Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
6.27

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

plače dogovor pogajanja vlada Fides stavka

Torek, 9. 1. 2024, 6.27

3 mesece, 3 tedne

Znano je, kdaj se bodo začela pogajanja med Fidesom in vlado #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Pogajanja med Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki danes opozorilno stavka, ter vladno stranjo se bodo začela v sredo ob 12. uri na ministrstvu za zdravje, so sporočili s sindikata. Začetek pogajanj je bil sprva predlagan za danes, razlogi za prestavitev pa so po navedbah Fidesa objektivne narave.

V sindikatu Fides so ob tem poudarili, da so vladno pogajalsko skupino prosili, da jim najpozneje do 9. ure pošlje protipredlog aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike ter k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, "da začnemo po vrstnem redu zapirati točke stavkovnih zahtev".

V sindikatu si namreč želijo ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju – nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

V svojem predlogu aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, na katerem bi zaposleni lahko dosegel tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5.890 evrov osnovne bruto plače.

Sindikat bo sicer oceno današnje opozorilne stavke predstavil na novinarski konferenci v sredo ob 10.30.

Sindikat danes sprva prejel vabilo na pogajanja ob 14. uri

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v sindikatu, so danes ob 10.35 prejeli vabilo na pogajanja ob 14. uri. Skupaj z vabilom so bili seznanjeni tudi s sklepom vlade o imenovanju pogajalske skupine.

Vladno stran so obvestili, da zaradi poteka stavke pogajanj v tem terminu ni mogoče izvesti, in prosili, da jim čim prej posredujejo vladna izhodišča, iz katerih bo razviden mandat v ponedeljek imenovane pogajalske skupine, da bodo lahko z njimi pred srečanjem seznanili glavni stavkovni odbor, ki predstavlja pogajalsko skupino Fidesa.

Kot so navedli, so vladna pogajalska izhodišča nato z opravičilom vodje vladne pogajalske skupine naknadno prejeli ob 11.55.

Glavni stavkovni odbor se je na daljavo sestal ob 15. uri

Glavni stavkovni odbor se bo na daljavo sestal danes ob 15. uri. V Fidesu so pojasnili, da so na srečanje z vladno pogajalsko skupino pripravljeni že danes, takoj po zaključku seje glavnega stavkovnega odbora sindikata.

Tako so vladni pogajalski skupini predlagali, da pogajanja začnejo predvidoma po 17.30 in jih izvedejo na daljavo, torej prek spletnih komunikacijskih orodij.

Odgovor vladne pogajalske skupine še čakajo, a se pogajanja po neuradnih informacijah danes naj še ne bi začela. Je pa Fides sicer vladni strani predhodno predlagal tudi termin za pogajanja v sredo ob 10. uri.

"V Fidesu si, kot že ves čas opozarjamo, želimo pohitritve reševanja stavkovnih zahtev, torej z učinkovitimi pogajanji," so še zapisali v sporočilu.

Opozorilna stavka: "Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti"

Zdravniki so ob 7. uri začeli enodnevno opozorilno stavko. Na svoje zahteve ob tem opozarjajo na zborih stavkajočih. V UKC Ljubljana, kjer so se podobno kot še v več drugih bolnišnicah zbrali ob 8. uri, jih je nagovoril tudi predsednik sindikata Fides Damjan Polh. "Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo," je dejal.

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je na zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh. | Foto: Matic Prevc/STA Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh. Foto: Matic Prevc/STA

Sicer pa Fides zaenkrat še čaka na vabilo na pogajanja. Polh je v izjavi za STA pojasnil, da so dobili obvestilo, da je vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja z njimi. A kot je dodal, gre za isto pogajalsko skupino, s katero so se razšli 20. decembra, ko ni imela nobenega mandata in niso naredili nobenega koraka naprej, sestanek pa so končali po nekaj minutah. "To ne obeta nič dobrega za nadaljnje korake, nadaljnje reševanje nastale situacije," meni Polh.

Nujna zdravstvena stanja bodo obravnavali tako kot sicer. | Foto: Matic Prevc/STA Nujna zdravstvena stanja bodo obravnavali tako kot sicer. Foto: Matic Prevc/STA

Okrnjena oblika dela 

Delo zdravnikov med stavko poteka v okrnjeni obliki, nekateri bolniki bodo prenaročeni. A Polh zagotavlja, da bodo vsak primer pogledali in nič ne bo spregledano. 

Kot je pojasnil, informacije, koliko zdravstvenih storitev je bilo odpovedanih, nima. Več pa bodo lahko povedali v sredo, ko bodo opravili analizo poteka stavke. Pri tem pa je Polh poudaril, da gre za stavko, katere namen je, da se v zdravstvu nekaj premakne.

Stavki se je pridružila velika večina zdravnikov 

V ptujski bolnišnici so stavkajoči zdravniki ob 8. uri opravili zbor zaposlenih. Kot je za STA povedal vodja sindikata Fides v zavodu Borut Kostanjevec, se ga je udeležilo 35 kolegov od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. Ker je kar nekaj zdravnikov trenutno odsotnih in se zbora niso mogli udeležiti, ocenjujejo, da se je stavki pridružila velika večina njihovih zdravnikov.

"Pridružila se je večina zdravnikov iz vseh oddelkov, kar pomeni, da dejansko ni oddelka, ki stavke ne bi podpiral," je še dodal Kostanjevec. Delo v skladu s stavko poteka v omejenem obsegu, tako da na primer od treh kirurških miz deluje samo urgentna, vsi ostali bolniki so bili prenaročeni. Bolniki so bili pravočasno obveščeni, tako da težav za zdaj pri njih ni bilo. Se je pa zgodilo, da niso prišli niti nekateri bolniki, ki so bili naročeni in so starejši od 65 let in bi jih kljub stavki lahko obravnavali.

Stavki so se pridružili tudi zdravniki v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki so se sestali na zboru ob 8. uri. V stavki sodeluje večina zdravnikov, je za STA ocenil sindikalni zaupnik Fidesa v koroški bolnišnici Vasja Kašnik, ki je presenečen nad današnjim velikim odzivom sodelujočih v stavki. Dejal je, da tudi ogromno nečlanov Fidesa podpira stavko.

"Predvsem se vidi ta nemoč, že malo frustracija zaradi popolne ignorance in neupoštevanja s strani vlade, da bi se stvari uredile. Vse se dela po svoje, z nekimi deležniki, ki nimajo nobene veze z zdravstvom, nobenih izkušenj z zdravstvom, ignorira se zdravnike, ki smo nosilci zdravstvene dejavnosti, ki edini poleg ostalih, ki delajo v zdravstvu, poznamo sistem, kako funkcionira, kje so problemi. In na to tudi opozarjamo," je dodal.

V šempetrski bolnišnici so se zdravniki sestali ob 8.30. Prostor bolnišnične knjižnice je bil poln, kar je sindikalnega zaupnika v bolnišnici Jureta Klanjščka presenetilo. "Točnega števila vseh zdravnikov ne vem, se nam pa je pridružila velika večina zaposlenih zdravnikov in podpira stavko. Med njimi so tudi taki, ki niso člani sindikata Fides," je za STA povedal Klanjšček.

Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič je povedal, da nima točnega števila stavkajočih zdravnikov. V bolnišnici so delo organizirali tako, da je zagotovljeno nemoteno izvajanje zakonsko določenega obsega zdravstvenih storitev. Nekaj bolnikov so prenaročili in jih o tem tudi ustrezno obvestili, odpovedali pa so približno tretjino operativnega programa. | Foto: STA , Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič je povedal, da nima točnega števila stavkajočih zdravnikov. V bolnišnici so delo organizirali tako, da je zagotovljeno nemoteno izvajanje zakonsko določenega obsega zdravstvenih storitev. Nekaj bolnikov so prenaročili in jih o tem tudi ustrezno obvestili, odpovedali pa so približno tretjino operativnega programa. Foto: STA ,

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je po oceni tamkajšnjega predstavnika sindikata Fides Borisa Rižnarja današnji opozorilni stavki pridružila večina zdravnikov, saj po njegovih besedah čutijo potrebo, da se zadeve v zdravništvu, zdravstvenem sistemu in glede prihodnosti mladih zdravnikov začnejo reševati ter da se "vsaj za silo" ustavi odhode iz javnega zdravstva.

"Da naredimo plačni sistem, ki bo ustrezen, in uredimo delovne pogoje. Ker tako, kot je zdaj, ko zdravniki in ostali zdravstveni delavci in sodelavci odhajajo ali drugam ali v pokoj, se je število kritično zmanjšalo, da je ponekod sistem že tik pred nedelovanjem. Ko se manjša število kadra, se povečujejo obremenitve, ker dela pa nimamo nič manj. Bi rekel, da iz dneva v dan več. Problematika je večplastna," je opozoril Rižnar.

Glede poteka dela danes v UKC Maribor, kjer ima Fides okoli 180 članov, je Rižnar ocenil, da posebnih težav ni in da se pretežno izvaja, kar je bilo razpisano za danes. Po njegovih besedah prestavljanja operacij ni bilo. | Foto: UKC Maribor Glede poteka dela danes v UKC Maribor, kjer ima Fides okoli 180 članov, je Rižnar ocenil, da posebnih težav ni in da se pretežno izvaja, kar je bilo razpisano za danes. Po njegovih besedah prestavljanja operacij ni bilo. Foto: UKC Maribor

V Splošni bolnišnici Celje je zbor stavkajočih potekal med 9. in 10. uro. Po besedah sindikalne zaupnice Fidesa v tej bolnišnici Mateje Grat so zdravniki večinsko podprli stavko in se tudi udeležili zbora zdravnikov. Zdravniki so sicer po njenih besedah razporejeni na svoja delovišča po razporedu, okrepljena je zasedba v urgentnem centru, saj, kot je dejala, nujnim situacijam oz. nujnim bolnikom namenjajo posebno pozornost. Po ambulantah pa opravljajo vse storitve, ki so v skladu z zakonom.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zaposlenih v zdravstvu, tudi zdravnikov, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Hočejo konkretne odgovore 

Vlada je v ponedeljek pozno zvečer na dopisni seji le imenovala pogajalsko skupino, ki jo vodi višji sekretar na ministrstvu za javno upravo Mirko Stopar. A v Fidesu so že pojasnili, da zgolj začetek pogajanj ne bo dovolj, da bi odpovedali nadaljevanje stavke, ki naj bi trajala od 15. januarja do preklica.

Prevolnik Ruplova: Stavka je nepotrebna 

Današnja stavka zdravnikov in zobozdravnikov je po mnenju ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel nepotrebna. Potem ko je vlada v ponedeljek vendarle imenovala pogajalsko skupino, je po besedah ministrice verjetno, da se bodo pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides začela že danes. Meni, da je dogovor mogoče doseči v zelo kratkem času.

Ministrica je poudarila, da se vlada sicer želi z zdravniki pogajati v okviru centralnih pogajanj in doseči dogovor o novem zdravstvenem plačnem stebru. Čeprav je stavka pravica zdravnikov in zobozdravnikov, je ta nepotrebna, je dejala ob robu obiska Psihiatrične bolnišnice Begunje. | Foto: Matic Prevc/STA Ministrica je poudarila, da se vlada sicer želi z zdravniki pogajati v okviru centralnih pogajanj in doseči dogovor o novem zdravstvenem plačnem stebru. Čeprav je stavka pravica zdravnikov in zobozdravnikov, je ta nepotrebna, je dejala ob robu obiska Psihiatrične bolnišnice Begunje. Foto: Matic Prevc/STA

"Verjamem, da na obeh straneh premoremo toliko volje in energije, da bomo ta korak naredili in da zaostrovanje ne bo potrebno," je poudarila. Po njenih besedah pogajanja vedno potekajo tako, da je treba nekje popustiti, nekje pridobiti in najti skupno stališče.

Na vprašanje, ali je dogovor mogoče skleniti do prihodnjega tedna, saj je premier Robert Golob pred dnevi zatrdil, da vlada na parcialne dogovore ne bo pristajala, Fides pa ima po drugi strani konkretne zahteve, je odgovorila, da je to vprašanje treba pustiti pogajalski skupini.

"Se pa strinjam, parcialni pristop ni možen," je poudarila in spomnila na pretekle parcialne dogovore, ki da so vodili v neskladja, ta pa so zdaj problem. Zato je k pogajanjem treba pristopiti centralno, enotno in zagotoviti celovit sistem plač v javnem sektorju, je poudarila.

Podpora Zdravniške zbornice 

Na Zdravniški zbornici Slovenije so izrazili podporo stavki zdravnikov. Zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu so po njihovih navedbah upravičene, saj je to vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Pozvali so k čimprejšnjemu iskanju ustreznih rešitev, ki bodo predvsem v korist uporabnikov javnih storitev.

To je o stavki povedala predsednica zbornice Bojana Beović: 

"Prepričani smo, da smo tudi tokrat v zahtevah s prebivalci na isti strani, ko zahtevamo konec večletnega sprenevedanja in odlašanja nujnih sprememb," so zapisali na zbornici. Ustrezni delovni pogoji so ob boljši organizaciji dela in zagotavljanju ustrezne infrastrukture ključni branik javnega zdravstva.

Mednarodno primerljivi podatki (OECD) jasno potrjujejo veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo tako prebivalci kot vsi zaposleni v zdravstvenem sistemu. Zato je izrednega pomena, da poskušamo napeti vse sile in zadržati tako zdravnike kot tudi ostale ključne zdravstvene delavce in sodelavce v našem javnem zdravstvenem sistemu, so pojasnili.

Dodali so še, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni velik organizacijski zalogaj in neprijetnost tako za uporabnike zdravstvenih storitev kot za zaposlene v zdravstvu, zato si želijo, da se čim prej poišče sprejemljive rešitve.

Mladi zdravniki ob stavki vladi očitajo sprenevedanje

Mladi zdravniki Slovenije ob zdravniški stavki vladi očitajo sprenevedanje. V odzivu so zapisali, da vlada prebivalce vleče za nos, saj "deluje v smeri nadaljnje razgradnje dostopnega zdravstvenega sistema". Menijo, da vlada laže zaposlenim v zdravstvu, saj se ne drži zavez, ki jih je že večkrat podpisala.

Sprenevedanje po njihovem mnenju ponazarja tudi današnja izjava ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, da je stavka nepotrebna in da je dogovor s Fidesom mogoče doseči v kratkem času. "Menimo, da bi bilo to težko, če se z njimi pred izvedbo opozorilne stavke niso želeli niti sestati," so opozorili v odzivu na stavko.

Besede vladnih predstavnikov o tem, da je zdravstvena reforma njihova prioriteta, pa so označili za prazne.

Mladi zdravniki so zapisali, da bi bilo treba stavkati že pred leti, in sicer za dostopno zdravstvo ob celoviti zdravstveni reformi ter za normalizacijo delovnih pogojev, ki bi zadržali zdravnike in druge zaposlene v javnem zdravstvu. "V tem času so se razmere še poslabšale, cena za to se žal meri tudi v izgubljenih življenjih," so prepričani.

Levica stavko Fidesa ocenjuje kot nesorazmerno glede na razmere

V Levici današnjo stavko in napoved o zaostritvi stavke ocenjujejo kot nesorazmerno glede na trenutne razmere, so zapisali v sporočilu za javnost. Dodajajo, da razumejo prizadevanja zdravnikov in zobozdravnikov glede ureditve pogojev dela zaposlenih v zdravstvu, a se hkrati zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema.

V Levici so prepričani, da morajo biti plače in dohodki iz dela določeni na podlagi principa "enako plačilo za enako delo", ki je temelj sistema plač v javnem sektorju, so zapisali.

Kakršnekoli spremembe pri plačevanju zdravnikov morajo temeljiti na kakovostnih podatkih in upoštevati količino in zahtevnost dela ter tveganja na delovnem mestu. Ti pa trenutno žal - med drugim tudi zaradi dolgotrajnega upiranja ugotavljanju storilnosti in obremenitvah v slovenskem zdravstvu - niso na voljo do te mere, da bi lahko vlada enostransko rešila plačne probleme zdravnikov, menijo.

"Zahteva sindikata Fides, da so zdravniki in zobozdravniki plačani po delovnem nazivu, ki je ali pa ni izrazito povezan z izvajanjem opravil in opravljenimi delovnimi nalogami, je v nasprotju s temeljnimi sporočili stroke vrednotenja dela," so zapisali. Obenem pa omogoča tudi takšne anomalije, s katerimi je povprečna bruto plača zdravnikov od leta 2015 do leta 2022 narasla za 800 evrov, povprečna plača najbolje plačanega enega procenta zdravnikov pa za več kot dvakrat toliko, 1.900 evrov, so dodali.

"V Levici se z razlogi za današnjo stavko zdravnikov in zobozdravnikov ne strinjamo, obenem pa jo vidimo kot dodatno slabljenje javnega zdravstvenega sistema," so zapisali. Vlada se plačnemu stebru za zdravnike ni odpovedala, zatrjujejo, ne more pa ga postaviti ločeno od vseh ostalih segmentov javnega sektorja - katerega del so vsi zdravstveni delavci, vključno z zdravniki, še opozarjajo.

Civilna iniciativa Glas ljudstva, ki se z zdravniško stavko ne strinja, pa bo popoldne v središču Ljubljane pripravila drugo t. i. opozorilno stavko pacientov. Predstavnik iniciative Dušan Keber je odločitev zdravnikov in zobozdravnikov za stavko označil kot neutemeljeno in neetično, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale.
Fides
Novice Vladna stran ni šla na sestanek s Fidesom, jutri bo stavka #video
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice V Golobovi vladi Fides že četrtič napovedal stavko
Stavka sodnikov in tožilcev
Novice Sodniki in tožilci imajo dovolj: med 10. in 24. januarjem bodo stavkali #video
Ne spreglejte