Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
14.44

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

43

Natisni članek

Bojana Beović Koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 14.44

3 leta, 6 mesecev

Na rdeči seznam čez teden dni? Beovićeva močno odsvetuje druženja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,77

43

Potem ko so v soboto testi potrdili več kot 400 okužb in jih je bilo v nedeljo kljub manjšemu številu testiranih še vedno 169, se ukrepi vse bolj zaostrujejo. Čedalje več je govora tudi o tem, kako dobro je naš zdravstveni sistem po prvem valu pripravljen na drugega. O tem, kakšne so kapacitete naših bolnišnic in kako bo potekalo delo v njih, je na novinarski konferenci pojasnila Bojana Beović, vodja vladne skupine za boj proti covid-19. Z Instituta "Jožef Stefan" so medtem sporočili, da bodo kriteriji za rdeč seznam ukrepov predvidoma doseženi v prihodnjih sedmih dneh.

"Bližamo se epidemiološkemu mejniku za sprejemanje ukrepov tretjega paketa oranžne faze. Temu se bližamo kar hitro, praktično smo že tam, tako da bi bilo kar smiselno sprejeti te ukrepe," je na tiskovni konferenci dejala Beovićeva. Ukrepi morajo biti na vsak način uravnoteženi, in sicer tako, da se zapirajo dejavnosti, ki nekako enako prispevajo k širjenju virusa, je pojasnila v nadaljevanju.

Med lokali so zelo velike razlike v upoštevanju ukrepov, je opozorila Beovićeva. | Foto: STA , Med lokali so zelo velike razlike v upoštevanju ukrepov, je opozorila Beovićeva. Foto: STA , "Predvsem so to dejavnosti, pri katerih se srečujejo ljudje, ki se sicer ne srečujejo v družini ali na delovnem mestu, ker gre za dodatno mešanje ljudi, in to lahko povzroči dodatno širjenje virusa," je dejala.

Gre za športne rekreacije, določene servisne dejavnosti. "Gostinski lokali so okolje, kjer se širijo okužbe, so pa tudi tu precejšnje razlike v urejenosti lokalov in pri upoštevanju dosedanjih ukrepov," je pojasnila in dodala, da gre predvsem gre za tovrstne dejavnosti v zaprtih prostorih. Na tem področju Beovićeva zelo pogreša tudi "res dosledno inšpekcijo".

"Ti ukrepi so neprijetni za vsakogar, ki ga bodo zadeli, tako izvajalce kot ljudi, ki te dejavnosti uporabljajo. Predvsem moramo imeti pred očmi to, da so ti ukrepi začasni," je povedala. Po njenem mnenju je potrebno s postopnim zapiranjem določenih dejavnosti vzpostaviti ravnovesje, ki bi nas pripeljalo do bolj celovite rešitve, kot je cepljenje.

Porast novih okužb ne pojenja, napovedujejo se novi ukrepi. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


V celjski bolnišnici več zaposlenih pozitivnih na novi koronavirus

V celjski bolnišnici se je z novim koronavirusom okužilo več zaposlenih. Okuženih je 14 medicinskih sester in trije zdravniki, ki so delali na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer sicer zdravijo tudi bolnike s covid-19. Kot so pojasnili v bolnišnici, te okužbe predstavljajo velik kadrovski primanjkljaj, ki ga rešujejo s prerazporeditvami ustreznega kadra z ostalih bolnišničnih oddelkov. Nekoliko so po poročanju STA morali prilagoditi tudi delo.

V domu starejših v Vojniku pa so po poročanju Večera potrdili prvo okužbo med varovanci. Gre za varovanko doma, ki se je vrnila z zdravljenja na prej omenjenem oddelku celjske bolnišnice. V domu so testirali še dve varovanki, ki sta bili z njo v sobi, ob tem pa še 17 zaposlenih. Rezultati testov bodo znani v torek.

"Poslovili smo se od ideje, da bi virus eliminirali iz naših krajev"

"Toliko že vemo o virusu, da če smo pri ukrepih učinkoviti, hitri, potem lahko s časom dveh inkubacijskih dob, torej štirih tednov, epidemični val zmanjšamo in potem lahko dejavnosti spet odpremo. Nekako smo se seveda poslovili od ideje, da bi epidemijo popolnoma omejili, da bi virus nekako eliminirali iz naših krajev, ker je država odprta, mej se po Evropi ne bo več zapiralo. Tudi vseh dejavnosti ne, tako da to ni možno. Treba je na nek tak način živeti z virusom, da ne bomo imeli preveč bolnih, ki bi jih težko obravnavali," je pojasnila in dodala, da bi to povzročilo večje število ljudi, ki bi bilo slabo obravnavani, imeli hujše posledice ali bi celo umrli.

Glede na številke bi bilo dobro, da se ukrepi čim prej uvedejo in se nato čim prej spet sprostijo, meni infektologinja. "Reakcije na to, kako so ti ukrepi grozni, so pretirane, glede na to, da gre za začasno stanje," je dejala Beovićeva, ki zagovarja uvedbo strožjih ukrepov čim prej.

Mateja Logar
Novice V nedeljo 169 novih okužb, bolnišnice se pripravljajo na nove bolnike #video

Beovićeva je opozorila, da se mask ne nosi ali se jih ne nosi pravilno. | Foto: Getty Images Beovićeva je opozorila, da se mask ne nosi ali se jih ne nosi pravilno. Foto: Getty Images Beovićeva: Ukrepov se ne držimo, to je največja težava

Ni težava v tem, da ukrepi ne bi bili dovolj dobri, temveč je težava, da se ukrepov ne upošteva. Omenila je napačno uporabo mask, težave v javnem prevozu, druženja. "To so situacije, v katere je treba poseči in učinkovito zmanjšati prenos virusa. Če bi se ukrepi upoštevali dosledno, to ne bi bilo potrebno, sem prepričana," je dejala Beovićeva.

Strinja se, da ni pravično, da rešujemo epidemiološko sliko na ravni cele države, glede na to, da imamo območja, ki imajo boljšo sliko, ob tem pa je omenila, da pri nas nimamo regij, prav tako so številne občine tako majhne, da lahko "starši živijo v eni, delajo v drugi, otroci pa se šolajo v tretji občini" in razmejevanje oziroma zapiranja določenih regij niso smiselna. Opomnila je tudi na to, da ukrep zapiranja občin prvič ni bil dobro sprejet.

Kot je dejala, določen delež okuženih predstavljajo tudi starejši šolarji, zato je v paketu možnih ukrepov tudi ponovna uvedba šolanja na daljavo za starejše učence. Še enkrat je ob tem poudarila, da bi šlo tudi pri tem za začasni ukrep, ki bi veljal le toliko časa, dokler se stanje ne bi izboljšalo.

"Kar se tiče druženj, bi jih na vsak način odsvetovala. Odpovejte svoja običajna druženja s sorodniki, ki prihajajo od vsepovsod za prvi november," je dejala tudi za prihajajoče praznike, še posebno zato, ker se takšnih druženj večinoma udeležujejo starejši ljudje.

Hrvaška, Zagreb
Novice Na Hrvaškem v zadnjem dnevu več kot 500 okužb, v Rusiji rekord

Predvideno je širjenje bolnišnične dejavnosti

Glede širjenja bolnišnične dejavnosti je pojasnila, da bi se predvsem širile kapacitete v obstoječih bolnišnicah.

"Predvideni so ukrepi širjenja oddelkov za covid, dve lokaciji sta v igri, dodatna lokacija v bolnišnici Petra Držaja, morda na ortopediji, tako kot je bilo spomladi. Vse torej z mislijo, da bi druge dejavnosti nekako tekle. Na vsak način pa bomo potrebovali nove postelje. Pričakujemo, da jih bomo v naslednjih 14 dneh ali še prej potrebovali 300, zdaj je zasedenih dobrih 170 z intenzivno vred. Po napovedih bi se lahko to število podvojilo celo že v osmih dneh, na to moramo biti na vsak način pripravljeni," je dejala o bolnišničnih kapacitetah.

"Računamo na to, da bo mogoče vzpostaviti velik covid oddelek v bolnišnici v Topolšici," je dejala Beovićeva. En način je, da bi nekje centralizirali to dejavnost, a to prinaša dodatne izzive, tudi zaradi selitve kadra, kar je težko. Izkušnje kažejo, da je lažje, tudi zaradi drugih programov, da se ti oddelki nekako naredijo v več bolnišnicah, je dejala.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Novih okužb je 411, delež pozitivnih testov najvišji do zdaj
Institut Jožef Stefan (IJS) | Foto: STA , Foto: STA , IJS: Kriteriji za rdeč seznam ukrepov predvidoma doseženi v prihodnjih sedmih dneh

Na Institutu "Jožef Stefan" (IJS) v novi napovedi razvoja epidemije covid-19 menijo, da je ocenjeno reprodukcijsko število že 1,81, epidemija pa narašča s podvojitvenim časom približno malo več kot osem dni. Napovedujejo, da bodo kriteriji za rdeči seznam ukrepov doseženi v naslednjih sedmih dneh.

Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covid-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Število 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih je Slovenija presegla že v preteklih dneh, po napovedih IJS pa naj bi 250 hospitaliziranih presegli v nedeljo, 17. oktobra, 50 na intenzivni pa dan pozneje.

V prvem paketu ob razglašeni epidemiji so predvidena zaprtja trgovskih centrov, šola na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov ter splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti.

Na IJS menijo, da bi lahko bili razlogi za naraščanje reprodukcijskega števila, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, začetek študijskega leta, jesensko vreme ter posledično zadrževanje v zaprtih prostorih in presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja.

"Kot vse kaže, ključni obrambni zid pred širjenjem novega koronavirusa, to je epidemiološka služba, ne zdrži več enormnega pritiska virusa in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju reprodukcijskega števila in krajšanju podvojitvenega časa," menijo. Nakazuje se, da se reprodukcijsko število bliža 1,85, podvojitveni čas pa osmim dnem.

Število dnevnih pozitivnih testov se bo v prihodnjem obdobju gibalo med 100 in 700 okoli trenutne povprečne vrednosti 396. (STA)
Ne spreglejte