Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zobozdravnik

Torek, 1. 7. 2014, 14.43

8 let

Bo obisk zobozdravnika kmalu neboleč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski znanstveniki obljubljajo, da bo strah pred zobozdravnikom kmalu odveč. Odkrili so namreč način odpravljanja zobne gnilobe brez bolečega vrtanja.

Z obiskom zobozdravnika večina ljudi precej odlaša, saj se boji bolečega vrtanja po zobeh, ki ga sicer zobozdravniki omilijo z lokalno anestezijo. A kot kaže, bo strah pred zobozdravnikom kmalu odveč.

Nad karies z električnim tokom Znanstveniki z londonskega kraljevega kolidža so namreč odkrili novo tehniko zdravljenja zobnega kariesa brez protibolečinskih injekcij, vrtanja in umetnih polnil. Njihova inovacija je naprava, ki bi pospešila naravno gibanje kalcija in fosfatov v poškodovanem zobu.

Tehnika ponovne mineralizacije zoba bi delovala v dveh stopnjah: najprej bi zdravila poškodovano sklenino, nato pa z drobnim električnim tokom spodbudila minerale, da bi pozdravili tudi notranjost zoba.

Električni tok, ki ga pacient ne čuti, zobozdravniki že zdaj uporabljajo pri preverjanju zdravja zobne korenine in živcev.

Kdaj bo na trgu? Profesor stomatologije Nigel Pitts zatrjuje, da je inovacija ne le do bolnika prijaznejša, temveč tudi stroškovno bolj učinkovita, saj se bolezen naj ne bi ponavljala, kar se dogaja pri zdajšnjem zdravljenju.

Raziskovalci naprave še nimajo, na trgu pa bo najhitreje v treh letih, če bodo seveda našli investitorje, ki bi podprli njihov izum.

Zgolj ena od mnogo raziskav Za strokovno mnenje o obetajočem se nebolečem zdravljenju zobne gnilobe smo vprašali specialista za zobne bolezni in endodontijo s stomatološke klinike UKC Ljubljana izr. prof. dr. Aleša Fidlerja, dr.dent.med., ki pravi, da je trenutno na voljo premalo podatkov za kakršnokoli oceno.

"Omenjeni način je v skladu s trenutnimi fizikalno-kemičnimi spoznanji o kariesu, soditi o učinkovitosti ali klinični uporabnosti te metode pa je še prezgodaj," je dejal. Po njegovih navedbah so sicer malo invazivni posegi trend v celotni biomedicini, tudi na področju dentalne medicine, v to pa je usmerjenih ogromno raziskav.

Ne spreglejte