Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
15.51

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

213

Natisni članek

Marta Kos RTV Slovenija Robert Golob

Petek, 8. 4. 2022, 15.51

2 leti

RTVS: Predstavnica Gibanja Svoboda je prestopila meje dopustnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

213

Marta Kos | Predstavnica politične stranke Gibanje Svoboda Marta Kos je na včerajšnjem volilnem soočenju na Televiziji Slovenija zahtevala odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha. | Foto STA

Predstavnica politične stranke Gibanje Svoboda Marta Kos je na včerajšnjem volilnem soočenju na Televiziji Slovenija zahtevala odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha.

Foto: STA

"Predstavnica politične stranke Gibanje Svoboda Marta Kos je v sinočnjem soočenju na Televiziji Slovenija, v katerem je vodstvo RTV Slovenija pozvala k odstopu, prestopila meje dopustnega. Gre za napad na neodvisnost in avtonomijo javnega zavoda ter njenih ustvarjalcev," je vodstvo RTV Slovenija zapisalo v izjavi za javnost. 

Marta Kos je na včerajšnjem volilnem soočenju na nacionalni televiziji po odločitvi upravnega sodišča, da stranka Gibanje Svoboda lahko sodeluje na predvolilnih soočenjih parlamentarnih strank, zahtevala odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha

Kot so danes sporočili iz RTVS, vodstvo njeno dejanje odločno obsoja: "Programski prostor na Televiziji Slovenija je zlorabila za nedopusten in obsojanja vreden napad na neodvisnost in avtonomijo javnega zavoda. Njena zahteva po odstopu generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha ni napad le na vodstvo, pač pa na celotni javni zavod, vse njegove ustvarjalce in jasen poskus vplivanja na vsebino ter način poročanja javnega medija."

"Odločitev sodišča je v nasprotju z dolgoletno prakso"

Postopek o sodelovanju stranke Gibanja Svoboda na soočenjih na RTV Slovenija sicer še ni pravnomočno končan, izdana je bila le začasna odredba. "Odločitev sodišča, ki jo vodstvo RTV Slovenija seveda spoštuje, je povsem v nasprotju z dolgoletno prakso. Generalni direktor pa je v odločitvi glede statusa stranke Gibanje Svoboda povsem sledil mnenju strokovne pravne pisarne RTV Slovenija," so še zapisali. 

Robert Golob
Novice Tudi Gale zahteva Golobov status
janja sluga, jurij lep
Novice RTVS Golobu: Niste parlamentarna stranka

RTVS poziva: Javnega zavoda ne zlorabljajte za nabiranje političnih točk

V sporočilu za javnost so med drugim poudarili, da so postopki imenovanja in odpoklica generalnega direktorja RTV Slovenija jasno določeni v zakonih in internih aktih. Pristojnost razreševanja generalnega direktorja pa je izključno v rokah Programskega sveta RTV Slovenija. Ob tem so spomnili, da je generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha pri imenovanju podprla velika večina programskih svetnikov.

Ob tem so vse politične stranke pozvali, "naj javnega zavoda RTV Slovenija ne zlorabljajo za nabiranje političnih točk. Različna namigovanja in napovedi političnih strank, ki sodelujejo na volitvah, nakazujejo, da so interesi po političnem vplivanju in poseganju v delovanje RTV Slovenija veliki. Zato znova poudarjamo, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija."

Novice Golob zavrnil povabilo Planeta na soočenje z Janšo ena na ena #video
Robert Golob
Novice Avbelj Golobu: To je zlovešča napoved avtoritarnega režima

 

Ne spreglejte