Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

2

Natisni članek

les prodaja Slovenija rekord

Sobota, 4. 1. 2020, 4.00

4 leta, 3 mesece

Bo na letošnji licitaciji lesa padel nov rekord? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

2

Na Koroškem, natančneje v Podgorju pri Slovenj Gradcu, se v teh dneh pripravljajo na licitacijo lesa, ki bo trajala vse od 25. januarja do 4. februarja. Organizatorji si letos obetajo še večji obisk kot lani, padel pa bi lahko celo rekord, kar zadeva ceno posameznega hloda. Ta trenutno znaša 18 tisoč evrov, glede na kakovost letošnjega lesa bi lahko dobili novega rekorderja.

Novice Katastrofalna sezona za smučarje na Krvavcu #video

Lani je bilo nekaj več kot 3.700 hlodov prodanih za več kot 1,2 milijona evrov, tudi ta številka pa bi lahko bila letos zaradi dobrih vremenskih razmer še višja. Zato v Podgorju že pripravljajo najboljšo hlodovino za licitacijo lesa, ki se bo začela 25. januarja.

Nova lokacija bo prijaznejša tudi za kupce

Kot je pojasnil Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, je nova lokacija nadvse primerna. "V Podgorju je ravnina, travnik je dovolj velik. Tako bo tudi s tovornjaki omogočen optimalen dostop," je pojasnil za oddajo Planet 18. 

Tudi letos bo večina ponudnikov iz Slovenije, a tudi tujcev ne bo manjkalo. "Pride jih še nekaj iz sosednje Avstrije, tudi na Hrvaškem je vsako leto zanimanje in so se v preteklih letih že pripeljali sem," je še poudaril Jeromel. 

Vsi ti pa si bodo s svojo hlodovino prizadevali prepričati morebitne kupce. Najvišjo ceno dosega gorski javor. Kot je dejal Jeromel, se iz njega izdeluje prestižno pohištvo jaht in avtomobilov. "V preteklih letih je bila najvišja dosežena cena 18 tisoč evrov za hlod," razlaga Jeromel.  

Seveda pa ceno določajo tudi dimenzija hlodovine, njeno zdravje in vrsta lesa. Tudi gorski javor rebraš bi lahko dosegel eno od najvišjih cen. Kot je še povedal Jeromel, kakovost lesa ocenijo po izrazitosti reber. Les, ki ima drobna rebra, je vrhunske kakovosti. 

432432432
Novice Ljubek prizor: žejna koala ustavila avstralske kolesarje #video

Morda bodo letos priča tudi novemu rekordu

"Že zdaj prihaja zelo kakovostno blago in prav lahko se zgodi, da bo padel kakšen rekord vrednosti lesa," je dejal Jeromel. 

Največ hlodovine, nekaj manj kot tisoč kubičnih metrov, je na lanski licitaciji kupil kitajski podjetnik, ki je za les odštel približno 300 tisočakov. Gre za svojevrsten rekord, a ob tem je treba dodati, da je najbolj kakovostna hlodovina pristala drugje. A kot je še poudaril Jeromel, kitajski podjetnik ni kupil najbolj vrhunskega materiala. Ta namreč vedno roma v Nemčijo in Italijo.

Licitacija lesa, ki jo pripravljajo že štirinajstič, je zasenčila tudi tiste, ki se dogajajo v sosednji Avstriji. "Slovenska licitacija je že vrsto let največja v srednji Evropi. Naša količina močno presega obe avstrijski licitaciji," je za konec še sklenil Jože Jeromel.

jure leban
Novice Bo Leben postal Šarčev svetovalec? Pogovori še potekajo. #video
Ne spreglejte