SiolNET. Novice Slovenija
6,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

27 let od znamenitih besed: Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo #video

6,75

termometer

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. V uradu predsednika republike so državni praznik znova počastili z dnevom odprtih vrat, na katerega je prišlo okoli 500 obiskovalcev. Pred predsedniško palačo je postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

[video: 67084 / ]

Letos mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh. Da je bil plebiscit uspešen, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znamenite besede, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Predsednik Borut Pahor je danes v svojem nagovoru obiskovalcem predsedniške palače pozval k sodelovanju in enotnosti "po vzoru tiste, ki smo ji bili priča ob ustanovitvi lastne države". Predsednik je izrazil željo, "da bi se ponosno spominjali na velik dogodek pred 27 leti in nadaljevali z uresničevanjem velikih sanj, ki so bile povezane z ustanovitvijo lastne države".

[video: 67083 / ]

Video: Planet TV


"Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo." #foto


Cerar na proslavi: Ne smemo zanemariti priborjene samostojnosti

"Slovenija, ki se zavzema za dobrososedske odnose, je z nogami nepopustljivo trdno vztrajala na naših mejah," je v govoru na proslavi dejal slovenski premier Miro Cerar. | Foto: STA "Slovenija, ki se zavzema za dobrososedske odnose, je z nogami nepopustljivo trdno vztrajala na naših mejah," je v govoru na proslavi dejal slovenski premier Miro Cerar. Foto: STA Letošnja osrednja državna proslava je bila že v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Premier Miro Cerar je v govoru izpostavil, da s plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti. Dodal je, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli zanemariti priborjene samostojnosti.

Pred proslavo so praznik zaznamovali tudi v državnem zboru. Njegov predsednik Milan Brglez je ob tem poudaril, da ta praznik nosi sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti. Na seji je za svoj drugi mandat zaprisegel predsednik republike Borut Pahor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 74
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin