Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
6.33

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

zobozdravniki zdravniki vlada stavka Fides

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 6.33

3 mesece, 2 tedna

Vladna stran ni šla na sestanek s Fidesom, jutri bo stavka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Vladna stran se tudi dan pred napovedano enodnevno opozorilno stavko zdravnikov za zdaj ni udeležila pogajanj, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides jih je namreč pričakoval na sestanku, ki je potekal danes dopoldne. Ob tem vlada po doslej znanih informacijah še vedno ni oblikovala pogajalske skupine, ki bi se pogajala o reševanju stavkovnih zahtev. Kot je poudaril predsednik Fidesa Damjan Polh, ni razloga za preklic torkove stavke, zato na Fidesu upajo, da bo stavka dejanje, ki bo vlado prisililo k dialogu.

"Ugotavljamo, da ni prav nobenega razloga, da bi jutrišnjo stavko preklicali. Skratka, še en dan v nizu dni od 18. decembra, ki je minil brez odziva vlade, in to da misliti. Jutri enodnevna splošna opozorilna stavka bo, z začetkom ob sedmih zjutraj in s koncem ob 21. uri. Vse je pripravljeno, vsi stavkovni odbori so na svojih mestih. Videli bomo, kakšne bodo motnje v minimalnem procesu, ki nam jih stavka dovoljuje. Upamo, da bo to dovolj zgovorno dejanje, da bo tudi največje skeptike na vladni strani prisililo, da sedejo za mizo, sestavijo pogajalsko skupino in nas pozovejo k dialogu. Konflikt lahko namreč rešimo samo z dialogom," je zvečer v izjavi povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Polh je v izjavi za javnost poudaril, da lahko konflikt rešijo le z dialogom, na kar opozarjajo že skoraj mesec dni.

Polh je še poudaril, da gre za stavko proti vladi, ki v letu in pol ni naredila prav ničesar za to, "da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi". Odhajajo kadri, tako zdravniki, medicinske sestre kot preostalo zdravstveno osebje, zaradi pomanjkanja kadra se zapirajo oddelki. | Foto: Anže Malovrh/STA Polh je še poudaril, da gre za stavko proti vladi, ki v letu in pol ni naredila prav ničesar za to, "da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi". Odhajajo kadri, tako zdravniki, medicinske sestre kot preostalo zdravstveno osebje, zaradi pomanjkanja kadra se zapirajo oddelki. Foto: Anže Malovrh/STA

"Gre za stavko proti vladi, ki v letu in pol ni naredila prav ničesar za to, 'da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi'"

Polh je še poudaril, da gre za stavko proti vladi, ki v letu in pol ni naredila prav ničesar za to, "da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi". Odhajajo kadri, tako zdravniki, medicinske sestre kot preostalo zdravstveno osebje, zaradi pomanjkanja kadra se zapirajo oddelki. "Če to ni dovolj alarmantno, ne vem, kaj bi lahko bilo še hujše," je dejal Polh. Po njegovih besedah so velike tako stiske bolnikov kot tistih, ki delajo v zdravstvu.

V Fidesu so stavko napovedali zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov. Med drugim so nezadovoljni z zamiki pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo. Obetali so si namreč, da se bodo znotraj zdravstvenega stebra uredile specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in preostalih zdravstvenih sodelavcev ter da bo delu in zahtevam zdravstvenih poklicev prilagojena tudi plačna lestvica.

Njihove zahteve pa so vezane tudi na določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Z ministrstva pojasnili, da bodo pogajalsko skupino oblikovali v tem tednu

Kot so v sporočilu za javnost v nedeljo zvečer zapisali v Fidesu, so v petek po sedmih neuspešnih pobudah za začetek pogajanj podali še dodatnih pet terminov pogajalskih sestankov. Pogajalska skupina Fides v sestavi vseh članov glavnega stavkovnega odbora bo vladno stran čakala danes ob 10. uri v prostorih Fidesa, so zapisali.

Na ministrstvu za javno upravo so konec tedna pojasnili, da bodo pogajalsko skupino predvidoma oblikovali v tem tednu. Takoj po oblikovanju pogajalske skupine pa naj bi sklicali pogajanja.

V sindikatu pa so mnenja, da odločevalci še naprej odlagajo rešitve z obljubami in podpisi v prihodnost zamaknjenih rešitev, ki jih nato ne izpolnijo. "Od oktobra 2022 so izboljšanje sistema pisno potrdili trikrat, nobena s podpisom potrjena rešitev se ni uresničila v celoti," so navedli v nedeljskem sporočilu za javnost.

Poudarili so, da so pripravljeni tako na pogajanja kot na stavko, ki bo v torek med 7. in 21. uro v večini zdravstvenih zavodov v Sloveniji

Fides je v petek vlado ponovno pozval k pogajanjem pred napovedano stavko in podal pet novih terminov pogajalskih sestankov. Ob tem so zapisali, da so doslej vladi neuspešno predlagali sedem pobud za začetek pogajanj.

Zdravniški sindikat Fides je za torek napovedal enodnevno opozorilno stavko. Med drugim so nezadovoljni z zamiki pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo. Opozarjajo, da že podpisane zaveze ostajajo neuresničene in je zato odgovornost za stavko na vladi. Vseeno pa si stavke ne želijo in menijo, da je nepotrebna, saj so stavkovne zahteve rešljive.

V bolnišnicah zaradi zdravniške stavke nekaj odpovedi terminov, obravnava nujnih primerov nemotena

Zaradi napovedane torkove opozorilne stavke zdravnikov so v nekaterih bolnišnicah odpovedali nekaj terminov. Bolnike so o odpovedi že obvestili, večina je prejela tudi nov termin. Za nujne primere bo delo v vseh zdravstvenih ustanovah potekalo nemoteno, nespremenjena bo tudi obravnava bolnikov v bolnišnicah, so za STA sporočili iz bolnišnic.

Stavka bo v torek potekala od 7. do 21. ure na delovnih mestih v obliki popolne prekinitve dela, a z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa. Na dan stavke bodo izvajali zgolj zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.

Za večino zdravstvenih storitev bo veljal enak razpored kot ob praznikih. To so zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja, storitve nujne zdravniške pomoči, triažni pregledi, predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje ter ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni.

Za urgentna stanja nosečnic in porode bo veljal razpored kot ob praznikih, za nenujne storitve pa bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto. Izvajalci z enim ginekologom bodo ambulanto izvajali prvi dve in zadnji dve uri običajnega delovnega časa.

Za neurgentna stanja otrok do 18. leta in starejših od 65 let bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto, izvajalci z enim zdravnikom pa izvajajo ambulanto prvi in zadnji dve uri običajnega delovnega časa. Za zdravljenje onkoloških bolezni pa bodo zagotovili vse potrebne storitve.

Kako bo v času stavke v največjih slovenskih bolnišnicah?

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so za STA sporočili, da je bilo zaradi napovedane stavke odpovedi terminov izjemno malo, in sicer okoli 40 od 2.800 pregledov na dan (brez diagnostičnih storitev). Stavkajoče pa je vodstvo zavoda pozvalo, naj na preglede naročajo predvsem bolnike, ki so kljub stavki upravičeni do pregleda in obravnave.

V UKC Maribor bodo ambulantni pregledi in operativni posegi v veliki večini potekali normalno, v posameznih primerih pa bodo bolniki obveščeni o odpovedi in novih terminih. Tudi sicer bodo delo organizirali tako, da bo oskrba bolnikov čim manj motena, so pojasnili.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana pa bodo zagotovili vse potrebne storitve, saj bi lahko odpovedi diagnostike ali zdravljenja zaradi specifičnosti onkoloških bolnikov ogrozile strokovno primerno obravnavo. Zaposleni bodo podporo stavki izrazili med 8. uro in 8.30, ko bodo prekinili delo.

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer se je za stavko opredelila večina zdravnikov specialistov, bodo zagotovili minimum delovnega procesa. Tisti bolniki, ki bodo zaradi stavke ostali brez obravnave, bodo dobili najhitrejši mogoči novi termin, o tem pa bodo obveščeni pozneje. Medtem pa bodo v celjski bolnišnici obravnavali vse bolnike, ki imajo termin v času stavke, bo pa prihajalo do časovnih zamikov obravnav. "V primeru, da njihova obravnava ne spada med zakonsko obvezne, bodo po triažnem pregledu v ambulanti dobili informacijo o novem terminu obravnave," so za STA sporočili iz Splošne bolnišnice Celje.

Bistvenih sprememb dela ne predvidevajo niti v Splošni bolnišnici Jesenice, opozarjajo pa, da lahko pride do zamika v času obravnav. Nekatere nenujne posege so že odpovedali in o tem obvestili bolnike, o morebitnih odpovedih ambulantnih pregledov pa so bolnike danes obvestili po telefonu. V Splošni bolnišnici Novo mesto bodo v povprečju izvedli 20 odstotkov manj storitev, za stavko pa se je opredelila večina zdravnikov.

Tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana so pojasnili, da se bodo nekateri zdravniki pridružili stavki, bolnike pa bodo obvestili o odpovedi pregledov. Po dosedanjih izkušnjah sicer do odpovedi terminov večinoma ni prihajalo. Bolnikom, ki nujno ne potrebujejo zdravstvene storitve, pa predlagajo, da "poiščejo storitev v ambulanti v enem od naslednjih dni", so zapisali.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides sicer predvidevajo, da bo v torek večji naval bolnikov na urgence, in zagotavljajo, da so se na to ustrezno pripravili in okrepili ekipe, je danes dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

V večjih zdravstvenih ustanovah bodo v dopoldanskih urah potekali tudi zbori zaposlenih, in sicer ob 8. uri v UKC Ljubljana in splošnih bolnišnicah Jesenice, Murska Sobota, Ptuj in Slovenj Gradec. Zbor zaposlenih na onkološkem inštitutu bo ob 8.15, v Splošni bolnišnici Nova Gorica ob 8.30, v celjski bolnišnici ob 9. uri in v novomeški ob 10.45. Zaposleni se bodo zbrali tudi v nekaterih zdravstvenih domovih.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice V Golobovi vladi Fides že četrtič napovedal stavko
Fides
Novice Vlada po mnenju zdravnikov krši zakon
sindikati, pogajanja, Jakob Počivavšek
Novice Brez napredka. Pogajanj med Fidesom in vlado konec po petnajstih minutah.
Konferenca Fides
Novice Fides napovedal enodnevno opozorilno stavko
Ne spreglejte