Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
7.21

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

23

Natisni članek

Borut Pahor arbitraža Bruselj lobiranje

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 7.21

6 let, 3 mesece

Juncker: Nihče ne ve, za kaj sploh gre #arbitraža #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

23

Predsednik republike Borut Pahor je v Bruslju na prvem uradnem obisku po začetku drugega mandata. Srečal se je tudi z Jean-Claudom Junckerjem, ki je dejal, da arbitraža ni le dvostranski problem.


Video: Planet TV

Predsednik Evropske komisije Juncker je po srečanju s Pahorjem dejal, da arbitražna razsodba ni le dvostranski problem, ampak problem, ki vpliva na celotno EU in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana ter tako precej odločno podprl Slovenijo v njenem sporu s hrvaško, ki noče priznati arbitražne odločitve.

V tem duhu komisija predlaga stranema svoje posredovanje, če to želita, je dejal Juncker, a vloge komisije pri tem ni podrobneje pojasnil. Prvi korak bo po njegovih navedbah spraviti strani skupaj, pri čemer ocenjuje, da razlike niso tako zelo velike.

Juncker je še ponovil stališče komisije, da je arbitražno razsodbo treba spoštovati, in poziv k izogibanju incidentom. Pripomnil je tudi, da to vprašanje nikogar drugega med voditelji članic ne zanima in da nihče ne ve, za kaj sploh gre.


Preberite še:


Prav tako je predsednik komisije izpostavil, da nikoli več ne želi česa podobnega in da bo treba preostala odprta vprašanja meje v regiji Zahodnega Balkana rešiti pred vstopom držav v unijo.

Na vprašanje, ali se strinja s slovenskim stališčem, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši evropsko pravo, je šef komisije odgovoril, da preprosta vprašanja nimajo vedno preprostih odgovorov..

Juncker je prvemu podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu dal nalogo, da posreduje med Slovenijo in Hrvaško za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med državama.

Pahor ima nekaj predlogov za Junckerja

Pahor je ob tem v Bruslju dejal, da imajo Donald Tusk, Juncker in on "nekaj skupnega, to pa je podpis na hrvaški pristopni pogodbi. Arbitražni sporazum je bil del tega dogovora, torej Hrvaška krši svoj pristopni dogovor. Gre za verodostojnost podpisnikov hrvaškega prisotpnega dogovora, gre tudi za spoštovanje vladavine prava," je Pahor namignil, da bi moral Bruselj bolj pritisniti na Hrvaško, saj je bila Evropsk akomisija nekakšen boter temu sporazumu.

Jean-Claud Juncker Borut Pahor | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Pahor je ob tem pozval k dejavnejši vlogi komisije v prizadevanjih za uresničitev arbitražne odločbe. Izpostavil je, da je to politična, pravna in moralna dolžnost komisije ter da gre za verodostojnost unije.

Pahor je še povedal, da prihaja k Junckerju z nekaj zamislimi, kako bi lahko komisija pomagala, a jih ni želel razkriti pred pogovorom s predsednikom komisije. Poudaril je tudi, da so konkretni koraki seveda v rokah komisije. Po srečanju z Junckerjem je Pahor po Twitterju sporočil:

 

Pred Junckerjem se je Pahor srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, v torek pa se bo sestal z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

Visoke predstavnike EU bo Pahor pozval k hitrejšemu in dejavnejšemu vključevanju v prizadevanja za uveljavitev meje med Slovenijo in Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče, so pred odhodom v Bruselj sporočili iz predsednikovega urada.

Pahorjev obisk Bruslja prihaja v času, ko hrvaški ribiči v Piranskem zalivu vsakodnevno nezakonito plujejo po slovenskem morju. Pogosto jih spremlja hrvaška policija. Danes se izteče tudi ultimat, ki ga je hrvaški veteran Petar Janjić Tromblon dal predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću za reševanje slovenskega mejnega vprašanja na morju, "sicer bodo to rešili veterani".


Morda vas zanima še:

-> Nekoč so od morja živeli vsi. Ne glede na jezik in narodnost. #foto
-> Hrvaški pravosodni minister: Slovenske kazni za ribiče so nične #arbitraža


Pahor za posodobitev slovenskega varnostnega sistema

V pogovoru s Stoltenbergom pa bo predsednik republike, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, poudaril zavzemanje za posodobitev slovenskega varnostnega sistema, ki vključuje tudi povečanje vlaganj in posodobitev Slovenske vojske.

Pahor ne pričakuje, da bi Slovenija v bližnji prihodnosti lahko izpolnila zavezniški cilj dveh odstotkov BDP za obrambo, se bo pa osredotočila na tiste izdatke in specializacijo, ki ji bodo omogočali ustrezno sodelovanje v okviru zveze Nato.

To bo tretje Pahorjevo srečanje s predsedniki institucij EU od prevzema predsedniškega položaja. Na sedežu Nata bo to sploh prvi obisk predsednika republike od polnopravnega članstva Slovenije v zavezništvu.

Ne spreglejte