Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
6.21

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Slovenija stavka zobozdravnik zdravnik

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 6.21

3 mesece, 1 teden

Fides: Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri začeli stavko, dopoldne pa so z zbori stavkajočih, kjer so predstavili zahteve, za pol ure prekinili delo. Članica stavkovnega odbora sindikata Fides Ana Lina Vodušek je po zboru dejala, da so se na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbrali v velikem številu in tako sporočili, da imajo dovolj sprenevedanja vlade. Ob 12. uri sta Fides in vlada znova sedla za pogajalsko mizo, kjer je vladna stran Fidesu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. Delo v zdravstvenih domovih kljub zdravniški stavki sicer večinoma poteka normalno, iz bolnišnic pa povečini poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev.

Stavkajoče na Onkološkem inštitutu Ljubljana je Voduškova najprej nagovorila na zboru, kasneje pa je v izjavi za medije izrazila željo, da se začnejo spremembe "zdaj in takoj in da nas začne tudi vlada jemati resno, kot enakovredne partnerje".

Opozorila je, da so ogorčeni nad tem, da se "v zdravstvu ves ta čas ni zares nič naredilo oziroma vsaj ne v pravi smeri". Meni, da še naprej poteka razgradnja javnega zdravstva, ki se kaže z odhodi kadra. "Vsega kadra od administratork, medicinskih sester, inženirjev, fizikov, računalničarjev, podpornih služb in seveda zdravnikov," je naštela.

Kaj je povedala v izjavi za medije, si oglejte v spodnjem posnetku:

"Želimo, da vlada upošteva, kar smo se dogovorili"

Po njenih besedah želijo, da vlada upošteva, kar so se že dogovorili na pogajanjih v preteklosti in tudi podpisali. Ob tem si prizadevajo za nov zdravstveni plačni steber za vse zdravstvene delavce, konkurenčne delovne pogoje in ureditev konkurenčne zaposlitve "za ohranitev kadra, zato da ni lepše drugje, kjer je manj obremenitev in boljša plača".

Po torkovi opozorilni stavki se danes začenja stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma. Vlada je sicer v nedeljo Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje pogajanja. V Fidesu pa so prepričani, da se vlada spreneveda. 

Odpovedovanje in prenaročanje nenujnih zdravstvenih storitev

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da se o stavki vsak zdravnik odloči po svoji vesti. O odpadlih terminih pa so bili bolniki pravočasno obveščeni, so zagotovili.

V Splošni bolnišnici (SB) Celje vsi zdravniki danes od 7. ure stavkajo na svojih delovnih mestih, je zjutraj za STA povedala sindikalna zaupnica Fidesa v tej bolnišnici Mateja Grat. Pojasnila je, da bodo bolniki, ki so v skupinah, za katere mora biti zagotovljen zakonski minimum, normalno pregledani in obravnavani. Zbor zaposlenih so imeli napovedan za 10. uro, na njem so poročali, kako potekajo pogajanja Fidesa z vlado glede njihovih stavkovnih zadevah.

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ponavljajo, da bodo v času stavke sindikata Fides izvajali vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Prav tako bodo izvajali vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. O odpovedi terminov ambulantnih pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni, dodajajo.

V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavkajoči zdravniki in zobozdravniki zjutraj zbrali na stavkovnem zboru, kjer so jim predstavniki Fidesa predstavili razloge za stavko. Nato so odšli na svoja delovna mesta. Po besedah Kostića bodo zdravniki in zobozdravniki novomeške bolnišnice v času stavke opravljali le nujen obseg del, ki pa še vedno predstavlja velik delež dela zdravnikov in zobozdravnikov. "Vsi nenujni posegi in pregledi pa bodo odpovedani, vse dokler ne bo sklenjen dogovor z vlado", je povedal. V novomeški bolnišnici sicer po besedah Kostića stavkajo praktično vsi zdravniki in zobozdravniki.

V ptujski bolnišnici so stavkajoči zdravniki ob 8. uri opravili zbor zaposlenih. Po besedah vodje tamkajšnjega sindikata Fides Boruta Kostanjevca se ga je udeležilo okoli 40 od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. "Nekateri so odstotni po dežurstvu, zato lahko rečemo, da se stavki pridružujejo skoraj vsi zdravniki, zagotovo pa so z vseh oddelkov," je povedal za STA. Delo poteka v omejenem obsegu, bolnike, katerih obravnave bodo odpadle, so vnaprej obvestili in jim določili nove datume. "Ne stavkamo proti bolnikom. Želimo si, da je bolnik naš zaveznik. Želimo si urediti pogoje dela tako, da bomo lahko bolniku nudili ustrezno strokovno in kvalitetno obravnavo," je poudaril Kostanjevec.

V šempetrski bolnišnici stavka poteka po stavkovnih pravilih. Vendar s to razliko, da danes še ne bodo vsi pacienti odpovedani ali prenaročeni, je po jutranjem zboru, ki se ga je udeležila najmanj polovica zdravnikov, za STA povedal sindikalni zaupnik Fidesa v šempetrski bolnišnici Jure Klanjšček. Kot je pojasnil, je potrditev stavke prišla v takšnem času, da vsi bolniki o njej niso bili obveščeni, zato bodo tisti, ki bodo danes prišli v bolnišnico, vseeno pregledani. Za prihodnje dni pa bo steklo obveščanje pacientov o odpovedi obravnav.

V SB Jesenice za danes niso odpovedovali naročenih pacientov in bodo pregledali vse, ki bodo prišli v bolnišnico. Za torek pa načrtujejo zaostrovanje stavke z odpovedjo nenujnih posegov in pregledov, pri čemer bodo vsi pacienti o odpovedih pravočasno obveščeni. Vsi, ki bodo potrebovali nujno pomoč, pa bodo ustrezno obravnavani, je povedal predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel in dodal, da je zaostrovanje stavke v prihodnjih dneh odvisno od pogajanj z vlado.

Zdus stavke zdravnikov ne podpira

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se pridružuje nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fidesa, saj je po njihovem prepričanju to stavka le za višje plače in ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu. Razmere terjajo takojšnje ukrepanje resornega ministrstva in vlade, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vladna stran na današnjih pogajanjih Fidesu predstavila svoja stališča

Vladna stran ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sta ob začetku stavke zdravnikov in zobozdravnikov znova sedla za pogajalsko mizo. Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu povedal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril.

"Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri," je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati. 

Poglejte, kaj je povedal Kordež:

Fides: Vlada še naprej v ničemer ne naslavlja naših stavkovnih zahtev

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides po današnjem sestanku vlado pozivajo, da se resno usede za mizo in začne izpolnjevati že dane zaveze. Kot je v izjavi opozoril podpredsednik sindikata Milenko Stanković, vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev. 

"Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči delavcem v zdravstvu, bolnikom in vsem ostalim prebivalcem, ker se reševanje stavkovnih zahtev sploh še ni začelo," sporočajo iz Fidesa. Stanković je dejal, da se je to videlo tudi danes, saj vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev. Poudaril je, da zahtevajo zgolj to, da se izvrši, kar je vlada podpisala pred letom in pol in objavila v uradnem listu 28. oktobra predlani, to pa je oblikovanje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike.

Odlašanje pospešuje razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, poudarjajo v Fidesu. Kot navajajo, to dokazujejo vsakodnevni odhodi zdravstvenih delavcev iz javnega sistema. Zato vlado pozivajo, "da se resno usede in začne izpolnjevati že dane zaveze". Na vprašanja novinarjev Stanković ni odgovarjal.

Kaj je v izjavi za medije povedal Stankovič, poglejte v spodnjem posnetku: 

NSi vlado poziva k ureditvi razmer med zaposlenimi v zdravstvu

V NSi ob zdravniški stavki vlado pozivajo k ureditvi razmer med zaposlenimi v zdravstvu. Pričakujejo, da vlada zagotovi ustrezne pogajalce in poskrbi za ustrezne pogoje dela v javnih zavodih. Vsako odlašanje in neresen pristop vlade v NSi razumejo kot zanemarjanje in brezbrižnost do bolnikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Fides stavka
Novice Zdravniki ostri: Vlada nas ignorira in se spreneveda! #video
Stavka Ljubljana
Novice "Če se najde kakšen pametnjakovič, ki bo rekel, da javni sektor nič ne dela, naj gre tja delat"
Stavka zdravnikov
Novice Zdravniki odločni: Stavka bo!
digitalno zdravstvo
Trendi Anketa razkrila oceno zadovoljstva z zdravstvenim zavarovanjem
Ne spreglejte