V močnem vetru in mrazu so se gasilci s požarom intenzivno borili sedem ur, pogasiti jim ga je uspelo ob 22. uri. Ponoči in danes čez dan na kraju ostaja gasilska straža, ki odkriva in gasi manjša žarišča, je povedal vodja gasilske intervencije Silvo Režek.

Požar naj bi prvi opazili gostje, ki so o tem obvestili recepcijo. Kolikšna bo škoda, se še ne ve, lahko pa preseže tudi milijon evrov ali dva, je dejala direktorica hotela Polonca Noč.

Kje in zakaj je požar izbruhnil, bo pokazala kriminalistična preiskava, ki jo kriminalisti na terenu še izvajajo.

Velik udarec za občino in bohinjski turizem

Požar v Hotelu Jezero ni udarec le za lastnika, temveč za celotno regijo, saj je bil to edini odprt hotel, ki ni v lasti Zmaga Pačnika. Občina se bo najprej lotila reševanja problematike 33 uslužbencev hotela, ki so zdaj ostali brez dela, je zagotovil župan Franc Kramar.

Požar bo nedvomno vplival tudi na izpad turizma, zato si direktor Turizma Bohinj Klemen Langus želi, da bi hotel čim prej obnovili. Župan je ob tem pozval državne organe, ki bodo izdajali dovoljenja za sanacijo, naj bodo prizanesljivi.

Direktorica Hotela Jezero: Celoten hotel je premočen, od vrha do pritličja

Kakšno je stanje v hotelu?

Voda je pritekla iz podstrešja do pritličja, tako da je celoten hotel premočen, računalniki, vse. Čim prej moramo začeti sušiti, da ne bodo popokale stene. Preveriti moramo, ali se da zagnati centralno kurjavo in kakšno je stanje z elektriko.

Požar se je začel na podstrešju. | Foto: Vid Ponikvar Požar se je začel na podstrešju. Foto: Vid Ponikvar Kje je zagorelo?

Nekje na strehi, okoli dimnika, kjer so številne cevi.

Kakšna je bila zasedenost hotla?

Okoli 80-odstotna. Ni bilo še vseh prihodov.

Kaj pa gostje, ki so želeli priti v prihodnjih dneh?

Obveščamo jih o razmerah. Če vseeno želijo priti, jih prestavljamo v druge hotele, morda pa bodo prišli drugič. Odvisno od dogovora.

Ste stopili v stik z vsemi gosti?

Da. Zadnji štirje, ki smo jih iskali, so bili na drugi strani jezera in niso mogli do hotela, ker je bila zaradi gašenja zaprta cesta.

Koliko ljudi je bilo v hotelu ob izbruhu požara?

Okoli 20. Sreča v nesreči je bila, da je zagorelo podnevi, saj bi bilo ponoči, ko bi vsi spali, težje sprazniti hotel. Imamo sicer tudi nočnega receptorja.

Direktorica Hotela Jezero Polonca Noč pričakuje, da bo danes končana preiskava o vzroku požara. | Foto: Vid Ponikvar Direktorica Hotela Jezero Polonca Noč pričakuje, da bo danes končana preiskava o vzroku požara. Foto: Vid Ponikvar Kdo je opazil požar?

Gostja iz turističnega društva nasproti je z balkona videla, da hotel gori.

Kakšni so prvi ukrepi, ki vas zdaj čakajo?

Čakamo, da posebna komisija potrdi, da lahko gremo v hotel in začnemo pospravljati ter čim prej odpravljati škodo. Prav tako mora komisija ugotoviti, kaj je bil vzrok požara.

Kam ste nastanili goste iz Hotela Jezero?

Po vsem Bohinju. V Hotelu Center smo uredili recepcijo. Z gosti se dogovarjamo o tem, kako naprej. Sproti rešujemo težave.

Kdaj bo konec preiskave?

Danes.

Lahko gostje že pridejo v hotel?

V spremstvu policistov smo lahko vstopili v nižja nadstropja, počasi pa tudi nosimo stvari gostom iz višjih nadstropij.

"V prvi fazi je bila največja težava, da je bil hotel zaseden, kar pomeni, da smo morali najprej opraviti evakuacijo. Na začetku smo tako porabili veliko vode, da smo požar obdržali pod nadzorom," je en dan po požaru dejal vodja intervencije Silvo Režek. | Foto: vid ponikvar "V prvi fazi je bila največja težava, da je bil hotel zaseden, kar pomeni, da smo morali najprej opraviti evakuacijo. Na začetku smo tako porabili veliko vode, da smo požar obdržali pod nadzorom," je en dan po požaru dejal vodja intervencije Silvo Režek. Foto: vid ponikvar

Veliko težavo so predstavljale tudi težke razmere: veter je požar večkrat razpihal in poskrbel za nove izbruhe, zato je gašenje trajalo dolgo časa. | Foto: vid ponikvar Veliko težavo so predstavljale tudi težke razmere: veter je požar večkrat razpihal in poskrbel za nove izbruhe, zato je gašenje trajalo dolgo časa. Foto: vid ponikvar

Druga velika težava so bile nizke temperature, zaradi katerih je voda sproti zmrzovala. Danes zjutraj je bilo v okolici hotela –8 stopinj Celzija. | Foto: vid ponikvar Druga velika težava so bile nizke temperature, zaradi katerih je voda sproti zmrzovala. Danes zjutraj je bilo v okolici hotela –8 stopinj Celzija. Foto: vid ponikvar

V okolici hotela je bilo v jutranjih urah polno ledu, ki je nastal ob gašenju. Nekaj avtomobilov, parkiranih ob hotelu, je imelo debelo odejo ledu, pristojne službe pa so čistile cesto. | Foto: vid ponikvar V okolici hotela je bilo v jutranjih urah polno ledu, ki je nastal ob gašenju. Nekaj avtomobilov, parkiranih ob hotelu, je imelo debelo odejo ledu, pristojne službe pa so čistile cesto. Foto: vid ponikvar

Večina gasilcev je že zapustila kraj požara, tam pa ostajajo policisti, ki varujejo hotel. | Foto: vid ponikvar Večina gasilcev je že zapustila kraj požara, tam pa ostajajo policisti, ki varujejo hotel. Foto: vid ponikvar

Ostrešje in mansardni del, kjer so bile sobe, sta popolnoma uničena, v nižjih nadstropjih pa je škodo povzročila le voda, je povedal Režek. | Foto: vid ponikvar Ostrešje in mansardni del, kjer so bile sobe, sta popolnoma uničena, v nižjih nadstropjih pa je škodo povzročila le voda, je povedal Režek. Foto: vid ponikvar

"V vrhnjih nadstropjih je šlo za življenja," je dejal Režek, ki je vodil intervencijo. | Foto: Vid Ponikvar "V vrhnjih nadstropjih je šlo za življenja," je dejal Režek, ki je vodil intervencijo. Foto: Vid Ponikvar

Gostje se bodo lahko po svoje stvari vrnili po pregledu kriminalistov, po neuradnih podatkih naj bi se to zgodilo okoli 13. ure. | Foto: Vid Ponikvar Gostje se bodo lahko po svoje stvari vrnili po pregledu kriminalistov, po neuradnih podatkih naj bi se to zgodilo okoli 13. ure. Foto: Vid Ponikvar

Ne spreglejte