Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2018,
15.12

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

24

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška ribiči kazen policija

Sobota, 6. 1. 2018, 15.12

6 let, 3 mesece

Hrvaški pravosodni minister: Slovenske kazni za ribiče so nične #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

24

Arbitraža. Ribič. Ribolov. | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Hrvaški minister za pravosodje Davor Bošnjaković je izjavil, da bo Hrvaška morebitne slovenske kazni za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu obravnavala kot pravno nične. Kot je vztrajal, država ne more izrekati kazni na ozemlju, ki ji ne pripada.

"Bomo videli, kako bodo potekale napovedane kazni. Slovenija naj bi jih pošiljala prek ministrstva za pravosodje, a mi teh kazni, ki so pravno nične, ne bomo pošiljali naprej, ampak jih bomo vračali," je v pogovoru za Jutarnji list povedal Davor Bošnjaković. Dejal je še, da so bili savudrijski ribiči prejšnji teden v Zagrebu seznanjeni s situacijo in so se vrnili domov zadovoljni.

Hrvaška slovenskih kazni ne bo izpodbijala

Na vprašanje, ali se bo Zagreb morda odločil izpodbijati slovenske kazni na Sodišču EU v Luksemburgu ter ali bo morda proti Sloveniji zaradi enostranske implementacije arbitražne razsodbe ukrepal pred Varnostnim svetom Združenih narodov in Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, kot so to predlagali nekateri hrvaški pravni strokovnjaki, je Bošnjaković odgovoril, da "takšne poteze niso potrebne".

Meni namreč, da bosta Hrvaška in Slovenija v medsebojnih pogovorih dosegli rešitev spora. "Verjamem, da smo, kot pravi premier Andrej Plenković, blizu dvostranski rešitvi spora," je dejal minister, ki je v časniku večinoma sicer odgovarjal na vprašanja v zvezi s stanjem v hrvaškem pravosodju.

Jutarnji list: Slovenija igra umazano igro

Jutarnji list se medtem v ločenem prispevku v današnji izdaji sklicuje na slovenske medije, ko piše, da je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova) Zoran Klemenčič takoj po objavi arbitražne sodbe junija lani poslal na Hrvaško večje število svojih agentov z nalogo, da delajo glede implementacije arbitražne odločbe.

Kot dodaja, ni znano, koliko slovenskih agentov je prišlo na Hrvaško in kje so, a ocenjuje, da tudi ta poteza govori o tem, "kako umazano igra Slovenija, saj je pošiljanje obveščevalcev v druge države popolna kršitev vseh zakonov".

Kritike zaradi obstanka vojakov na Trdinovem vrhu

Zagrebški časnik je poleg tega danes objavil odgovor slovenskega ministrstva za obrambo na vprašanje, ali bo slovenska vojska zapustila vojaški objekt na Trdinovem vrhu, ki so ga na podlagi arbitražne sodbe, ki je Zagreb sicer ne priznava, dodelili Hrvaški. Z Morsa so odgovorili, da bodo slovenski vojaki ostali na Trdinovem vrhu do ureditve tega vprašanja med državama.

Primer Trdinovega vrha je za časnik komentirala državna sekretarka za evropske zadeve na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić. Kot je dejala, Slovenija napoveduje enostransko implementacijo arbitražne sodbe na morju, kjer tega ne more storiti, medtem ko na območjih, kjer bi to resnično lahko storila sama, kot je nesporno hrvaško državno območje na Trdinovem vrhu, tega ni pripravljena narediti.

Časnik še navaja, da bi Slovenija kot legalistka že zdavnaj morala zapustiti Trdinov vrh. Spominja tudi na lansko izjavo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je v pogovoru za Novi list dejal, da bodo spoštovali odločitev arbitražnega sodišča, ne glede na to, kakšna bo. "Danes, ko grozi Hrvaški s kaznimi, pa je na svoje izjave popolnoma pozabil," dodaja Jutarnji list.

Ne spreglejte