SiolNET. Novice Slovenija
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Slovenija bo nepopustljivo vztrajala na svojih mejah

1,73

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Premier Miro Cerar je na osrednji državni proslavi pred torkovim dnevom samostojnosti in enotnosti izjavil, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti. Poudaril je tudi, da mora politika znati prisluhniti posamezniku, in ponovil, da bo Slovenija spoštovala in izvajala arbitražno odločitev.

S plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti, je prepričan predsednik vlade Miro Cerar. Premier verjame, da si moramo ob sleherni resnejši preizkušnji močno prizadevati za tako prepričljivo enotnost kot ob osamosvojitvi, v mednarodnih povezovanjih pa ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti.

Preberite še: Pahor: Rad bi bil dober predsednik #video

Cerar: Politika mora znati prisluhniti vsakemu glasu posebej

Če hoče biti politika državniška, mora znati od posameznega seči do občega. Zato je Cerar poudaril, da moramo znati prisluhniti vsakemu glasu posebej. "Brez tega elementarnega posluha ni politike," je prepričan.

Po njegovih besedah bo Slovenija, ki se zavzema za dobrososedske odnose, z nogami nepopustljivo trdno vztrajala na naših mejah. Ponovil je, da arbitražno odločitev spoštujemo in jo bomo izvajali.

Zagotovil je, da bodo poskrbeli za vsakega posameznika, na katerega bo vplivala arbitražna odločba. "Vedeti, kje je meja, a živeti, kot da je ni – tudi to bi moral biti moto 21. stoletja," je dejal predsednik vlade.

Predsednik vlade je poudaril, da Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo, in napovedal, da jo bo izvajala. | Foto: STA Predsednik vlade je poudaril, da Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo, in napovedal, da jo bo izvajala. Foto: STA

Slovenija se po Cerarjevem mnenju v razpravo o prihodnosti Evrope in sveta vključuje predvsem s poudarkom na pametnem gospodarskem razvoju, na krožni ekonomiji, na obnovljivih virih, na zeleni državi ter na zdravi in aktivni družbi.

Proslave so se udeležili številni visoki gostje političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomacije, med njimi predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. Zadnji je na slavnostni seji državnega zbora pred proslavo danes tudi zaprisegel pred sobotnim nastopom drugega predsedniškega mandata.

S slavnostno sejo so dan samostojnosti in enotnosti obeležili tudi v državnem zboru. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je ob tem poudaril, da ta praznik za Slovence od leta 1990 nosi posebno sporočilo, in sicer sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti. Ravno enotnost je po njegovih besedah botrovala samostojni državi in oblikovanju podlag za novo demokratično državno ureditev. "26. december je in bo za vedno vtisnjen v zavest naroda," je še poudaril Brglez.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je poudaril, da je enotnost prebivalcev Slovenije botrovala k oblikovanju samostojne države in demokracije. | Foto: Ana Kovač Predsednik državnega zbora Milan Brglez je poudaril, da je enotnost prebivalcev Slovenije botrovala k oblikovanju samostojne države in demokracije. Foto: Ana Kovač

Letos mineva 27 let od zgodovinskega plebiscita

Program državne proslave z naslovom Uglaševanje – Koncert za dvomilijonski orkester s sodelavci sta pripravila člana dua Silence Boris Benko in Primož Hladnik. Poleg njiju je na odru Gallusove dvorane nastopil simfonični orkester Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija s solistoma; tolkalko Petro Vidmar in violončelistom Igorjem Mitrovićem.

Nastopila sta tudi pianist Igor Vićentić ter letošnji Borštnikov nagrajenec za mladega igralca in večkratni prvak ter državni rekorder v recitiranju števila pi Nik Škrlec. Umetniški del programa so si ustvarjalci zamislili kot združitev kulture in znanost, brez katerih si je nemogoče predstavljati nacionalno identiteto in neodvisnost.

Letos mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin