Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2022,
9.55

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

63

Natisni članek

Volitve 2022 RTV Slovenija Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 28. 3. 2022, 9.55

2 leti

Presenečenje: Pivčevi priznali status parlamentarne stranke, Golobu ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

63

Aleksandra Pivec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Radiotelevizija Slovenija je stranko Naša dežela dr. Aleksandre Pivec v volilnih soočenjih uvrstila med parlamentarne stranke in tako ravnala skladno s preteklo prakso. Na podlagi navedenih dejstev in dokazil ter dozdajšnje prakse pri izvajanju zakona je ugotovila, da je stranka izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke DeSUS. Skladno z navedenim bo stranka v volilnih soočenjih 2022 na RTV Slovenija obravnavana kot parlamentarna stranka, so sporočili z RTV Slovenija. Pred tem so stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba zavrnili pritožbo, s katero je zahtevala status parlamentarne stranke.

Odločitev, da se stranko Naša dežela v volilnih soočenjih 2022 uvrsti med tako imenovane parlamentarne stranke, je RTV Slovenija utemeljila na podlagi vseh relevantnih pravnih virov, javno dostopnih podatkov in vseh navedb stranke Naša dežela. Pravilnost uvrstitve pa potrjuje tudi pretekla praksa javnega zavoda v skoraj identičnem primeru iz leta 2014, so zapisali v sporočilu za javnost.

RTV Slovenija pojasnjuje, da stranka Naša dežela dr. Aleksandre Pivec glede na javno dostopne podatke na prejšnjih evropskih ali parlamentarnih volitvah ni bila izvoljena v državni parlament ali Evropski parlament, zato stranke po tem merilu ne morejo šteti za parlamentarno stranko. Prav tako navedba, da naj bi bila stranka "zastopana v državnem zboru" prek treh poslancev, sama po sebi ne zadostuje za priznanje statusa "parlamentarne stranke".

janja sluga, jurij lep
Novice RTVS Golobu: Niste parlamentarna stranka

RTV Slovenija je nato prijavo vrednotila še glede na zatrjevanje in izkazovanje obstoja pravnega nasledstva ter drugih povezovalnih okoliščin, ki po mnenju Naše dežele dr. Aleksandre Pivec izkazujejo nasledstvo dela stranke DeSUS. Pri tem je RTV Slovenija po skrbnem pregledu vseh relevantnih pravnih virov ugotovila, da na tak sklep, poleg navedb v prijavi, napotujejo tudi splošno znana dejstva; iz javno dostopnih podatkov je namreč razvidno, da sta poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak kandidirala na prejšnjih parlamentarnih volitvah na isti listi kot Aleksandra Pivec in drugi člani, ki so iz stranke DeSUS prestopili v stranko Naša dežela.

Iz stranke DeSUS so sporočili, da je ravnanje stranke Naša dežela, ki se razglaša za pravno naslednico stranke DeSUS, nedopustno. Pojasnjujejo, da je stranka DeSUS celovita stranka, ki gre na volitve samostojno s kadrovsko zapolnjenimi vsemi volilnimi okraji.

"Od kje pravica bivši predsednici stranke DeSUS, da si prilašča nasledstvo stranke, kateri je s svojimi dvomljivimi ravnanji, naredila veliko škode na ugledu v javnosti. Poleg tega je izvedla napad na strankino članstvo, ki ga je pridobivala z lobiranjem pri predsednikih nekaterih občinskih odborov DeSUS.

Poslanska skupina DeSUS še vedno nosi naziv po stranki, ki je na volitvah presegla vstopni prag, da so poslanci prišli v Državni zbor RS.  Aleksandra Pivec torej manipulira z dejstvi in očitno vrši pritisk tudi na RTV Slovenija s konstrukcijo dejstev, ki ne morejo vzdržati strokovne pravne razlage. Pri tem gre z nivoja politične moči in vpliva za vpletanje v oglaševalski model v predvolilnem času," so opozorili.

Dodajajo, da stranka Naša dežela na nobeni podlagi ne more biti uvrščena med parlamentarne stranke, saj gre za statusno nov subjekt, ki ji je skupno samo to, da je bila njena predsednica predhodno tudi predsednica stranke DeSUS. Stranka Naša dežela ni nastopala na prejšnjih volitvah in nikoli ni bila zastopana v Državnem zboru.

"Če po novem zadostuje, da lahko predsednica "deduje" del stranke, pobere delček članstva in s prestopom poslancev, po njeno postane parlamentarna stranka, se nam oblikuje precej drugačen sistem demokracije in nespoštovanja pravil. Stranka DeSUS odločno protestira proti ravnanjem in potvarjanju dejstev Aleksandre Pivec," so še prepričani v DeSUS.

"Ker gre v primeru Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec za mejni primer nasledstva dela druge stranke, je javni zavod preveril tudi lastno uveljavljeno prakso priznavanja statusa 'parlamentarne' stranke v preteklih predvolilnih obdobjih v primeru strank s podobnim dejanskim in pravnim stanjem. Pri tem je ugotovila, da je bil v predvolilnem času leta 2014 stranki Zavezništvo Alenke Bratušek priznan status parlamentarne stranke, in sicer kot naslednice dela Pozitivne Slovenije, čeprav je stranka Pozitivna Slovenija obstajala še naprej. Na volilnih soočenjih leta 2014 je bil tudi stranki Pozitivna Slovenija priznan status parlamentarne stranke," so sporočili.

Aleksandra Pivec
Novice Aleksandra Pivec: Po volitvah bi sodelovala z ... #video

Pri tem je RTV Slovenija ugotovila, da gre za identične okoliščine: obe predsednici sta kandidirali na listi svoje prve stranke skupaj z drugimi poslanci, nato sta postali predsednici stranke, izgubil ta položaj, ustanovili svojo stranko, v katero so vstopili nekateri poslanci, člani in vodilni kadri prve stranke, pri čemer stranki nista ustanovili svoje poslanske skupine, poslanci, ki so prestopili, pa so zastopali novoustanovljeno stranko. Ker gre za identične okoliščine in z vidika preprečevanja diskriminacije pri uporabi 12. člena ZRTVS-1 je nujno, da enake okoliščine obravnavamo enako.

Ne spreglejte