Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2022,
19.17

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

17

Natisni članek

sindikat stavka RTV Slovenija

Sreda, 11. 5. 2022, 19.17

1 leto, 11 mesecev

Bodo na RTVS stavkali? Odločitev znana kmalu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

17

RTV | Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo uredniško in institucionalno avtonomijo ter odstop dela vodstva RTVS. | Foto STA

Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo uredniško in institucionalno avtonomijo ter odstop dela vodstva RTVS.

Foto: STA

Člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes in v četrtek odločajo o enodnevni opozorilni stavki. Če bo zanjo glasovala več kot polovica članov, bo koordinacija stavko napovedala za 23. maj. 

Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je v pozivu k izrekanju o stavki, ki so ga prejeli člani sindikatov, zapisala, da bi stavkali iz solidarnosti do zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija in v Multimedijskem centru (MMC) RTVS, "ki jim poslovno in programsko vodstvo preprečuje delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeta poklicna integriteta, verodostojnost javne ustanove".

RTV. Denar.
Novice Sto tisoč evrov za nagrade zaposlenim na RTVS

V koordinaciji menijo, da je ugled javne RTVS zaradi škodljivih programskih in kadrovskih potez vodstva ter političnega prevzema programskega in nadzornega sveta močno načet. Zato med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo odstop generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorja Pirkoviča ter predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča.

V sklopu uredniške in institucionalne avtonomije predlagajo, da se pripravijo notranje strokovne rešitve za novelo zakona in statuta RTVS, ki bodo zagotovile depolitizacijo vodenja RTVS, neodvisno in stabilno financiranje ter uredniško in institucionalno avtonomijo. Zahtevajo umik smernic za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah ter umik sklepa programskega sveta, ki se nanaša na sankcioniranje kritike.

V koordinaciji pričakujejo tudi dogovor o kadrovski politiki, ki bo zagotovil dovolj zaposlenih na RTVS. Zahtevajo razporeditev zaposlenih na delovna mesta in v plačne razrede glede na delovne naloge, ki jih dejansko opravljajo ter zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice. Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami so navedli tudi, da zahtevajo celovit socialni dialog in redno izmenjavo informacij med predstavniki delodajalca in sindikati glede vseh vprašanj, ki zadevajo zaposlene na RTVS ter umik predlaganih statutarnih sprememb.

RTV
Novice Programski svet RTVS dal soglasje k predlaganim statutarnim spremembam
Marcel Štefančič
Novice Vodstvo RTVS pričakuje dokazila o pritiskih na ekipo Studia City
RTV
Novice To je UKOM ugotovil o poročanju na RTVS
Marta Kos
Novice RTVS: Predstavnica Gibanja Svoboda je prestopila meje dopustnega
Miša Molk, Igor Bergant, Erika Žnidaršič
Novice RTVS razkril plače zaposlenih, tokrat z vsemi dodatki
janja sluga, jurij lep
Novice RTVS Golobu: Niste parlamentarna stranka
RTVS
Novice Programski svet RTVS sindikatom: Nimate nobenih pristojnosti za vmešavanje v naše odločitve
Ne spreglejte