Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
15.12

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

plače vlada Fides pogajanja

Petek, 12. 1. 2024, 15.12

3 mesece, 2 tedna

Fides bo nadaljeval pogajanja v ponedeljek, stavke ne bodo odpovedali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Fides, vlada | "Vladni predlog za preklic stavke oziroma njeno začasno prestavitev smo zavrnili, saj že po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev," so poudarili. | Foto Katja Kodba/STA

"Vladni predlog za preklic stavke oziroma njeno začasno prestavitev smo zavrnili, saj že po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev," so poudarili.

Foto: Katja Kodba/STA

Zdravniški sindikat Fides še preučuje vladni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, zato se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek ob 12. uri. Ob tem so v sindikatu zavrnili vladni predlog za preklic oziroma prestavitev stavke, saj po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidijo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, jim je vladna pogajalska skupina tik pred današnjim pogajalskim sestankom, ki je bil sklican za 12. uro, posredovala pisni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev.

Vladni predlog sporazuma sindikat trenutno proučuje in se bo do njega uradno opredelil do konca sobote, ko bodo pripravili tudi svoj protipredlog sporazuma o reševanju stavkovnih zadev.

Vladna stran je napovedala, da bo nato Fidesov protipredlog preučila v nedeljo. Strani sta se zato dogovorili, da s pogajanji nadaljujejo v ponedeljek ob 12. uri, so pojasnili v Fidesu.

Fides: Vladni predlog za preklic stavke smo zavrnili 

"Vladni predlog za preklic stavke oziroma njeno začasno prestavitev smo zavrnili, saj že po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev," so poudarili. V ponedeljek se bo tako začela stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica.

Ob tem so v sindikatu za STA poudarili, da posredovani vladni predlog ne vključuje protipredloga aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki ga je Fides pričakoval v zadnjih dneh.

V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki. Mladim zdravnikom so se namreč plače zvišale do pet plačnih razredov, medtem ko je bil večji del izkušenejših zdravnikov deležen povišanja do dveh plačnih razredov. V Fidesu bi z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi karierno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti.

V Sindikatu družinskih zdravnikov podpirajo stavko, a ta ne naslavlja glavnih težav 

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum podpirajo stavko zdravnikov, njihove zahteve ocenjujejo kot legitimne, a da ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu. V Praktikumu so zato oblikovali svoje zahteve, med drugim povišanje plač nezdravniškemu kadru in administrativne razbremenitve, je za STA pojasnil predsednik Igor Muževič.

V Praktikumu stavko podpirajo, ker je po njihovem mnenju javno zdravstvo skrhano, zato je nujno pripraviti ukrepe za njegovo stabilizacijo. "To se najbolje vidi pri nezdravniškem kadru, torej odhajanju srednjih medicinskih sester, bolničark, negovalk. Treba je primarno rešiti problematiko plač tega kadra, da bomo sploh lahko varno obravnavali bolnike," je povedal Muževič.

Menijo, da je stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides legitimna, saj gre za zaveze, ki jih vlada ni izpolnila, sami pa vanje niso bili vključeni. "Tudi če bodo vse zahteve Fidesa izpolnjene, ocenjujemo, da s tem ne bo prišlo do stabilizacije javnega zdravstva, ker je problematika še večja na nivoju srednjih medicinskih sester in strežnic in tega Fidesove zahteve ne naslavljajo," je opozoril Muževič.

K Fidesovi stavki svojih članov ne pozivajo, so pa številni člani Praktikuma tudi člani Fidesa, je dejal. "Naši člani so obveščeni o naših zahtevah in predvsem podpirajo naše zahteve. Fides pa ima drugačne zahteve, ki nam niso blizu," je še dodal.

V Praktikumu menijo, da je stavka nujno potrebna, stavkati pa da je treba, da politika ne bo enostransko dvignila glavarinskega količnika, ki bi predstavljal nevarnost za kakovostno in zakonito oskrbo bolnikov. V sindikatu zahtevajo tudi bistveno povišanje plač najnižje plačanemu zdravstvenemu kadru. "Ne vidimo možnosti, da je to mogoče narediti v obstoječem plačnem sistemu in zato predlagamo in zahtevamo nov zdravstveni steber za vse te poklice," je pojasnil Muževič.

Ob izpolnitvi naštetih zahtev stavka ne bi bila več potrebna 

Zahtevajo tudi obsežne administrativne razbremenitve v zdravstvu in preučitev vseh storitev, ki jih lahko opravi nezdravstveni kader. Opozarjajo pa tudi na izvajanje mednarodne resolucije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki jo je Slovenija podpisala oktobra lani in med drugim vključuje sprejetje strategije in akcijskega načrta za izboljšanje delovnih pogojev za vse profile, ki delajo v zdravstvu.

Svoje zahteve so ministrstvu za zdravje posredovali danes in ga pozvali, naj skliče sestanek ministrstva s predstavniki Praktikuma, "da lahko predstavimo argumente za naše zahteve in dorečemo podrobnosti sporazuma, ki bi ga sklenili".

V Praktikumu ocenjujejo, da ob izpolnitvi naštetih zahtev zdravniška stavka ne bi bila več potrebna. Ob morebitni prekinitvi zdravniške stavke pa napovedujejo, da bodo "sprejeli druge zakonite ukrepe, ki jih bomo zdravniki družinske medicine izvajali do izpolnitve zgornjih zahtev".

Muževič je sicer za STA pojasnil, da je o konkretnih ukrepih prezgodaj govoriti, a da bo obravnava bolnikov potekala kot doslej in da ti ne bodo oškodovani. Razmišljajo o možnosti, da bi še bolj delali po strokovnih smernicah. Posledica tega bi bila pomanjkanje časa in več napotitev na sekundarno raven, kar bi po njegovih besedah bistveno vplivalo na čakalne dobe.

Fides, vlada
Novice Tudi druga pogajanja med Fidesom in vlado brez napredka #video
Fides, vlada
Novice Pogajanja med Fidesom in vlado končana, stavka še v igri #foto
Dušan Keber
Novice Glas ljudstva s protestom odgovorilo na stavko zdravnikov #video
stavka, zdravniki, Fides, UKCL, Damjan Polh
Novice Znano je, kdaj se bodo začela pogajanja med Fidesom in vlado #video
 
Ne spreglejte