Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
15.14

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

109

Natisni članek

univerza Peter Jambrek Matej Avbelj Robert Golob

Petek, 8. 4. 2022, 15.14

2 leti

Avbelj Golobu: To je zlovešča napoved avtoritarnega režima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

109

Robert Golob | Nova univerza je neodvisna akademska skupnost, zavezana načelom intelektualnega poštenja, kot zasebno visokošolsko ustanovo pa jo varujeta tudi ustavni načeli svobodne gospodarske pobude in univerzitetne avtonomije. Na Golobove izjave so se pri Novi univerzi ostro odzvali v javnem protestnem pismu.  | Foto STA

Nova univerza je neodvisna akademska skupnost, zavezana načelom intelektualnega poštenja, kot zasebno visokošolsko ustanovo pa jo varujeta tudi ustavni načeli svobodne gospodarske pobude in univerzitetne avtonomije. Na Golobove izjave so se pri Novi univerzi ostro odzvali v javnem protestnem pismu.

Foto: STA

Z nejevero in zgražanjem so pri Novi univerzi v tedniku Mladina prebrali intervju s predsednikom Gibanja Svoboda, Robertom Golobom, so danes sporočili v javnem protestnem pismu ob predvolilni napovedi ukrepov zoper univerzo s strani Gibanja Svoboda. Izrečene besede so po njihovem v popolnem in eklatantnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo, so med drugim  zapisali v pismu. 

Robert Golob je na novinarjevo vprašanje, v katerem je bila Nova univerza izrecno označena kot politični projekt, potrdil, da je bila ustanovitev "vseh teh institucij", torej tudi Nove univerze, "politična odločitev", o smotrnosti katere sicer ne želi razpravljati. Dodal pa je: "Želel pa bi, da se pogleda smotrnost vseh teh institucij. Ne glede na to, kdaj so bile ustanovljene in kdo jih je ustanovil, je treba ugotoviti, ali so namenjene le same sebi oziroma interesom svojih ustanoviteljev, in če so, je treba ukrepati." 

"Izrečene besede politika, ki naj bi bil tudi eden od vodilnih kandidatov za novega predsednika vlade, so v popolnem in eklatantnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo. Gre za protiustavno predvolilno napovedovanje političnih ukrepov zoper zasebno univerzo, ki je bila ustanovljena zakonito, ki tako tudi deluje, ki ima javno veljavno akreditacijo in ki v skladu z avtonomijo univerz mora biti 'sama sebi v namen' in ne sme, ne želi in tudi ne služi nobeni politiki, ne vladni ne opozicijski. To je namreč bistvo akademske avtonomije, svobode znanosti in izobraževanja," še v pismu sporočajo javnosti.

Ker gre za akademsko skupnost treh rednih in petih pridruženih članic, ker je Nova univerza tudi intelektualno prodorna in ustvarjalna skupnost raziskovalcev, avtorjev znanstvenih in aplikativno raziskovalnih projektov in ker je med drugim, kot so še navedli, neodvisna akademska skupnost,  "se ob opisanem ustavno povsem nedopustnem predvolilnem napovedovanju političnih ukrepov s strani ene od političnih strank obračamo na vso slovensko javnost, še posebej pa na naše akademske kolege z drugih slovenskih univerz, da tako ravnanje, ki mu v ustavni demokraciji ne sme in ne more biti prostora, enoglasno obsodi".

Tukaj si pismo lahko preberete v celoti:

Nova univerza protestno pismo | Foto: Nova univerza Foto: Nova univerza

 

Nova univerza protestno pismo | Foto: Nova univerza Foto: Nova univerza

Nova univerza protestno pismo | Foto: Nova univerza Foto: Nova univerza

 

Peter Jambrek Dimitrij Rupel
Novice Jambrek in Rupel predlagata menjavo volilnega sistema
peter jambrek
Novice Jambrek: Popolna neuravnoteženost medijev posega v ustavno pravico do svobode izražanja
Peter Jambrek
Novice Zlati red za zasluge Petru Jambreku, srebrni Erhardu Busku
Milan Kučan in Peter Jambrek
Novice Koga bosta volila Milan Kučan in Peter Jambrek
Ne spreglejte