Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2022,
15.54

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

96

Natisni članek

sodišče RTV Slovenija Robert Golob Gibanje Svoboda

Sreda, 6. 4. 2022, 15.54

2 leti

Tudi Gale zahteva Golobov status

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

96

Robert Golob | Foto STA

Foto: STA

Upravno sodišče je ugodilo stranki Gibanje Svoboda, ki je zahtevala status parlamentarne stranke z začasno odredbo, dokler sodišče ne presodi. Jutri bo tako na soočenju parlamentarnih strank lahko sodelovala tudi ta stranka, ki je nastala po zadnjih volitvah poslancev. Da do sodbe Golobovi stranki priznajo status parlamentarne stranke, ker sta na njeni kandidatni listi dva poslanca, so odločili višji sodniki Darinka Dekleva Marguč kot predsednica, Boštjan Zalar in Nadja
Marolt. Boštjan Zalar je brat nekdanjega pravosodnega ministra iz vrst LDS Aleša Zalarja. Zdaj status parlamentarne stranke zahteva tudi stranka Naša prihodnost, ki jo vodi Ivan Gale in ima na kandidatni listi nekdanjo poslanko Levice Violeto Tomić.

Z RTV Slovenija so sporočili, da bodo odločitev sodišča spoštovali, stranko Gibanje svoboda pa umestili med parlamentarne stranke v vseh volilnih soočenjih na vseh platformah. "Odločitev sodišča predstavlja drastično spremembo dolgoletne prakse obravnave političnih strank v predvolilnih soočenjih," so opozorili.

"Zahtevi tožečih strank za izdajo začasne odredbe se ugodi tako, da se toženi stranki naloži, da od prejema te sodne odločbe do izdaje pravnomočne sodbe v tem upravnem sporu upošteva politično stranko Gibanje Svoboda kot politično stranko, ki je v smislu drugega odstavka 12. člena Zakona o RTV Slovenija zastopana v državnem zboru," je zapisano v sklepu o začasni odredbi upravnega sodišča. Ves sklep si lahko preberete tukaj.

Stranka Gibanje Svoboda bo v četrtek tako lahko sodelovala na soočenju parlamentarnih strank na RTV Slovenija. Kot so na družbenem omrežju Twitter zapisali v stranki, bo stališča o zunanji politiki v imenu stranke zastopala Marta Kos.

Na kandidatni listi stranke Gibanje Svoboda kandidirata dva poslanca prestopnika: Janja Sluga in Jurij Lep. Janja Sluga je bila izvoljena za SMC (pozneje Konkretno), Lep je bil prej v DeSUS.

Tudi Ivan Gale zahteva status parlamentarne stranke

Stranka Naša prihodnost je po odločitvi upravnega sodišča v primeru Golobove stranke v dopisu TV Slovenija navedla, da ima stranka, ki na prihajajočih volitvah nastopa s skupno listo Naša prihodnost in Dobra država, v članstvu poslanko, ki je tudi kandidatka. Gre za Violeto Tomić, ki se na volitve prvič po osmih letih ne podaja kot kandidatka Levice (oziroma prej Združene levice), temveč bo nastopila na skupni kandidatni listi strank Naša prihodnost in Dobra država, ki ju vodita Ivan Gale in Smiljan Mekicar

To je v skladu z objavljenimi "Pravili za razpolago programskega časa za predstavitev kandidatk in kandidatov, kandidatnih list, političnih strank in njihovih programov," so zapisali.

V stranki so prepričani, da je njihova kandidatna lista upravičena do zastopanja med parlamentarnimi strankami, saj zadostuje pogojem prve alineje 3. točke omenjenega dokumenta "oziroma kandidatne liste, ki je zastopana v državnem zboru."

Aleksandra Pivec
Novice Presenečenje: Pivčevi priznali status parlamentarne stranke, Golobu ne

RTV Slovenija je pred tem status parlamentarne stranke priznala stranki nekdanje predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ki zdaj vodi stranko Naša dežela. Pivčeva je bila v obdobju prejšnjih volitev kandidatka DeSUS. To so storili po primerjavi z ravnanjem v primeru Alenke Bratušek v preteklosti, ki ni bila predsednica Pozitivne Slovenije, kot je bila Pivčeva v stranki DeSUS. To je bil ves čas Janković. Je pa Bratuškova poskušala postati predsednica PS in bila je premierka, h kateri so prestopili številni prej Jankovićevi poslanci. Kot so k Pivčevi poslanci DeSUS. DeSUS je zdaj parlamentarna stranka, ki ima v državnem zboru poslansko skupino, a brez poslancev, ker so ti večinoma prestopili k Pivčevi, eden pa h Golobu. Ali je bila odločitev RTVS o Golobu in Pivčevi pravilna, bodo pokazali razpleti pravnih sporov.

Peter Jančič
Mnenja KUL z Golobom kot Rusi pred Kijevom

Na povezavi lahko preberete ves sklep sodišča o zahtevi za izdajo začasne odredbe.

Violeta Tomić. Nataša Sukič
Novice Poslanki Levice po prepiru na Facebooku v "skupini smrti"
Ne spreglejte