Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
15.24

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

pogajanja zobozdravniki zdravniki Fides stavka vlada

Nedelja, 14. 1. 2024, 15.24

6 mesecev

Zdravniki ostri: Vlada nas ignorira in se spreneveda! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

Vlada se pri pogajanjih s Fidesom po besedah članice stavkovnega odbora sindikata Ane Line Vodušek spreneveda in ne izpolnjuje že potrjenih zavez. Zdravniki in zobozdravniki bodo v ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica, je potrdila. Odgovornost za stavko je pripisala vladi, ki da nadaljuje razgradnjo zdravstvenega sistema. Kaj je povedala, si oglejte v zgornjem posnetku.

"Stavke si v resnici ne želimo in je skrajni ukrep. Menimo, da je za stavko odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih podpisanih in potrjenih zavez," je v današnji izjavi za javnost izpostavila Voduškova. Po njenih besedah gre pri pogajanjih za sprenevedanje v škodo bolnikov. "Vladni predlog, ki so nam ga poslali, ne vodi v našo glavno stavkovno zahtevo – vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse," je bila jasna.

"V interesu vseh prebivalcev Slovenije je, da se ustavijo odhodi vseh zaposlenih iz javnih zdravstvenih zavodov oziroma iz javnega zdravstvenega sistema, in ustavna dolžnost je, da država poskrbi za to, da mi lahko delamo v ustreznih in varnih delovnih pogojih," je še poudarila Voduškova. Po njenih besedah so se na Fidesu zadeve lotili resno in konstruktivno.

Stavkali bodo do preklica

Stavka se bo začela v ponedeljek, zdravniki in zobozdravniki pa bodo stavkali do preklica. "Poskrbeli bomo, da bomo delali v skladu z zakonsko določenim minimumom delovnega procesa. Kako bo potekala stavka in kako bodo bolniki obveščeni, pa je naloga delodajalca, ne Fidesa," je še pojasnila.

Med samo stavko bodo redno potekali tudi stavkovni zbori. "Pomembno je, da se stavke lahko oziroma sme udeležiti vsak zdravnik in zobozdravnik Slovenije in se lahko stavki priključi kadarkoli. Dejanskega števila stavkajočih ne vemo," je pojasnila. So pa v sindikatu prepričani, da bo udeležba velika. 

"Upamo, da nas bodo podprli tudi ostali zaposleni v javnem zdravstvu. Na tem mestu sodržavljane prosim za razumevanje, ker če ne bomo mi skupaj stopili, bo slabo za vse nas. Zavzemamo se za dostopno in kakovostno javno zdravstvo za vse," je sklenila Voduškova.

Vlada pozvala, naj zaustavijo stavkovne aktivnosti

Vlada je sicer danes Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. Ob tem so na ministrstvu za zdravje izpostavili, da vlada spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma.

"Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev," so zapisali na ministrstvu za zdravje. Kot so pojasnili, so sindikatu ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

Fides se bo z vlado zopet sestal v ponedeljek ob 12. uri.

Stavka zdravnikov
Novice Zdravniki odločni: Stavka bo!
Fides, vlada
Novice Fides bo nadaljeval pogajanja v ponedeljek, stavke ne bodo odpovedali
Fides, vlada
Novice Tudi druga pogajanja med Fidesom in vlado brez napredka #video
Ne spreglejte